16.03.2017,  12:37:49 | 0 comentarii | 492 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La Şcoala Gimnazială Nr. 2 din Petroşani, elevilor li s-a prezentat alternativa şcolii profesionale
de Alina PIPAN
Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara derulează în perioada 15 martie – 9 mai o campanie de promovare a învăţământului profesional şi tehnic. 
 
Intitulată „Vrei să fii un bun meseriaş? Şi tu poţi să te întorci la şcoală!”, campania presupune mai multe întâlniri cu elevii şi părinţii, cu precădere în zona rurală. Sesiunile de informare sunt asigurate de inspectorii şcolari din cadrul IŞJ Hunedoara în parteneri­at cu agenţii economici ai judeţului, cu care unităţile de învăţământ din judeţ care oferă învăţământ profesional şi tehnic au încheiate parteneriate. Ieri, 16 martie, campania s-a derulat în Colonia Petroşani, la Şcoala Gimnazială Nr. 2. Au fost prezenţi inspectorul Luiza Cioară, alături de directorii Colegiului Economic „Hermes” şi Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida”, un reprezentant al mediului de afaceri şi un elev care a ales formarea profesională. 
Clasa a VIII-a este determinantă pentru elevi, pentru că este momentul în care îşi aleg forma de învăţământ care le poate schimba viaţa. Diriginţii au opţiunea de a evalua şi de a consilia elevii pentru a urma liceul care li se potriveşte. Nu toţi elevii de gimnazială sunt pregătiţi pentru licee teoretice sau informatice ori economice. Sunt şi elevi cărora li se potriveşte mai bine o şcoală profesională, iar dacă învaţă o meserie la un nivel înalt, sunt bine specializaţi, atunci pe viitor pot fi meseriaşi bine plătiţi.
Pe scurt, persoanele care au absolvit 8 clase se pot înscrie la cursurile profesionale şi tehnice ale celor 6 licee din Valea Jiului care au în programă cursuri de acest fel. Persoanele mature care nu au absolvit cele 8 clase se pot înscrie la cursurile „A doua şansă” pentru a se specializa într-o meserie.
Noutatea şi vestea bună pentru absolvenţii de 8 clase este aceea că acum cursurile profesionale ale învăţământului dual se realizează ţintit, la cererea expresă a agenţilor economici colaboratori şi cu implicarea expresă a acestora. Elevii beneficiază astfel de bursă profesională în cuantum de 200 de lei pe lună, sprijin financiar „bani de liceu” de 180 de lei pe lună, pentru cei din familii cu venituri mici, decontarea parţială a transportului şi manuale şcolare gratuite. Companiile asigură burse suplimentare, stagiile de pregătire practică la sediul agenţilor economici, decontarea transportului, plata cazării la internat, masa gratuită, examenul de certificare, şi, dacă este mulţumit de prestaţia elevului la locul de practică, chiar şi un loc de muncă bine plătit. 
Samuel Chicu este deja în anul trei de pregătire profesională, face practica la Draxlmaier în Hunedoara şi a optat pentru electromecanică. Acesta spune că a decis în clasa a VIII-a să meargă la profesională pentru că dorea să fie meseriaş, să îşi câştige pâinea singur şi, ulterior, dacă va putea îşi va continua studiile de liceu şi facultatea.
Irina Poenariu este profesor şi agent economic, şi este încântată de faptul că va putea pregăti la salonul de înfrumuseţare de pe strada Unirii viitoarele coafeze din Petroşani. Are de 20 de ani salonul, în ultima vreme găseşte mai greu angajaţi, şi spune că principalul atu al unei angajate la un salon este acela de a relaţiona bine cu clienţii. Aşa le va învăţa şi pe cursantele dumneaei, iar din partea statului are bonificaţii şi reduceri de taxe pentru că se implică activ în formarea viitorilor meseriaşi. 
Colegiul „Dimitrie Leonida” are o ofertă educaţională amplă, cu şcoală profesională (industrie textilă, construcţii, mecanic auto), învăţământ special (frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist, lăcătuş mecanic, prestări servicii). La cursurile serale pregăteşte tehnicieni mecanici, tehnicieni proiectanţi CAD, la şcoala de maiştri electricieni şi mecanici, iar la postliceală tehnicieni de diagnostic auto, laboranţi, echipamente de calcul. 
Colegiul „Hermes” oferă cursuri foarte interesante şi căutate în învăţământul profesional: bucătar, ospătar, lucrător hotelier, cofetar patiser. Adică, meserii care sunt căutate chiar în Valea Jiului, dovada fiind anunţurile de angajare lipite pe mai toate localurile de alimentaţie publică.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 3 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter