13.04.2017,  15:29:25 | 0 comentarii | 496 vizualizari
Nedeile de primăvară
de Corneliu BRAN

Şi anul acesta, în luna când sărbătorim Sfintele Paşti vor fi organizate nedei în Valea Jiului.

Petrila
Duminică, 16 aprilie (prima zi de Paşti) – Nedeia de la Jieţ. După slujbă, începând cu orele 11,30-11,45, pe platoul de lângă Biserica de la Jieţ ansamblurile Junii Petrileni şi Bujorii Muntelui vor putea fi aplaudate, iar cei interesaţi să joace şi să cânte alături de ei o vor putea face. Masa şi celelalte ţin de comunitatea jieţeană, iar pomenirea morţilor ce ţine de biserică va fi oficiată de preotul paroh Dimitrie Jura.
Luni, 17 aprilie (a doua zi de Paşti) – Nedeia de la Taia – pe platoul de lângă biserică. Spectacolul va fi oferit de Junii Petrileni. Va avea loc şi o slujbă de pomenire susţinută de preotul paroh Emil Velican. Masa tradiţională şi celelalte ţin de comunitatea tăiană. Primarul Jurca şi fostul primar Păducel au fost implicaţi an de an, alături de alţi oameni de bine din comunitate.
Luni, 17 aprilie (a doua zi de Paşti) – tot de la 11,30 – Nedeia de la Androneşti. Participă Ansamblul „Bujorii Muntelui” şi sunt implicaţi mai mulţi oameni generoşi din comunitate.
Duminică, 23 aprilie, de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (şi Duminica Tomii) – Nedeia de la Cimpa. Nedeia se va organiza anul acesta pe terenul de sport al şcolii din localitate, căminul cultural aflându-se în reparaţii şi reabilitare. Nu ştim încă cine va susţine antrenul şi muzica, dar probabil tot cele două ansambluri din localitate vor fi implicate şi aici. 
Amintim faptul că toate nedeile sunt susţinute la Petrila şi de primărie şi consiliul local, sub egida cărora fiind de altfel şi organizate.
 
Petroşani
Luni 17 aprilie (a doua zi de Paşti)  – Nedeia de la Dâlja Mică;
Luni, 17 aprilie (a doua zi de Paşti) – Nedeia romilor din Sălătruc;
Marţi, 18 aprilie (a treia zi de Paşti) – Nedeia de pe Maleia;
Marţi, 18 aprilie (a treia zi de Paşti) – Nedeia din Aeroport;
Duminică, 23 aprilie (Sfântul 
Gheorghe şi Duminica Tomii) – Nedeia de la Sălătruc;
Sâmbătă, 29 aprilie – Nedeia de la Slătinioara.
Trebuie să specificăm că pentru toate aceste nedei, de organizarea cărora sunt „vinovate” comunităţile din localităţile respective, Primăria şi Consiliul Local Petroşani susţin financiar cu suma de 1.000 lei/nedeie, în acest scop fiind adoptată o hotărâre de consiliu local. Hotărârea prevedea alocarea sumei de 8.000 lei, pentru toate cele opt nedei. Din păcate, comunităţile din Dâlja Mare şi din Lunca au renunţat anul acesta la organizarea nedeilor. 
 
Uricani
Singura nedeie organizată în această perioadă este Nedeia din Câmpu lui Neag şi este probabil una dintre cele mai vechi manifestări de primăvară organizată de momârlanii Văii, alături de cei din Petrila.
„Această superbă nedeie se ţine ca întotdeauna de Duminica Tomii. Anul acesta această duminică coincide şi cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe pe care creştinii ortodocşi îl sărbătoresc de fiecare dată pe 23 aprilie. Va fi astfel un dublu prilej de bucurie şi sărbătoare pe care administraţia locală l-a cinstit cu aprobarea sumei de 10.000 lei, aici intrând cam tot ce ţine de organizare. În plus, primăria va asigura prin casa de cultură şi formaţiile de tineri artişti ce vor evolua, dar şi sonorizarea. De montarea scenei se vor ocupa tot angajaţii primăriei. Acţiunile de nedeie sunt tot cele ştiute: multă muzică, dans, mâncare, băutură şi voie bună, înainte de asta, aşa cum se cade şi e creştineşte, un Tedeum şi o slujbă de pomenire pentru eroii din această zonă căzuţi pe câmpurile de luptă şi pentru sufletele celor plecaţi la Domnul din familiile celor ce locuiesc pe raza localităţii”, ne-a declarat joi primarul Uricaniului, Dănuţ Buhăescu.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 7 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter