24.04.2017,  18:16:22 | 0 comentarii | 3984 vizualizari
„Cele mai frumoase reportaje”
de Ziarul Vaii Jiului
Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva în parteneriat cu Campania „Premianţii fără premii” organizează în ziua de 29 aprilie 2017, ora 1600, la Sala de Lectură a Bibliotecii, o întâlnire cu scriitorul Viorel Ilişoi care îşi va lansa, cu acest prilej, volumul intitulat „Cele mai frumoase reportaje”, apărut la Editura GRI din Bucureşti. 
Viorel Ilişoi este unanim recunoscut drept unul dintre cei mai buni jurnalişti autori de reportaje, continuând tradiţia marilor maeştri ai genului: Brunea-Fox şi Geo Bogza.   
Pe blogul său personal, Viorel Ilişoi se prezintă amplu, informaţii din care spicuim: născut la 13 februarie 1968, la Ringhileşti, judeţul Botoşani; a crescut la Casa de Copii din Truşeşti, pe malurile Jijiei. Debutează ca ziarist în primele zile ale anului 1990 şi scrie, pe rând, la Atitudinea, Timpul, Naţional, Cotidianul şi Jurnalul Naţional. 
În 1992 devine primul ziarist român postdecembrist condamnat pentru delict de presă, fiind condamnat definitiv la trei luni de închisoare, cu executare, pentru pamfletul „Saddam Hussein se ascunde la Botoşani”. Faptul este trecut sub tăcere în ţară, dar scandalizează presa internaţională şi aceasta va duce la eliberarea sa după doar 19 zile de închisoare. În 2011 va începe publicarea în  Jurnalul Naţional, în foileton, a romanului „Paişpe”, inspirat din această experienţă (57 de episoade). Între 1993 şi 1998 publică în revista Timpul, număr  de număr, interviuri cu cei mai importanţi oameni de cultură ai vremii. Interviurile, ce surprind transformările din cultura română în vreme de tranziţie, sunt reunite într-un volum şi aşteaptă încă un editor bogat şi îndrăzneţ. Volumul cuprinde şi ancheta literară „Viaţa literară pe Bahlui”, publicată în Timpul în perioada 1997-1998. Tot în acea perioadă se numără, alături de Dan Lungu, Ovidiu Nimigean, Radu Andriescu, printre iniţiatorii grupului literar „CLUB 8”. În 1997 realizează o carte de interviuri cu marele scriitor Cezar Ivănescu care a cerut ca volumul „Kagemusha. Şapte zile cu Cezar Ivănescu” să apară după moartea sa. În 2008 iniţiază, pe site-ul ziarului Cotidianul, rubrica „Momente şi spiţe”, prima rubrică multimedia (text, foto şi audio-video) cu caracter permanent din presa scrisă. Din 2009 lucrează la o proiectată carte de reportaje realizate incognito (cerşetor în „Cerşetor pentru o zi”, gunoier în „Oameni şi gunoaie din Bucureşti”, pacient în „Vino, mamă, să mă vezi la spitalul de obezi”, turist în „Întâmplări  gazetăreşti”, zilier în „Gustul amar al mărului românesc”, controlor  în „Biletul la control!”).
A susţinut conferinţele: „Reportajul românesc de azi” la Şcoala de toamnă pentru jurnalişti (FJSC, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi, 2011), „Evoluţii în presa românească de azi” (FJSC, Universitatea Ecologică Bucureşti, 2012), „Subiectivitate şi afectivitate în reportaj” (FJSC, Universitatea Bucureşti)”; predă cursul „Jurnalism şi scriere expresivă” la Asociaţia Jurnaliştilor Romi (2011) şi un „Curs practic de reportaj” (Muzeul Literaturii Române, Iaşi, 2013, 2014). Unele reportaje îi sunt preluate în presa internaţională (Franţa, Germania, Italia, Ungaria, Polonia, Israel, SUA).
Activitatea publicistică i-a fost recompensată, printre altele, cu Premiul Presei Ieşene (1996 şi 1997), Premiul Reporter Numărul Unu, Premiul Fundaţiei Române pentru Jurnalism (1999), Premiul Clubului Român de Presă pentru Reportaj-Anchetă (2007), Premiul pentru Jurnalism Ecologic (2009), Premiul pentru cel mai bun text la The Industry Awards (2012), Premiul anual pentru jurnalism acordat de „Curierul literar şi artistic” (2013), Trofeul Festivalului de film „Amatorul” (Chişinău, 2014), Premiul pentru Jurnalism Cultural la Gala „Oamenii TIMPULUI” (2014). Cu prilejul întâlnirii de la Deva, scriitorul V. Ilişoi va vorbi celor prezenţi despre volumul în care a adunat reportaje de mare expresivitate, de un realism crud, realizate în medii dintre cele mai diverse, cu oameni pe care viaţa i-a pus în cele mai dramatice situaţii. 
Ioan Sebastian BARA


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 8 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter