25.04.2017,  15:13:21 | 0 comentarii | 1175 vizualizari
Salvamont Hunedoara / Relatează acţiunea de intervenţie din Retezat, pas cu pas, pentru o informare corectă şi integrală a populaţiei
de Alina PIPAN
Pentru o corectă şi amănunţită informare a opiniei publice şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a emis un comunicat complet despre acţiunea din Retezat, pe care îl redăm în cele ce urmează.  
 
„În data de 22 aprilie 2017, în jurul orei 14:30, la Baza Salvamont Râuşor s-a primit un apel de urgenţă prin dispecerul ISU, iar salvamontistul de serviciu a fost pus în conferinţă cu o persoană care a relatat că în urma unei avalanşe produsă sub Vf. Peleaga din Retezat, în partea spre Căldarea Berbecilor, a acordat primul ajutor la trei persoane surprinse de avalanşă, precizând că sunt şi două cadavre ale unor copii de circa 13-14 ani. Persoana care a alarmat se numeşte Cătălin Berenghi şi conduce Şcoala de ghizi Christian Adventure.
În primă fază, s-au alarmat salvatorii montani aflaţi în punctul de permanenţă Cabana Pietrele. Unul dintre salvatori, care se afla, la ora respectivă, într-o patrulare pe Valea Pietrele, a pornit spre zona indicată pentru evaluarea situaţiei. 
Concomitent, au fost alertaţi şi membrii salvamont ai Formaţiei Hunedoara care au pornit de urgenţă spre locul incidentului. De asemenea, a fost constituită şi o echipă de suport formată din zece salvatori montani ai celorlalte trei formaţii din judeţ, respectiv: Petroşani, Lupeni şi Uricani, care au pornit şi ei spre Cabana Genţiana.
În jurul orei 16:30, o primă echipă a formaţiei Hunedoara, formată din şase salvatori montani, era deja la poalele muntelui, în drum spre Valea Pietrele. La aceeaşi oră, primul salvator montan plecat la evaluare întâlneşte sub Custura Bucurei un grup numeros de persoane, printre care se aflau şi părinţi ai celor doi copii decedaţi. În grupul de persoane erau cei 50 de membri ai şcolii de ghizi montani, care i-au ajutat pe cei cinci supravieţuitori ai avalanşei. 
De la aceştia s-a aflat că în avalanşă au fost prinse şapte persoane, altele decât cele din grupul şcolii de ghizi montani. 
Persoanele care au scăpat cu viaţă aveau, la prima constatare, răni minore şi au fost sfătuite să se deplaseze spre Cabana Genţiana.
În jurul orei 18:30, cei şase salvatori montani veniţi din Hunedoara, la care s-au alăturat cei doi salvatori montani aflaţi în zonă şi doi jandarmi montani au întâlnit în zona Bordul Tomii grupul de turişti în retragere. 
După o evaluare primară, la care nu s-au constatat afecţiuni grave, şi l-a refuzul acestora de a fi ajutaţi, au fost sfătuiţi să se regrupeze la Cabana Genţiana pentru o evaluare secundară.
Ajunşi la Cabana Genţiana am aflat că jandarmii montani au coborât spre Cârnic pe doi dintre ei, respectiv o persoană de sex feminin şi tatăl băiatului decedat. Ulterior, s-a constatat că tatăl avea o fisură la osul unui picior, depistată la o examinare secundară.
Evaluarea secundară a celorlalte trei persoane (două femei şi un bărbat) a concluzionat un traumatism toracic, unul femural şi o plagă minoră la faţa persoanei de sex masculin. Bărbatul a fost imobilizat şi transportat cu targa UT 2000 la Cârnic, unde a fost predat la Serviciul Judeţean de Ambulanţă. Celelalte două femei au fost preluate de ISU, în jurul orei 22:00.
Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, s-a hotărât continuarea acţiunii de recuperare a celor două cadavre a doua zi. 
În cursul serii au ajuns şi salvatorii montani din Valea Jiului şi au fost cantonaţi la cabanele Pietrele şi Genţiana.
În data de 23 aprilie 2017, în jurul orei 08:00, de la Cabana Genţiana, la acţiunea de recuperare au pornit 19 salvatori montani şi 5 jandarmi montani. S-a urcat pe Valea Pietrele până pe Lacul Pietrele, apoi pe sub Vf.Custura Pelegii (Peleguţa) până în Şaua Berbecilor, unde s-a ajuns în jurul orei 11:30. 
Dacă pe văi, în prima parte a zilei, vremea se arăta însorită, cu vânt moderat, sus pe creastă ceaţa, vizibilitate destul de slabă şi vânt foarte puternic: 80-100 km/h (conf. ISU HD). Mai târziu a început ninsoarea, care a îngreunat foarte mult acţiunea de localizare a victimelor.
După minute bune de tatonare au fost localizate cele două cadavre. Trupurile celor decedaţi au fost imobilizate apoi în tărgile UT. 
În paralel, s-a montat atelierul de tracţionare pe verticală a tărgilor, cu ajutorul căruia au fost urcaţi din Căldarea Berbecilor spre Şaua Berbecilor, atât decedaţii, cât şi salvatorii. Acţiunea a continuat cu coborârea prin lansare pe jgheaburile dinspre Tăurile Pietricele şi deplasarea pe traseul spre Lacul Pietrele - Cabana Genţiana, iar apoi s-a continuat coborârea spre Cârnic, unde cele două cadavre au fost predate la Serviciul de Medicină Legală în jurul orei 17:15.
Mai precizăm că Salvamont Hunedoara a emis, în mai multe rânduri, atenţionări de avalanşă în Masivul Retezat, ultima fiind transmisă , chiar cu o zi înainte de tragicul accident.
În final, adresăm mulţumiri tuturor celor care au participat efectiv la această acţiune. 
De asemenea, transmitem condoleanţe familiilor îndurerate”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter