27.04.2017,  11:44:23 | 2 comentarii | 2724 vizualizari
În Consiliul Local Petroşani, / Eduard Schmidt a pledat pentru sistemul de termoficare, dar nu a avut argumentele la el
de Alina PIPAN
• De ce deşteptul de Melczer, directorul general CEH, nu a dat ochii cu consilierii?
 
Miercuri, 26 aprilie, în şedinţa ordinară a Consiliului Local Petroşani s-a luat în discuţie sistemul de termoficare de la Petroşani, singura localitate în care acesta mai funcţionează, dar funcţionează prost, cu pierderi mari, defecţiuni multe, iar relaţia Complexului Energetic Hunedoara, respectiv a Paroşeniului, cu administraţia locală este dezastruoasă.
 
Pro şi contra. Contra şi pro
Prezent la discuţie a fost şi directorul Termocentralei Paroşeni, Eduard Schmidt, dar discuţia a început-o, cu toate argumentele contra, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi. Dacă până mai acum doi-trei ani primarul făcea eforturi pentru a păstra termoficarea la Petroşani, acum primarul duce muncă de lămurire că încălzirea în sistem centralizat este o pierdere mare de bani şi trebuie desfiinţată. Acest lucru însemnând atât renunţarea la sistemul de termoficare, cât şi la oricare alt tip de sistem centralizat, inclusiv varianta cea mai puţin costisitoare dată de studiul de fezabilitate, aceea a centralelor pe gaz de cartier. Consilierii locali şi-au aruncat ochii peste studiul de fezabilitate care argumentează practic faptul că pentru populaţia Petroşaniului nu se pretează niciun sistem centralizat de încălzire. Unii au ciripit subţire, fiind evident că nu prea ştiau ce zic. Interesant şi surprinzător a fost faptul că Ioan Rus, consilier PSD, director al SOCOM, care are aproape toate spaţiile racordate la termoficare, a pledat pentru renunţarea la termoficare, în timp ce Valeriu Butulescu, care se încălzeşte demult cu centrală pe gaz, renunţând la termoficare, a apărat sistemul, dintr-un simţământ patriotic.
 
Argumente contra
Argumentele contra sunt multe şi au curs pe bandă rulantă. Petroşaniul este singurul oraş care nu a renunţat la termoficare, restul oraşelor care au fost deservite, Lupeniul, Vulcanul şi Aninoasa, au încheiat socotelile cu termoficarea, tot ce le-a mai rămas fiind cel mult nişte facturi de plătit. Distanţa pe care se transportă agentul termic de la Paroşeni la Petroşani este de 16 kilometri, formată din conductă avariată, neperformantă, iar transportul agentului termic se face în pierdere. Chiar dacă, teoretic, pierderea nu se reflectă în facturile consumatorilor, ea se reflectă în calitatea serviciilor. De exemplu, astă iarnă, orice abonat la termoficare a fost nevoit să mai bage un radiator în priză, mai ales când se sista căldura din cauza avariilor. Termoficare SA Petroşani este în insolvenţă, dar are datorii la Paroşeni. Datoriile nu sunt de la primărie, care este cu facturile la zi, pentru toate punctele de consum, ci de la consumatorii privaţi, societăţi comerciale ori consumatori casnici. Cu toate că vina pentru datorii o poartă consumatorii casnici şi unele firme racordate, cel mai mult de tras din cauza sistărilor furnizării energiei termice o are administraţia locală, care în 2015 a rămas cu spitalul în plină iarnă fără căldură, iar anul trecut a avut emoţii că nu va avea căldură în şcoli. Practic, dacă administraţia locală nu ar fi investit în reabilitări succesive de-a lungul anilor, în plata constantă a facturilor, fiind cel mai mare consumator, din cauza datoriilor Paroşeniul ar fi renunţat el la contractul cu Termoficarea.
În plus, Eduard Schmidt nu a putut garanta că va porni robinetul la iarnă, indiferent dacă Termoficarea recuperează ori ba din datorii. Aşadar, mai bine sunt anunţaţi consumatorii casnici să se echipeze corespunzător pentru la iarnă, decât să se trezească în frig. Şirul argumentelor contra este mai lung, dar deja am spus destul.
 
Argumente pro
Argumentele pro pe care le-a adus de fapt directorul Eduard Schmidt sunt neargumentate. CEH nu a fost în stare ani la rând să consolideze relaţia cu administraţiile locale, datoriile s-au acumulat până la refuzul de a mai distribui agent termic. Practic, de când minerii aveau gratuitate la curent era încurajat consumul de electricitate, nu de agent termic. Oamenii şi-au pus boilere, au renunţat la apa caldă, apoi şi-au pus centrale de apartament, au renunţat la căldură. Acum Termocentrala Paroşeni mai are un singur client, Termoficare SA din Petroşani, şi acela rău-platnic, pe care îl mai sancţionează din când în când. 
Directorul Termocentralei Paroşeni a mizat pe tradiţie pentru a convinge consiliul local că termoficarea trebuie să fie o alternativă la Petroşani, a spus că este mai ieftină decât gazul, asta doar în condiţiile în care este subvenţionată din bugetul local. A mai adăugat că Petroşaniul nu ar trebui să investească 20 de milioane de euro pentru centrale pe gaz de cartier, când doar 8 milioane de euro costă reparaţiile la magistrala de apă. Doar că reparaţiile magistralei ar trebui să le acopere CEH, în niciun caz administraţia locală, în plus se pune problema renunţării totale la încălzirea centralizată, nu la înlocuirea ei cu o altă soluţie, pentru că experţii spun clar că nu mai este rost de pierdut bani publici. 
Eduard Schmidt a fost luat „în şuturi” de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi şi nu a prea apucat să spună mare lucru în favoarea termoficării, dar nici nu era pregătit, din moment ce a venit la întâlnirea cu consilierii având strâns în mână un toc de ochelari, nu un braţ de documente justificative, rapoarte, sau referate cu argumente (firesc ar fi fost să fie prezent la discuţii şi deşteptul de Melczer, directorul general CEH, să vedem pe viu atitudinea consilierilor şi primarului faţă de acesta – n.r.). 
Doar în luna martie s-au primit 300 de cereri de debranşare de la sistemul centralizat de încălzire, la Petroşani. Dacă primăria debranşează toate instituţiile şcolare, de exemplu, Termocentrala Paroşeni va tăia ea conducta spre Petroşani. Dar problema cea mare a CEH este că pierde subvenţia pentru căldură primită de la stat. Deci pierde anual câteva milioane de lei bune, pentru că nu ar fi încasat 50 la sută pentru producerea de energie CAF, dacă nu ar fi fost Petroşaniul în peisaj. CEH are un CAF de 103,2 Gcal/h, asigurând producerea de energie electrică livrată atât în Sistemul Energetic Naţional, cât şi energia termică utilizată pentru încălzire şi preparare apă caldă menajeră. Subvenţia nu va mai fi primită dacă nu mai asigură acest serviciu de termoficare. 
Cu toate că insistă pentru păstrarea sistemului de termoficare şi investiţii pentru transportului termic, conducerea CEH nu a trimis nici măcar câte o scrisoare de intenţie administraţiilor locale pentru a se asigura că sunt de acord cu eventualele investiţii şi rebranşări la sistemul public de termoficare.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (2 )

#1 Valeriu Butulescu28.04.2017,  02:41:12
Cu tot respectul! Am centrală pe gaz, dar la termoficare n-am renunţat. Pentru că n-am avut niciodată. Stau în Dimitrov, la sobe. Am focărit mulţi ani, iar când au introdus gazul, mi-am pus centrală. Dar am păstrat şi sobele. Eu ştiu atât. Viitorul e al încălzirii centrale, peste tot în lume. Patriotism? Dacă nici noi, Valea, nu mai vrem cărbune, de ce ne mirăm că restul ţării nu mai vrea cărbune? Matematica viitorului e nemiloasă. Orice reducere a consumului de cărbune determină alte pierderi de locuri de muncă. Dacă lucrurile vor merge aşa, în curând nu vom mai avea pe cine încălzi. Fără industrie vom redeveni satele Văii Jiului de acum 200 de ani
#2 lovin02.05.2017,  07:21:05
Eu unul nu mai vad termoficrea un avantaj...pretul foarte mare...la Lupeni in Cartier Barbateni a functionat foarte prost,nu sa interesat nimeni de investitii,in momentul care sa bagat Gazul - sa taiat coloana principala la tot cartierul...distribuitorl Edil SA...falimentara de pe vremea cand inca mai era agent termic...DECI NU SA FACUT NICI O INVESTITIE


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter