06.11.2011,  14:52:41 | 0 comentarii | 477 vizualizari
Descentralizare pe toată linia / Autorităţile locale vor primi zeci de instituţii noi în subordine
de Ziarul Vaii Jiului

Conform ultimelor decizii ale Guvernului Boc, primarii şi consiliile judeţene vor avea o putere mai mare decizie la nivel local, Executivul transferându-le zeci de instituţii
în subordine. Deocamdată, au fost aprobate strategiile de descentralizare din sănătate, administraţie şi tineret, urmând ca în perioada următoare să fie finalizate şi legile din educaţie, cultură, agricultură şi transporturi.

 

Strategii de descentralizare
În domeniul Sănătăţii, Legea descentra­lizării va fi elaborată până la 1 iunie şi va intra în vigoare la 1 septembrie, conform declaraţiilor ministrului Sănătăţii, Ion Bazac. Ministrul a anunţat că spitalele judeţene vor trece în administrarea consiliilor judeţene, la fel cum centrele de sănătate din mediul rural vor trece în subordinea autorităţilor de la nivelul rural. În subordinea Ministerului Sănătăţii rămân institutele de cercetare şi clinice, spitalele regionale şi unele spitale declarate de interes naţional. Directorul spitalului va fi numit de autorităţile locale şi va fi medic sau absolvent de învăţământ superior cu studii postuniversitare în cadrul Școlii de Sănătate Publică, înfiinţată  după model francez, a precizat ministrul Sănătăţii. „Vom înfiinţa Institutul Naţional de Sănătate Publică, care va avea o structură asemănătoare cu toate instituţiile din UE, acesta fiind parte din reţeaua europeană de sănătate publică”, a completat Ion Bazac. De asemenea, se va înfiinţa Institutul Naţional de Medicină Legală, printr-o Hotărâre de Guvern, la fel ca şi Institutul de Sănătate.  Conform strategiilor de descentralizare gândite de Guvern, odată transferată puterea decizională autorităţilor locale, primarii devin mici guvernatori ai localităţilor pentru că vor avea în subordine zeci de noi instituţii publice: şcoli, spitale, aeroporturi, direcţii agricole, direcţii de muncă, cinematografe, baze sportive. Primarii vor gestiona şi finanţele necesare bunului mers al acestor servicii deconcentrate. Un exemplu al avantajelor aduse de descentralizare este faptul că în învăţământul preuniversitar, spre exemplu, părinţii îşi vor putea da copiii la orice şcoală vor dori, fără constrângeri de ordin locativ. Alegerea va putea fi făcută în funcţie de calitate, iar, cu cât o şcoală va avea mai mulţi elevi, cu atât va primi mai mulţi bani.

 

Se pare că trei dintre spitalele din Vale vor trece de la anul în administrarea  autorităţilor locale
Practic, de la 1 ianuarie anul viitor, spitalele vor trece în administrarea autorităţilor locale astfel: spitalele judeţene vor fi administrate de consiliile judeţene, spitalele municipale de consiliile municipale, iar cele orăşeneşti de consiliile locale. Sistemul naţional de urgenţe rămâne în subordinea Ministerului Sănătăţii încă trei ani şi va fi finanţat de la bugetul de stat. Asta înseamnă că Spitalul de Urgenţă Petroşani se va afla pentru alţi trei ani în subordinea ministerului, în timp ce Spitalul Petrila, Spitalul municipal Vulcan şi Spitalul municipal Lupeni, vor intra în administrarea consiliilor locale. Acest transfer nu este unul de bun augur în opinia managerilor actuali. Administraţiile locale sunt unele sărace. Mariana Mateescu, ma­nagerul Spitalului municipal Lupeni, este de părere că mai întâi ar fi trebuit făcute investiţii serioase în spitale pentru ca acestea să-şi primească acreditările, apoi ele ar trebui trecute în administraţia locală. Prin Legea sănătăţii publice vor fi înfiinţate consilii de administraţie la nivelul spitalelor, alcătuite din trei membri care vor reprezenta Ministerul Sănătăţii, autorităţile locale şi casele de asigurări de sănătate. La spitalele clinice, consiliul de administraţie va avea în componenţă şi un reprezentant al universităţilor de medicină şi farmacie sau al facultăţilor de medicină. Directorul spitalului va fi numit de autoritatea locală, la propunerea consiliului de administraţie al spitalului. Acesta trebuie să fie medic, sau absolvent de studii superioare în alt domeniu decât medicina, dar care trebuie să aibă studii postuniversitare de trei ani în cadrul Școlii Naţionale de Sănătate Publică.
 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter