29.10.2011,  15:30:21 | 0 comentarii | 937 vizualizari
Și poliţiile locale din Petroşani şi Petrila se reorganizează
de Corneliu BRAN

O mare problemă a poliţiştilor locali din toată ţara o reprezintă cazurile grave, mai ales pe timp de noapte, când aceştia sunt atacaţi, fie în momentele când sunt în patrulare, pe străzi, fie când apără un obiectiv sau când sunt agresaţi de bande de turbulenţi. 

înându-se cont de numărul destul de mic al poliţiştilor locali,  prevăzut de lege, unul la o mie de locuitori, de foarte multe ori aceştia sunt depăşiţi de anumite situaţii, fiind nevoiţi să-şi folosească armamentul din dotare. Armament care nu există în momentul de faţă în poliţiile locale din Valea Jiului, vorbim aici de pistoale adevărate şi nu de pistoale cu gloanţe de cauciuc sau cu gaze lacrimogene.


Șapte poliţişti locali petrileni (din 20) vor începe pregătirea la Sadu, în vederea folosirii pe viitor a armelor de foc

Gheorghe Bogeanu, şeful Poliţiei Locale Petrila, susţine că această situaţie se va reglementa, administraţia locală petrileană depunând eforturi în această privinţă: „La Petrila, momentan, avem arme neletale, pistoale cu gloanţe de cauciuc şi cu gaze iritant-lacrimogene. Le-am folosit în câteva cazuri la Preparaţia Petrila, unde hoţii de fier vechi sunt ca la ei acasă, iar conjunctura a fost de aşa natură încât a fost nevoie de aceste pistoale. În viitor, vom avea în dotare şi armament de foc, momentan administraţia fiind preocupată de cursuri de pregătire în acest sens, care nu sunt deloc ieftine. Primăria Petrila a prevăzut bani în bugetul pe anul 2011, pentru ca poliţia locală să poată participa la cursuri pentru pregătire, în vederea folosirii pe viitor a armelor de foc letale. Începând cu data de 4 aprilie o să meargă la aceste cursuri şapte poliţişti locali, pe domeniul liniştii şi ordinii publice şi păzirii bunurilor. Am fost repartizaţi la Sadu, Gorj, într-un centru specializat al Ministerului Administraţiei şi Internelor. Cursul costă 2.000 de lei de persoană, cheltuielile fiind suportate de primărie. Cu cazare şi cu masă costă 6.700 de lei de persoană pentru trei luni de zile. Aceste cursuri se pot face în decurs de cinci ani pentru personalul care a aparţinut Poliţiei Comunitare. Pentru personalul angajat în 2011, în cadrul nou înfiinţatei Poliţiei Locale, cu excepţia fostelor cadre ale Ministerului Internelor (dacă există astfel de angajări), aceste cursuri sunt obligatorii să se facă pe parcursul anului acesta”.

 

Petrila le-a luat-o înainte petroşenenilor la capitolul arme de foc

Dacă Petrila a început perfecţionarea la acest capitol, o parte dintre poliţiştii locali urmând a fi înarmaţi cu arme de foc atunci când pleacă în misiune, la Petroşani încă nu s-a iniţiat niciun demers în acest sens, şeful poliţiei locale spunându-ne că în bugetul local pe anul 2011 n-au fost prevăzute sume de bani pentru astfel de cursuri efectuate sub cupola Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Totuşi, conform declaraţiei lui Dorin Neag, s-au mişcat foarte multe la Petroşani, dar în alte direcţii, de anul acesta există deja un dispecerat, creat special pentru poliţia locală, precum şi un sediu renovat de curând: 

 „Sumele de bani pentru astfel de cursuri ale poliţiştilor locali din Petroşani nu au fost prevăzute în bugetul local pe 2011. Anul acesta probabil nu vom putea să trimitem oameni la o astfel de pregătire. Noi am preluat tot personalul de la Poliţia Comunitară. S-a considerat că perioada de activitate desfăşurată în această structură ca fiind o perioadă în care s-a acumulat timp de aproape 6 ani o anumită experienţă. Legea tocmai de aceea a lăsat o marjă de cinci ani, timp în care administraţia publică locală să poată avea suma de bani necesară pentru trimiterea acestor poliţişti locali la aceste cursuri de formare. În afară de arme de foc, pe care încă nu le avem, dar nici nu avem dreptul să le avem până ce nu vom trimite oameni la perfecţionare în acest sens, noi suntem foarte bine dotaţi, cu tot ce trebuie, începând cu bastoane, spray-uri iritant-lacrimogene sau cătuşe. Ne descurcăm bine cu ce avem şi pot spune că în acest moment dotarea este bună, avem maşină, un sediu destul de bun, proaspăt renovat. Avem şi un Compartiment Dispecerat, prevăzut a se înfiinţa după apariţia Legii 155, un dispecerat de care noi aveam nevoie şi chiar dacă legea nu ar fi prevăzut acest lucru, noi tot am fi creat acest dispecerat. De ce spun asta? După cum ştiţi, la Petroşani va fi în derulare un proiect amplu, Modernizarea Centrului Civic. În acel proiect este prevăzut ca la anumite intersecţii să se monteze un sistem de monitorizare video. Toate datele acestei monitorizări vor fi centralizate la acest dispecerat al Poliţiei Locale Petroşani”.

 

„Imaginile stocate nu vor ajunge niciodată subiecte de cancan”

Întrebat de faptul că fiind vorba de imagini publice, poate exista riscul ca unele imagini capturate cu persoane publice sau VIP-uri locale să poată apărea în presă sau în mâinile unor şantajişti, Dorel Neag, şeful Poliţiei Locale Petroşani, a declarat că nici nu se pune problema ca vreodată o singură imagine să fie înstrăinată, în afara organelor abilitate ale statului (poliţie, jandarmerie, S.R.I., Procuratură etc.): „Acele imagini, care vor fi capturate şi arhivate pentru o anumită perioadă de timp, sunt stocate, după lege, într-un regim extrem de strict. Cât timp, eu, Dorel Neag, voi fi şeful poliţiei, acele imagini nu vor fi înstrăinate decât structurilor statului care vor avea nevoie. Cum ar fi de exemplu în cazul anumitor accidente rutiere, unde e mult mai uşor, cu ajutorul acelor imagini, de stabilit vinovăţia părţilor. Sau alte exemple de acest gen, inclusiv ale unor acte de huliganism şi distrugeri. Eu garantez că imagini de-acolo nu vor ajunge niciodată în presă sau în mâinile unor şantajişti”.

De cealaltă parte, Gheorghe Bogeanu, şeful Poliţiei Locale Petrila, susţine că pe viitor şi Petrila va avea nevoie de un astfel de dispecerat. Aceasta datorită a două proiecte locale care prevăd că vor fi montate 80 de camere de luat vederi, în zona Tunel-Cap de Linie Petrila-Cap de Linie Lonea. Adică, zona care străbate localitatea de la un capăt la altul.

„Și la noi, la Petrila, se vor monta 80 de camere de luat vederi (40 prin proiect guvernamental, care vizează Cap de Linie Petrila-Cap de Linie Lonea şi 40 printr-un proiect al consiliului local, acestea din urmă vizând zona Tunel, Cap de Linie Petrila) tot în baza unui proiect de mare anvergură. Prin acest proiect este prevăzut şi la Petrila un dispecerat, care să monitorizeze şi să stocheze aceste date filmate în punctele cheie ale zonei centrale a Petrilei. Cetăţeanul va avea astfel o siguranţă mai mare în aceste zone, credem că aceste camere sunt binevenite”, ne-a mai informat Gheorghe Bogeanu.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter