19.03.2017,  11:06:12 | 0 comentarii | 2047 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Vulcan / Copiii de la „Clubul de Carte” vor avea sigur parte
de Gheorghe OLTEANU
Da, recunosc, am rămas şi eu mirat când am aflat asta. Fiindcă, în ziua de azi, e greu să dai de copii interesaţi să citească. Nu pe display-ul calculatorului, pe tabletă sau pe smartphone, ci din aceia dornici să citească o carte. Una cu file de hârtie pe care trebuie să le răsfoieşti pe rând. Şi unde mai pui că aceşti copii, despre care am auzit şi despre care mi-am propus să scriu, fac asta din plăcere.
 
Cel care s-a mirat
înaintea mea a fost consilierul local Ioan Dorel Şchiopu. Duminica trecută, nu asta de ieri, se întorcea de la lucru. Ca de obicei, mai toţi copiii din curtea blocurilor EVNS din centrul vechi al Vulcanului i-au ieşit bucuroşi în întâmpinare. Aşa cum o fac întotdeauna când apare „domnul cu şahul” pe care îl întreabă ba una, ba alta. Ochiul atent al lui Dorel a observat, puţin mai departe, o fetiţă care nu era din cartier. Poate că nu ar fi remarcat-o dacă aceasta nu ţinea în mână o carte. I-a făcut semn să se apropie şi, neîncrezător, a întrebat-o „Tu ştii să citeşti?”. Da, i-a răspuns mândră copila şi a început să citească din cartea de poveşti de Ion Creangă pe care o avea la ea. Fireşte, vrând să-l impresioneze pe domnul din faţa ei, fetiţa citea repede. Numai că, la un moment dat, Ioan Dorel Şchiopu a întrerupt-o şi a sfătuit-o s-o ia mai moale, fără grabă şi cu dicţia adecvată. 
 
După care
consilierul local a aflat că pe micuţa venită la bunicul ei o cheamă Anamaria Cristina Nadolu. „Bubu”, cum îi zic prietenii, are zece ani, este elevă în clasa a III-a la Şcoala Gimnazială nr.5. Şi că, iar cu asta l-a dat pe spate pe nenea căruia-i vorbea, face parte din „Clubul de Carte”. Club înfiinţat la iniţiativa unui coleg de-al ei şi ai cărui membri se întâlnesc într-un spaţiu situat la parterul blocului de pe strada Jiului, peste drum de Parcul Avram Iancu. Şi, ca să fie mai convingătoare, fetiţa şi-a invitat noua sa cunoştinţă să vină vineri, 17 martie, la întâlnirea lor săptămânală. „La ora 12:45 fix, i-a spus Bubu foarte serioasă. Dacă nu ştiţi unde e blocul, venim noi şi vă luăm din faţă de la Penny!”. Aşa l-a cunoscut Ioan Dorel Şchiopu pe David Rotaru, băiatul care a avut iniţiativa alcătuirii clubului şi care le-a transmis pasiunea cititului şi altor opt colegi din clasa în care el învaţă: Anamaria Cristina Nadolu, Cosmin Bejan, Doina Diana Dragu, Andreea Violeta Botar, Raul Andrei Iacob, Alin Ardelean, Elena Carina Crăciun şi Adelina Antonia Grecu. Toţi în clasa doamnei învăţătoare Alina Ileana Băncila. În ziua aceea copiii aveau în program „Prostia omenească” a lui Ion Creangă. Cel care a început să citească a fost David, după care, pe rând, cartea era trecută de la unul la altul. 
 
Cea care i-a insuflat
lui David Rotaru pasiunea pentru lectură este doamna Alina Selejan, mama sa. Numai că doamna a băgat de seamă că băiatului nu-i place să citească singur. Şi, astfel, i-a sugerat fiului său să-şi găsească şi alţi colegi care să aibă atracţie spre citit. De la asta şi până la înfiinţarea „Clubului de Carte” nu a mai fost decât un pas. Desigur, clubul nu se vrea deloc unul exclusivist. La club poate să vine cine vrea, fiindcă, vorba lui „Bubu” care m-a amuzat şi pe mine, „nu e pe înscriere, ci gratis!”. La început, în noiembrie 2016, în club erau trei copii, iar prima lor lectură în comun a fost schiţa „Căldură mare” de Ion Luca Caragiale. Schiţă pe care nu doar că au citit-o, ci, mai mult, au făcut din ea o scenetă. 
 
Mai bine de
un ceas şi jumătate a zăbovit consilierul local Ioan Dorel Şchiopu printre copiii prinşi de patima cititului. El i-a sfătuit să nu se rezume doar la citit. Ci, ca, după terminarea unei cărţi, fiecare să-şi întocmească fişe de lectură şi caiete pro-memorie, care, se vor convinge ei înşişi, le vor fi de mare folos mai târziu. Viitoarea întâlnire a membrilor „Clubului de Carte” nu se va mai desfăşura în spaţiul destul de strâmt al atelierului doamnei Alina Selejan. Doamna profesoară Magdalena Şchiopu le-a propus să vină la biblioteca Şcolii „Teodora Lucaciu”, şcoala 1, cum e mai bine cunoscută. La auzul veştii - mai este nevoie să spun? - copiii au chiuit de bucurie. 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter