21.03.2017,  15:40:48 | 0 comentarii | 1245 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Află care va fi topul priorităţilor primarului tău după votarea bugetelor locale
de Alina PIPAN
Bugetele locale ale administraţiilor din Valea Jiului sunt pe cale să fie închegate, supuse la vot şi aprobate. Unele administraţii publice încă muncesc la alcătuirea lor. Nu este treabă simplă, pentru că trebuie să cuprindă toate cheltuielile cu serviciile publice, să aloce bani pentru finanţarea sau co-finanţarea investiţiilor. De asemenea, trebuie să stabilească exact sursa de finanţare pentru fiecare proiect infrastructural în parte.
 
Primarii din Valea Jiului
şi-au stabilit de mult, pe hârtie, priorităţile investiţionale, dar ele nu pot fi declarate public ca fiind realizabile decât atunci când pentru ele s-a stabilit că este posibilă finanţarea, dar şi oportună investiţia, pentru că majoritatea investiţiilor de anvergură se fac cu susţinerea programelor naţionale de investiţii sau a programelor de finanţare europene. 
Anul acesta, bani europeni cheltuiţi din exerciţiul bugetar 2014-2020 nu prea vom vedea în Valea Jiului, pentru că se implementează greu programele de finanţare, deci majoritatea banilor vor veni din finanţări guvernamentale.
 
Petrila 
Bugetul local de la Petrila va fi votat cel mai probabil săptămâna viitore, luni, iar consilierii locali vor fi chemaţi în şedinţă de îndată pentru a discuta proiectul. Primarul Vasile Jurca a stabilit oportunitatea investiţională a bugetului local pentru câteva proiecte majore.
Primul loc pe lista investiţiilor este hala de producţie destinată investitorilor. Aceasta se va realiza cu siguranţă. Primarul este sigur că este cea mai bună investiţie pe care o poate realiza, în vederea atragerii investitorilor. Bugetul local va fi direcţionat şi către reamenajarea Parcului Central. Acesta va fi modernizat, remobilat. Lucrările se vor executa în regie proprie, cu muncitorii primăriei, pentru  că externalizarea lucrării ar însemna costuri sporite. Se vor schimba băncile, jocurile pentru copii, se vor instala covoraşe gumate. Tot bugetul local va susţine şi lucrările de reparaţii la străzile cuprinse între strada Minei şi cap linie Lonea. Vor intra în reparaţii toate străzile adiacente, acolo unde este nevoie. În acest sens, în buget sunt prevăzuţi 10 miliarde de lei vechi. 
Va fi asigurată şi cofinanţarea pentru 4 blocuri care vor fi reabilitate termic, trecute încă de anul trecut de faza de eligibilitate, două blocuri pe strada Mihai Eminescu şi alte două în 8 Martie. Se lucrează, de asemenea, pe strada 8 Martie la blocul 58 şi la blocul 6 de pe strada Muncii. Având în vedere că a fost finalizat procesul împotriva constructorului blocului 29 de pe strada 8 Martie, se vor relua lucrările şi se va scoate la licitaţie cât de curând şi această lucrare. Primarul doreşte şi achiziţionarea unui excavator, cu funcţii multiple, necesar pentru a asigura diferite lucrări atât pe perioada de vară cât şi iarna, la deszăpezire. Achiziţia acestuia depinde de forma finală a bugetului local. 
 
Petroşani
Bugetul local va fi dezbătut joi. Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi are deja stabilite priorităţile. În primul rând, pentru toate investiţiile s-a căutat finanţare externă, astfel încât impactul asupra bugetului local să fie minim. Vor începe lucrările la centură. Finanţarea se va realiza parţial cu ajutorul Consiliului Judeţean Hunedoara,  dar nu  este prevăzută integral în bugetul de anul acesta. Deci, lucrările se vor executa în două etape, anul acesta şi anul viitor. Sunt prevăzute lucrări de amenajare a trei străzi din Colonie, Popa Şapcă, Micu Klein şi Griviţa Roşie. Aceste străzi vor avea asfalt nou până la finele anului. 
Proiectul racordării la gaz a instituţiilor ce aparţin administraţiei locale merge strună. Într-o lună va fi finalizată realizarea racordului. Locuitorii din colonie pot opta pentru alimentarea cu gaz în cazul  în care doresc, dar contra-cost.
Primăria Petroşani are prevăzută în bugetul local şi cofinanţarea pentru lucrările de anvelopare a 16 blocuri. Documentaţia pentru atragerea finanţării europene este pregătită, va fi depusă în viitorul apropiat, şi se va aştepta răspunsul final, adică alocarea banilor.
Muzeul Mineritului are parte şi el de atenţie anul acesta. Sunt prevăzuţi bani pentru realizarea studiului de fezabilitate în vederea depunerii documentaţiei pentru obţinerea unei finanţări ce vizează modernizarea şi reabilitarea acestuia. 
 
Aninoasa
Primarul Nicolae Dunca va continua proiectele începute în anii anteriori, doar să se vadă cu bugetul aprobat, acest lucru se va întâmpla vineri. În primul rând, vrea să ducă gazul la  blocurile din centrul oraşului. Tot în oraş vor fi reabilitate şi trotuarele din centru, dar nu sunt uitate nici trotuarele din cartierul Bujorului, situat în Iscroni. Pentru reabilitarea acestora din urmă  va fi realizat un studiu de fezabilitate, pentru care există deja bani alocaţi. 
Una din marile dorinţe ale primarului Nicolae Dunca este atragerea finanţării pentru realizarea blocului cu 60 de apartamente noi, destinate locatarilor din colonia  de barăci, în buget fiind cuprinsă şi co-finanţarea acestui proiect. 
Un alt proiect ce aşteaptă finanţarea de la bugetul de stat este cel al construirii unei grădiniţe noi, la Iscroni, în spatele poliţiei, pentru care există doar o fundaţie. Grădiniţa va fi una de mici dimensiuni, dar va putea găzdui două grupe de copii, la programul normal. 
În funcţie de banii de la bugetul local, primarul doreşte de asemenea amenajarea trotuarelor şi parcărilor de pe strada Libertăţii, extinderea iluminatului public pe strada Mărtineşti şi Cocoşvar şi, eventual, refacerea obeliscului de la intrarea în localitate. 
 
Vulcan
Primarul Gheorghe Ile continuă asfaltările. Şi el mizează pe finanţări, iar din bugetul local va asigura cofinanţarea proiectelor majore. Primul pe listă se referă la un proiect deja demarat,  amenajarea aleilor nord şi sud până la Nicolae Titulescu şi a porţiunii dintre liceu şi centrul vechi. În cartierul Traian se vor amenaja toate aleile, parcările, locurile de joacă, inclusiv un teren de sport, cu zone destinate diferitelor sporturi în aer liber. Se va extinde iluminatul public inclusiv pe strada Traian, de la giratoriu, până la Centrul Şansa.  Sunt pe lista investiţilor infrastructurale DN 66 spre Dealul Babii şi DN 64. 
La Vulcan se aşteaptă finanţarea pentru anveloparea a 4 blocuri, iar parte din bugetul local se va folosi pentru transformarea terenurilor degradate în locuri de agrement.
Bugetul a fost votat ieri. 
 
Lupeni
Primarul interimar Iacob Mesaroş se afla ieri pe strada Gorunului, unde supraveghea desfăşurarea lucrărilor. Bugetul local al Lupeniului va fi votat abia în jurul datei de 10 aprilie, dar lucrările de reparaţii la drumuri continuă în cartierul Bucura, pe strada Parângul. Unul din drumurile care vor primi atenţia cuvenită din partea administraţie locale este strada Codrului, care nu a văzut asfalt niciodată, fiind uneori pietruită, dar anul acesta va fi modernizată, aşa cum trebuie, cu rigole şi podeţe. 
Pentru Şcoala Gimnazială Nr. 2 sunt prevăzute reparaţii generale totale. La capitolul „sport” se va rezolva şi cu terenul Preparatorul Lupeni, care va fi amenajat pentru publicul larg. 
Un proiect major pentru care finanţarea externă va face minuni, şi pentru a cărui co-finanţare sunt prevăzuţi bani în bugetul local, îl reprezintă realizarea lucrărilor de anvergură la spitalul vechi. Pentru acesta este prevăzută reabilitarea termică, amenajarea interiorului şi a primelor două etaje. Se va dispune şi reamenajarea saloanelor, astfel încât fiecare din cele 6 saloane să aibă câte 2 camere cu baie şi toaletă proprie, pentru a asigura condiţii de spitalizare decente. 
 
Uricani
Primarul Dănuţ Buhăescu spune că bugetul local nu va neglija niciodată nevoile primare ale comunităţii. Serviciile publice primează. Bugetul va fi votat la începutul lunii aprilie. La Uricani sunt prevăzute mai ales cofinanţările pentru proiectele cu finanţare externă. Anul acesta la Uricani demarează lucrările de reabilitare şi extindere a reţelei de apă şi canalizare, iar co-finanţarea se va realiza exact aşa cum este prevăzută de Apa Serv Valea Jiului. 
Prin PNDL s-a depus documentaţie pentru finanţarea realizării unei noi grădiniţe, în cartierul Bucura 2. Se vor realiza lucrări de reabilitare pentru grădiniţa Nr. 1 şi, de asemenea, se asigură co-finanţarea pentru lucrările de modernizare a Grădiniţei şi Şcolii Câmpu lui Neag, lucrări care vor demara zilele acestea. 
Primarul are speranţe să primească şi bani pentru anveloparea blocurilor. Are realizate 10 documentaţii în vederea obţinerii finanţărilor europene, iar bugetul va fi pregătit pentru a susţine co-finanțarea unei părţi din această investiţie, dacă va fi aprobată în totalitate. 
Un alt proiect care se vrea implementat anul acesta, dar pentru care de asemenea se aşteaptă finanţarea, este reabilitarea falezei Jiului şi transformarea acesteia în loc de agrement şi promenadă. Faleza va fi amenajată  de la podul de sus până la blocul 13. 
Bugetul local va cuprinde şi reparaţii ale drumurilor, amenajări ale spaţiului verde, dar şi a parcărilor din Uricani, aspect pe care le vom detalia în materiale ulterioare. 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter