03.05.2017,  17:36:39 | 0 comentarii | 2235 vizualizari
CEH pe lichidare, / Grup 3 din cadrul SE Deva şi Grup 4 din cadrul SE Paroşeni - parte din noua linie de interconexiune în vederea creşterii nivelului de siguranţă energetică
de Alina PIPAN
Lichidarea Complexului Energetic Hunedoara a fost decisă încă din anul 2015, iar în 2016 s-a stabilit un plan realist pentru rezolvarea problemelor energetice şi sociale în zonă.
 
Planul compus de tehnocraţi este aprobat şi respectat de actualul guvern, iar dacă se respectă toţi paşii, termocentralele ar avea viaţă lungă, în timp ce activitatea minieră ar fi redusă progresiv. Probabil, pe viitor ar trebui să se realizeze transferul administrativ al termocentralelor de la Deva şi Paroşeni către MFP şi ANAF, în vederea asigurării activităţii Transelectrica, care ar putea primi un ajutor de stat pentru închiderea inelului de 400 kV şi de realizare de noi linii de interconexiune în vederea creşterii nivelului de siguranţă în funcţionarea CHE Porţile de Fier şi a creşterii capacităţii de transfer între România, Serbia şi Ungaria, investiţii ce cuprind şi activitatea SE Deva şi Grupul 4 SE Paroşeni. 
În şedinţa de guvern din data de 16.06.2016 a fost aprobat Memorandumul cu tema „Demersurile autorităţilor române privind cazurile sensibile de ajutor de stat aflate în analiza Comisiei Europene şi propunerile de măsuri pentru soluţionarea acestora, în contextul parteneriatului bilateral propus României de Comisia Europeană”. Pentru CEH s-a propus identificarea şi implementarea unui plan de lichidare, şi adoptarea unor soluţii realiste şi viabile pentru rezolvarea problemelor energetice şi sociale din zonă. În acest sens, în cursul lunii iulie 2016 a fost constituit Grupul de lucru interministerial care a luat în analiză următoarele subiecte: identificarea unor soluţii pentru continuarea activităţii Grupului 3 de Ia Mintia şi a Grupului 4 de la Paroşeni; modalităţi de soluţionare a problemelor de mediu; fundamentarea necesităţii „Serviciilor de interes economic general”; modalitatea de asigurare a „discontinuităţii economice”. A fost discutată şi modalitatea de „extragere” a activelor viabile - în acest sens, au avut loc mai multe discuţii detaliate cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice referitoare la modalitatea de transfer a activelor viabile ale CEH în patrimoniul MFP şi al ANAF în cadrul procedurii insolvenţei, care mai repede sau mai târziu va avea loc. 
S-a mai stabilit şi cadrul în care ar urma să se desfăşoare în continuare activitatea de asigurare a aprovizionării cu energie termică în sistem centralizat în oraşele Deva şi Petroşani. Cum la Petroşani situaţia este practic stabilită deja, termoficarea nu îşi mai are sensul, discuţia se rezumă doar la termoficarea din Deva. 
Urmare a consultărilor derulate în cursul anului 2016 între ME - Societate - Consiliul Concurenţei - Comisia Europeană – ANRE - Transelectrica, în vederea funcţionării în continuare a două grupuri energetice (Grup 3 din cadrul SE Deva şi Grup 4 din cadrul SE Paroşeni), ar fi posibilă accesarea unui ajutor de stat de tip serviciu de interes economic general („SIEG”). Acest ajutor de stat ar trebui acordat până la finele anului 2024 când se va finaliza investiţia Transelectrica de închidere a inelului de 400 kV şi de realizare de noi linii de interconexiune în vederea creşterii nivelului de siguranţă în funcţionarea CHE Porţile de Fier şi a creşterii capacităţii de transfer între România, Serbia şi Ungaria.
În prezent, este în curs de realizare o analiză şi o evaluare privind serviciile de interes economic general şi de compensare ce pot fi avute în vedere şi modul în care sunt îndeplinite condiţiile pentru o astfel de măsură de compensare, cu respectarea legislaţiei de mediu şi a procedurilor în materie de ajutoare de stat.
Discuţiile demarate de Ministerul Energiei cu COM, începând cu anul 2016, pentru atribuirea unui ajutor de stat către CEH sub forma unui SIEG are în vedere acordarea unei compensaţii financiare pentru: producerea şi livrarea de energie electrică în cadrul grupului nr.3 Deva şi a grupului nr.4 Paroşeni în perioada 2017-2024, în vederea asigurării stabilităţii în funcţionare a Sistemului Energetic Naţional şi a adecvanţei energetice; producerea şi livrarea de energie termică pentru termoficarea localităţilor Deva şi Petroşani în cadrul grupului nr.3 Deva şi a grupului nr.4 Paroşeni pe o perioadă limitată, până când cele două localităţi îşi realizează surse proprii de termoficare.
Baza legală pentru acordarea acestui tip de ajutor o reprezintă art.5 alin.(3) din Legea nr. 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale conform căreia: „Prin hotărâre a Guvernului, pentru raţiuni legate de siguranţa alimentării cu energie electrică, se poate acorda acces garantat la reţelele electrice pentru energia electrică produsă în centrale electrice care utilizează combustibili din producţia internă, dar numai pentru cantităţi anuale corespunzătoare unei energii primare de maximum 15% din cantitatea totală de combustibil echivalent, necesară pentru a produce energia electrică aferentă consumului brut final al ţării”.
Ajutorul de tip SIEG va include şi o componentă investiţională necesară, în principal, pentru: alinierea la cerinţele legislaţiei europene de mediu pentru cele două grupuri energetice (desulfurare, denoxare, realizare instalaţii de captare şi evacuare a zgurii şi cenuşii în şlam dens etc.); modernizarea unor instalaţii din cadrul celor două unităţi. Sumele alocate pentru un astfel de ajutor sunt, deocamdată, în curs de evaluare.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 8 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter