13.04.2017,  15:30:55 | 0 comentarii | 312 vizualizari
De vorbă cu părintele Protopop de Petroşani, Petrache Creţu, / Despre Săptămâna Patimilor (IV)
de Corneliu BRAN
Vinerea mare
„Atunci, se va scoate Epitaful. Acesta este o pânză sfinţită şi pictată, cu ima­ginea punerii în mormânt a Domnului Iisus Hristos, alături de Maica Domnului care-şi plânge copilul şi de cei care l-au luat pe Fiul lui Dumnezeu de pe Cruce, respectiv sfinţii Iosif şi Nicodim. Slujba de Vinerea Mare are o slujbă specială, care conţine cele trei stări - nişte cântări minunate şi speciale. După cea de-a treia stare, patru bărbaţi scot Epitaful din Biserică şi toată lumea iese afară şi se înconjoară Biserica de trei ori. De ce de trei ori şi nu de mai puţine sau mai multe ori? Simplu. Atâtea zile a stat în mormânt Mântuitorul. Prin înconjurarea Bisericii arătăm şi faptul că toţi ne întoarcem cu nădejde lângă Mântuitorul nostru, Fiul lui Dumnezeu, căindu-ne de păcate şi încercând să fim alături de suferinţa sa fără margini venită tocmai să ne spele nouă păcatele şi să ne redea mântuirea. La fiecare din cele patru colţuri ale Bisericii, preoţii şi oamenii se opresc, rugându-se fiecare pentru cei ai noştri, pentru cei răposaţi, pentru ierarhii noştri bisericeşti şi conducătorii ţării, aşa cum e datina străbună şi ceremonia din moşi-strămoşi”, ne-a povestit protopopul Petrache Creţu.
 
Drumul Crucii de la Lupeni
În încheiere, Protopopul ortodox de Petroşani a dorit să evidenţieze şi procesiunea unică în ţară din Săptămâna Patimilor prin amploarea ei şi prin participarea miilor de creştini din toată regiunea şi pelerini din toată ţara: „Trebuie să nu uităm de Drumul Crucii, procesiunea religioasă organizată la Lupeni până în muntele Straja din 2000 încoace. În Vinerea Mare, începând cu orele 12,00, an de an se întâmplă acest minunat şi înălţător lucru, această slujbă urmată de procesiune, unde Crucea este purtată pe umeri de credincioşi până în muntele Straja, la Biserica Schit de-acolo, ctitorită de neobositul creştin lupenean Emil Părău. La cele 14 opriri se fac rugăciuni speciale, iar pentru că nimic în viaţă nu e întâmplător, la a XII-a oprire se află chiar Crucea Eroilor. Cum munţii noştri sunt plini de eroi din Primul Război Mondial şi nu numai, această Cruce a Eroilor şi această oprire la această sfântă procesiune nu au apărut întâmplător, Domnul aşa a vrut să fie şi prin grija oamenilor, printre care şi acest creştin adevărat, Emil Părău, iată că putem să ne aducem aminte mereu de aceşti oameni bravi ce şi-au pierdut vieţile departe de casele lor drage şi de familiile lor”. 
 
Concluzia celor spuse:
„Închei prin a vă spune o mică concluzie la cele spuse: în această săptămână ne întristăm pentru păcatele noastre, dar ne bucurăm pentru Învierea Domnului, Cel ce a venit pentru noi tocmai ca să ne salveze şi să ne mântuiască! Să iertăm deci toate pentru Înviere!”

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 7 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter