23.04.2017,  09:15:26 | 0 comentarii | 3553 vizualizari
Pedalând prin Corsica
de Ziarul Vaii Jiului

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a lansat o nouă carte a unui împătimit biciclist. Alin Bonţa ne-a oferit volumul „Cu bicicleta prin Corsica”, apărut în acest an la Editura „Karina” din Deva.

 

Iubitorii de sport, de ciclism în mod deosebit, au avut din nou prilejul de a se întâlni cu Alin Bonţa cu ocazia lansării cărţii, la deja tradiţionalul loc destinat acestor evenimente, Salle d’Or din incinta Deva Mall.

De formaţie inginer mecanic, Alin Bonţa este managerul unei firme ce oferă servicii de tipărire în sistem digital. Pasionat de sport, a luat parte la mai multe concursuri de semimaraton şi maraton la Paris, Berlin, Viena, Ljubljana, Budapesta. La fel de mult îndrăgeşte şi ciclismul, pasiune pe care a fructificat-o printr-o extraordinară călătorie pe două roţi în Munţii Pirinei, sudul Franţei şi Catalonia, călătorie imortalizată în cartea „Cu bicicleta prin Pirinei” şi, acum, printr-un foarte recent tur pe bicicletă al insulei Corsica.

Cartea reprezintă o relatare extrem de savuroasă şi de captivantă a acestei fascinante călătorii pe două roţi, ilustrată cu numeroase fotografii color care sunt tot atâtea îndemnuri la călătorie, o călătorie descrisă cu rigoarea unui jurnal.

Odată deschisă cartea lui Alin Bonţa, facem cunoştinţă rând pe rând, după ce părăsim portul italian Livorno, cu localităţi corsicane al căror nume ne este familiar – Porto Vecchio, Ajaccio, Bastia –, cunoaştem oameni, vedem peisaje, simţim şi noi vântul şi adierea mării. Şi toate acestea, graţie stilului extrem de plăcut, de direct şi firesc pe care îl are autorul, graţie grijii de a imortaliza fiecare detaliu, de la un nor la un vas cu flori în lumina serii. Ceea ce răzbate, însă, din fiecare rând al cărţii este bucuria, voluptatea extraordinară a pedalatului, dorinţa de a străbate trasee dificile care pun la încercare voinţa, capacitatea fizică a bicicliştilor. Alin Bonţa ştie să transmită şi cititorului această puternică pasiune a sa pentru bicicletă, astfel încât şi cititorul face o minunată călătorie pe drumuri corsicane, prin munţi sălbatici şi de-a lungul ţărmului de mare, sub cer albastru sau printre stropi de ploaie.

Este demn de remarcat faptul că textul cărţii nu este nici pe departe doct, cu veleităţi de ghid, autorul nu ne transmite informaţii istorice, geografice, nu face o etalare obositoare de cunoştinţe. Dimpotrivă, cartea se adresează pur şi simplu sufletului nostru, Alin Bonţa ne ia parcă lângă el şi ne aşază la masă alături, să gustăm un meniu corsican, să bem bere împreună şi să admirăm peisajul de o frumuseţe care taie literalmente respiraţia.  

Este, în acelaşi timp, o carte a curajului, a perseverenţei, a tenacităţii şi a ambiţiei de a urma un ideal, de a umple zilele vieţii cu lucruri plăcute trupului şi sufletului. Cu siguranţă, şi această carte, ca şi precedenta, va stârni în mulţi dintre noi dorinţa de a lua ghidonul unei biciclete şi de a face lungi şi plăcute călătorii, de a trece peste orice obstacol şi de a culege din plin plăcerile pe care le oferă ciclismul.

Cititorii vor face şi ei, conduşi cu mare bucurie de către autor, o minunată călătorie pe drumurile insulei Corsica, vor descoperi frumuseţi unice, vor cunoaşte oameni puternici şi plini de temperament, vor face popasuri şi vor gusta din bucătăria corsicană, vor admira răsărituri şi apusuri de soare în acest colţ de lume de un pitoresc aparte. Dar mai presus de toate, vor înţelege ce înseamnă să fii pasionat de ceva, să găseşti bucurii în descoperirea unor locuri noi, cu oameni noi şi obiceiuri interesante.

În finalul întâlnirii, Alin Bonţa a oferit autografe şi a stat îndelung de vorbă cu numeroşii săi prieteni care au dorit să afle amănunte despre această nouă călătorie pe bicicletă.

Ioan Sebastian BARAInformatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 6 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Anunț
Publicitate
Newsletter