19.03.2017,  11:12:43 | 0 comentarii | 1269 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Copiii de la „Casa Pollicino” / Au eliberat de gunoaie zona Peştera Bolii
de Corneliu BRAN
De o dimineaţă de sâmbătă noroasă, dar cu puţini stropi de ploaie, au avut parte cei 20 de copii de la Casa Pollicino Petroşani, însoţiţi de inimoasa directoare Florentina Presecan la acţiunea de ecologizare a unui perimetru de teren situat în apropiere de Peştera Bolii. Acţiunea a fost dedicată Zilei Mondiale a Apei (22 martie) şi a fost organizată de Asociaţia „Petro Aqua” Petroşani, în parteneriat cu cei de la SHI Petroşani din cadrul Apelor Române Jiu-Craiova.
 
Înfrăţirea copii-maturi pentru cauza ecologiei
Startul s-a dat la orele 11:00, imediat după ce copiii au ajuns cu un microbuz aparţinând „Casei Pollicino”. Preţ de jumătate de oră, copiii, însoţiţi şi ajutaţi de directorul lor şi de un o altă persoană din instituţie, dar şi de membrii „Petro Aqua”, în frunte cu neobosiţii Imre Szuhanek, Ovidiu Rizopol şi Daniela Onofre, au adunat toate deşeurile menajere de pe platoul de lângă barăcile de la Peştera Bolii, din apropiere de pârâul Jupâneasa şi de izvorul de apă amenajat de către Primăria municipiului Petroşani de lângă drumul ce duce la peşteră.
Copiii au „arat” vioi şi cu spor tot perimetrul, strângând tot ceea ce au găsit, începând de la hârtii şi cartoane, până la pungi de plastic, sticle şi pet-uri, astfel că în jumătate de ceas zona era eliberată de gunoaie.
Membrii „Petro Aqua”, care le-au pus la dispoziţie mănuşi şi saci copiilor, alături de cele două cadre sufletiste care ne-au obişnuit şi cu alte prilejuri să se implice activ în astfel de acţiuni de ecologizare, n-au stat nici ei cu mâinile în sân. Ei au curăţat zonele mai puţin accesibile copiilor, inclusiv zona de peste drumul care leagă şoseaua principală de obiectivul turistic Peştera Bolii. La fel de implicată a fost şi doamna inginer Mariana Lăsat de la SHI Petroşani. Aceasta, însoţită de nepot, a adunat câţiva saci de deşeuri lăsate lângă drum de către tot felul de inconştienţi, fie localnici din zonă, fie aşa-zişi turişti.
 
Vinovaţi - oamenii din locuinţele sociale
În legătură cu mizeriile adunate acolo, ca şi în alte zone de prin Petroşani şi Valea Jiului, principalii vinovaţi sunt, în primul rând, cei ce locuiesc în zonă. Acele barăci sunt în mare parte locuinţe sociale şi acolo stau petroşeneni care beneficiază de ajutor social. Oare este chiar atât de greu să-şi păstreze curăţenia în zonă, fără să aştepte să vină altcineva să le facă curăţenie? Cred că dacă controalele celor de la Mediu din primărie ar fi mai dese pe teren şi s-ar lua măsuri mai ferme, conform legislaţiei şi hotărârilor de consiliu local, s-ar evita pe viitor astfel de lucruri care dăunează în primul rând sănătăţii noastre, a tuturor, dar şi imaginii Petroşaniului şi Văii Jiului în general. Spunem asta deoarece nu e singurul loc unde deşeurile aruncate sunt la ele acasă, de la vest la est prin toate localităţile noastre, lângă cursurile de apă sau nu, aruncându-se mizerii fără nicio milă şi cu un grad ridicat de inconştienţă.  
 
Nici Jupâneasa n-a scăpat
De altfel, aşa cum vedeţi şi în cele câteva imagini surprinse de noi, mizeria se întinde serios şi pe cursul de apă Jupâneasa, în aval de peşteră lângă podul de beton, la circa 20-30 de metri de barăci. După ce apa cristalină părăseşte peştera, ducându-se lin şi liniştit spre Jiu, ea este „invadată” de deşeurile aruncate de cei din Colonia de la Peştera Bolii. Care, probabil, au schimbat „schema”, crezând că sunt şmecheri: nu mai aruncă de ceva vreme gunoiul pe platou, ca să nu fie luaţi la rost de către primărie, aruncă pe malul Jupânesei, după acel dig, „că nu se vede şi-l duce apa mai încolo”. Numai că nimeni nu e prost să nu înţeleagă această adevărată măgărie. Din cauza terenului abrupt şi a vremii, sâmbătă nu s-a putut interveni, dar anunţăm pe această cale pe cei de la Primăria Petroşani şi de la Mediu că acolo e de lucru cel puţin o zi şi că apa pare infectată de atâtea deşeuri aruncate! E păcat ce se întâmplă într-o zonă ce duce spre unul din punctele de turism locale importante!
 
Zeci de saci de mizerii 
Toate acestea au condus la final la strângerea a peste 30 de saci de mizerii, care au ajuns în remorca ataşată maşinii preşedintelui „Petro Aqua”, Imre Szuhanek, care, apoi, le-a transportat spre cele mai apropiate containere de deşeuri din Petroşani. „Nu facem curăţenie şi le lăsăm aici, că n-am făcut atunci nimic. Ducem gunoiul acolo unde îi e locul, la container. Aş sfătui pe toţi cei care fac astfel de acţiuni de ecologizare să facă la fel, că altfel e vorba de munca în zadar. Degeaba le laşi pe marginea drumului să vină să le ia primăria sau nu ştiu cine, că vin câinii sau pisicile, ori păsările şi sparg sacii şi vântul le împrăştie apoi din nou şi totul e degeaba”, ne-a explicat Imre Szuhanek. Care le-a mulţumit celor de la SHI Petroşani şi celor de la Casa Pollicino pentru implicare şi sprijin în această acţiune. 
 
Educaţia ecologistă a tinerilor
Ovidiu Rizopol ne-a mărturisit într-un moment de pauză că e foarte încântat de faptul că „tinerii, iată, se implică cu bucurie la astfel de acţiuni, iar pentru ei acest lucru este benefic. Ştiţi de ce este benefic? Deoarece ei, cu siguranţă, se vor gândi de două ori înainte să arunce o pungă sau un pet pe un spaţiu verde, sau pe un curs de apă. Ştiind de mici că acest lucru nu e bun şi ştiind că au participat la astfel de acţiuni de ecologizare, vor face ceea ce trebuie, iar când îi vor vedea pe alţii că aruncă mizerii le vor spune să nu mai facă aşa ceva. Să nu spun că la rândul lor vor avea familii, iar educaţia către copiii lor va fi una pe măsură, demnă şi de caracter. De asta sunt bune aceste acţiuni, iar cu ocazia Zilei Mondiale a Apei noi întotdeauna facem astfel de acţiuni, unde ne implicăm şi noi. Ar fi bine ca toată lumea să conştientizeze că nu e bine să poluăm mediul înconjurător şi apele noastre cu deşeuri menajere, lucrul acesta nu se întâmplă dar suntem încrezători că această muncă de lămurire cu copiii, dusă şi prin acţiuni practice, îşi va arăta roadele în 10-20 de ani. Important este ca noi toţi, cei care conştientizăm aceste lucruri, dumneavoastră, presa, să continuăm aceste campanii în rândul tinerilor, care, apoi, să ducă mai departe munca noastră de lămurire într-un număr cât mai mare. Viitorul poate fi asigurat şi pe linie ecologică dacă în lume, în aceste momente grele pentru Terra din cauza poluărilor de tot felul, tinerii de azi vor primi toate informaţiile în a face ce trebuie pentru a asigura continuitatea naturii şi mediului înconjurător aşa cum l-am moştenit de la Mama Natură”, a continuat acesta.
 
Final fericit cu amintiri din peşteră, mici, sucuri, mere şi dulciuri 
Finalul a fost unul fericit, aşa cum se cuvine, după faptă şi răsplată. Copiii au fost răsplătiţi de către reprezentanta SHI Petroşani cu ciocolată din partea instituţiei, în timp ce ecologiştii de la Petro Aqua le-au oferit o mică excursie în peşteră, iar apoi, mici, sucuri de tot felul şi mere la cabana de deasupra peşterii. Înainte de a ajunge la pesteră, copiilor le-a fost arătat de către reprezentanta Apelor Române, doamna Lăsat, şi cum arată o mini staţie meteo, prezentă în zonă, fiindu-le explicat şi ce rol are aceasta şi cum funcţionează. După vreo trei ceasuri de mişcare în aer liber şi în peşteră şi după pauza de gustare, copiii au plecat fericiţi, alături de însoţitoarele lor.
Încheiem prin a spune doar cuvintele celor mici la plecare care dau toată concluzia acţiunii: „Ne-a plăcut mult acţiunea de azi, peştera, totul... O să mai revenim aici şi mulţumim de toate celor de-aici! Să le spuneţi celor mari să nu mai arunce gunoiul peste tot, că noi sigur n-o să mai aruncăm de-acum înainte!”. Da, iată înţelepciunea copiilor şi au perfectă dreptate!

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 7 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter