02.05.2017,  18:46:29 | 0 comentarii | 1908 vizualizari
„Presa? Butoiul Danaidelor”
de Marian BOBOC
Astăzi, 3 mai, este Ziua Mondială a Libertăţii Presei. A presei, în general, nu a presei de provincie. Şi cu acest prilej, ziaristul de provincie (nu mă refer la lucrătorul în presă) va constata cât este de singur, cât este de vulnerabil, cât este de expus şi că prestează o meserie, care, deşi nu prea veche în Valea Jiului, e pe cale de dispariţie. Însă ziaristul de provincie nu trebuie să dispere: multe specii pe cale de dispariţie au fost salvate de cineva. Din fericire, lucrătorul în presă nu are aceste trăiri. Spre diferenţă de ziarist, el nu trebuie să fie salvat, căci nu este pe cale de dispariţie, din contră… Însă această paralelă ziarist – lucrător în presă merită o analiză mai aprofundată.
Cred că pe ziaristul de provincie îl pot întări vorbele lui Pamfil Şeicaru (directorul „Curentului” interbelic) care constituie un modest omagiu adus unei meserii, aceea de ziarist, care atunci când e făcută aşa cum trebuie, este extrem-extrem de dificilă: „Presa? Butoiul Danaidelor. Şi câţi nu risipesc inteligenţă sclipitoare, talent, ca să fie supuşi destinului comun: efemerul. Gazetarul nu are nici cel puţin iluzoria consolare a posterităţii; scrie convins că nimeni nu-şi va aminti de el peste decenii şi, totuşi, ca un posedat al actualităţii, se risipeşte fără întrerupere până ce moartea îi îngheaţă mâna. Există, însă, o fărâmă de eroism în această risipă cotidiană”. 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 10 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter