16.03.2017,  17:36:53 | 0 comentarii | 1083 vizualizari
Pentru administratorii de societăţi comerciale din Vulcan / Comisia lui Ile a fost invizibilă
de Gheorghe OLTEANU
Să ne amintim, atunci când, înaintea începerii şedinţei ordinare de consiliu local din 23 februarie, în sală au fost prezente în jur de douăsprezece persoane din mediul de afaceri din Vulcan – o mică parte dintre comercianţii care au semnat petiţia prin care şi-au arătat nemulţumirea faţă de creşterea aberantă a taxei pentru gunoi -, primarul Gheorghe Ile le-a făcut acestora o promisiune.
 
„Am emis o dispoziţie -
a zis Ile, nu cu o jumătate de gură, cum s-ar crede - prin care am numit persoane din primărie şi de la Pregoterm, care să se ocupe de verificarea tuturor societăţilor, pentru a stabili o modalitate echivalentă la toate instituţiile. Vom face o şedinţă în care vom discuta din ce se compun preţurile”. Asta le-a promis primarul, la acea dată, comercianţilor nemulţumiţi. 
S-a făcut, pe teren, verificarea respectivă? S-a mai ţinut şedinţa în care ar fi urmată să se vorbească despre modul de constituire a preţului plătit pentru ridicarea deşeurilor menajere de la societăţile comer­ciale? Nu. Niciunul dintre administratorii de societăţi comerciale pe care i-am întrebat nu mi-a dat un răspuns afirmativ.
 
Ceea ce a făcut echipa -
şi, aici, îI citez din nou pe primarul Ile, aşa cum s-a făcut el auzit la finalul şedinţei de îndată de miercuri, 15 martie, este că „a luat în serios ce au contestat firmele din oraş” şi a recalculat taxa de gunoi în funcţie de trei standarde referitoare la destinaţia suprafeţelor deţinute, prin propria-i declaraţie, de către fiecare societate comercială: de vânzare, de depozitare şi administrativ. Iar „în baza acestor declaraţii, l-am citat din nou pe primar, Pregoterm a făcut calculele contestate”.
„În urma verificărilor – fiecare societate va primi în scris – s-au constatat şi nereguli de nedeclarare a unor spaţii. La unele societăţi a scăzut suprafaţa şi, inclusiv, taxa mc/ tonă, iar la altele a crescut”. După care primarul a dat câteva exemple. La un PF, s-a constatat că suprafaţa deţinută este mai mare, iar în consecinţă va plăti 79,64 de lei/ lună în loc de 46,53 lei/ lună, iar unui magazin de mobilă taxa de gunoi i-a scăzut la 117,95 de lei, faţă de 273 de lei cât i se pusese în cârcă la prima calculare. 
 
Adevărul,
aşa cum bănuiesc unii dintre contestatari, este că membrii echipei numite de Ile s-au rezumat la o plimbare făcută în biroul comercial al Primăriei Vulcan. Unde au intrat în posesia datelor celor o sută douăzeci şi ceva de societăţi comerciale ai căror patroni au semnat petiţia destinată primarului.
„Calculele au fost făcute de Pregoterm, nu de primărie”, s-a apărat Ile. Vorbe la auzul cărora domnul director Marius Danci, aflat la un colţ de masă, la un metru şi ceva de el, nu prea s-a arătat încântat, aşa cum i s-a putut citi pe chip. Domnul consilier local Dănuţ Anghel a vrut să afle după care preţ s-a făcut calculul. După cel vechi sau după cel adoptat în martie? Despre care nu s-a spus nicicând că va activa şi retroactiv, pe lunile ianuarie şi februarie. Răspunsul mustind de abureală al primarului l-a făcut, însă, să nu-i mai pună şi celelalte întrebări pe care şi le pregătise. Omul şi-a dat seama că e de prisos să mai insiste, din moment ce Ile face numai ce vrea el. Dovadă că nici gând despre şedinţa pe care a promis-o!
 
Nu s-a precizat
când administratorii de societăţi comerciale contestatari vor primi în scris costul diagnosticului pus de comisia mixtă Primăria Vulcan - SC Pregoterm SA Vulcan. Până să ajungă înscrisul la ei, ar fi de preferat - îi rog pe dumnealor să ia asta ca pe un sfat – ca să facă o plimbare până la biroul de urbanism al administraţiei publice locale. Ca să confirme sau să conteste datele privind suprafaţa spaţiilor pe care le deţin. Deplasarea asta care nu costă nimic i-ar putea scăpa de o surpriză, posibil deloc plăcută, privind recalcularea sumei de bani pe care trebuie s-o plătească pentru gunoi în cele patru luni ale anului. Perioadă de timp în care, în Vulcan, activează încă actualul operator îndrituit cu activitatea de salubrizare a localităţii.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 4 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter