03.05.2017,  17:38:36 | 0 comentarii | 2358 vizualizari
Câţi bani primeşte CEH pentru închiderea minelor necompetitive şi pentru ce vor fi folosiţi ei?
de Alina PIPAN
Ministerul Energiei declară că are în Societatea Complexul Energetic Hunedoara un obiectiv de primă importanţă, pentru realizarea căruia trebuie identificate alte soluţii decât cele de acordare a unor noi ajutoare de stat care, din cauza situaţiei celor anterioare (nerambursate la timp), ar deveni incompatibile, soluţii care vor avea în vedere o strategie zonală şi regională, atât în ceea ce priveşte poziţia CEH în siguranţa sistemului energetic, cât şi în contextul social local, consolidată în principal prin activitatea termocentralelor.
 
În urma unei întrebări adresată de senatorul Carmen Hărău la începutul acestui an Ministerului Energiei, am aflat ce sume vor fi alocate CEH pentru procedura de închidere, şi cum vor fi cheltuite aceste sume. 
Ministerul Energiei subliniază că măsurile de restructurare ale CEH nu au ca scop şi ţintă disponibilizarea de personal, aceasta putând fi o rezultantă colaterală, ci o încercare de repunere în coordonate de eficienţă a acestei societăţi. Eficienţa se referă pe scurt la extragerea activelor viabile din cadrul CEH şi lichidarea activelor neviabile. Minele Lonea şi Lupeni fac şi ele parte din activele neviabile.
În data de 08.09.2016 a fost prenotificată Comisia Europeană cu intenţia de modificare a ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), aprobată prin Decizia CE C(2012) 1020 final - Ajutor de stat SA 33033 România, Compania Naţională a Huilei SA Petroşani.
Solicitarea de modificare a Deciziei viza şi introducerea în programul de închidere a încă două mine de huilă necompetitive, Lonea şi Lupeni, procedură deja demarată, şi reactualizarea unor elemente din cadrul Planului de închidere şi a schemei de ajutor de stat de care beneficiază SNIMVJ.
Comisia Europeană a autorizat în data de 24 noiembrie 2016 sprijinul în valoare de 447,8 milioane lei acordat de România pentru închiderea unor mine de cărbune necompetitive. Din evaluarea Comisiei a reieşit că, în conformitate cu Decizia Consiliului, ajutorul vizează facilitarea procesului de închidere, urmând ca un sprijin financiar în valoare totală de 233,7 milioane lei (aproximativ 52 de milioane euro) să fie acordat lucrătorilor, care îşi vor pierde locul de muncă în urma închiderii minelor.
Ajutorul de stat va fi utilizat pentru întreprinderea măsurilor necesare de siguranţă în subteran care au legătură cu închiderea minelor Lonea şi Lupeni din cadrul CEH, pentru reabilitarea arealelor miniere şi pentru recultivarea terenurilor după închiderea minelor. Cu restul ajutorului se vor acoperi pierderile de producţie ale minelor până la închidere, vor fi finanţate salariile compensatorii pentru personalul disponibilizat, programele de reconversie pro­fesi­onală destinate foştilor angajaţi şi alte prestaţii sociale pentru respectivii lucrători.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 7 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter