04.05.2017,  11:33:53 | 0 comentarii | 1894 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Staţiile de sortare şi tratare mecano-biologică ale Centrului de Management Integrat al Deşeurilor inaugurat astăzi, realizate în Valea Jiului
de Alina PIPAN

Astăzi Consiliul Judeţean Hunedoara prezintă publicului larg, prin intermediul presei, Centrul de Management Integrat al Deşeurilor, un sistem care ar fi trebuit deja să funcţioneze. El nu funcţionează astăzi nu pentru că nu a fost finalizat la timp, ci pentru că punerea lui în funcţiune durează inimaginabil de mult, din cauza procedurilor de licitaţie contestate inclusiv în instanţă.

Însă acest sistem înseamnă pentru judeţul nostru un pas important spre un mediu protejat, mai puţin poluat. Colectarea selectivă, reciclarea vor aduce pe viitor beneficii fantastice societăţii noastre, beneficii pe care deja societăţile civilizate le au.

 

Multe dintre utilajele folosite în sistemele de sortare şi tratare din ţară, inclusiv cele de la Bârcea Mare, sunt produse în Valea Jiului, de SC Adarco Invest SRL.

În data de 28 aprilie, în cadrul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Bârcea Mare au avut loc testele funcţionale şi instruirea operatorului la staţia de sortare şi staţie TMB ( tratare mecano-biologică) Operatorul care va deservi instalaţiile de flux tehnologic existente este Supercom SA, care va asigura serviciile de management al CMID până la stabilirea de drept a operatorului, prin licitaţie publică.

În calitate de proiectant şi de producător al acestor staţii, SC Adarco Invest SRL Petroşani a participat activ la aceste activităţi de punere în funcţiune şi instruire. Procesele actuale de sortare şi de TMB au la bază tehnologii complexe, automatizate, sunt dotate cu sisteme SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition) prin care se monitorizează o serie de parametri principali de la consumul energetic zilnic până la contorizarea baloţilor compactaţi, reglarea temperaturii, vitezelor etc.

„În baza Programului Naţional de Gestionare a Deşeurilor au fost realizate sau sunt în curs de realizare un număr de circa 40 de proiecte cuprinzând depozite ecologice de deşeuri, instalaţii complexe de sortare şi TMB din care mai mult de jumătate au fost proiectate, fabricate, montate şi puse în funcţiune de SC Adarco Invest Petroşani. Fie că am fost parteneri ai Hidroconstrucţia SA, ai STRABAG România şi ai altor companii naţionale şi internaţionale specializate în managementul deşeurilor, de fiecare dată am respectat prevederile contractuale şi am participat la activităţile de montaj, punere în funcţiune, efectuarea probelor tehnologice în gol şi în sarcină, la instruirea personalului operator în ceea ce priveşte deprinderea şi deservirea echipamentelor, întreţinerea acestora, însuşirea tuturor proceselor automatizate existente în cadrul acestor staţii de sortare şi de TMB. Deşi pare simplu la prima vedere, trebuie spus că procesele actuale de sortare şi de TMB au la baza tehnologii complexe, automatizate, sunt dotate cu sisteme SCADA ( Supervisory Control And Data Acquisition) prin care se monitorizează o serie de parametri principali cum ar fi: consumul energetic zilnic, evidenţierea stărilor de funcţionare/ avarie a echipamentelor, contorizarea baloţilor compactaţi, controlul temperaturii din cabinele de sortare climatizate, reglarea automată a vitezelor benzilor transportoare din flux etc. În cadrul staţiilor de la Bârcea Mare, SC Adarco Invest Petroşani a făcut ceea ce face de obicei pentru oricare instalaţie complexă de acest gen pe care a realizat-o”, a declarat ing. Ioan Dărăban, directorul general al SC Adarco Invest SRL.

 

Zeci de echipamente fac parte din acest sistem de procesare

Recent revenit din judeţul Vâlcea de la staţiile de sortare de la Râureni şi Brezoi pe care Adarco Invest SRL le-a realizat în colaborare cu SC Hidroconstrucţia SA - Sucursala Muntenia, unde a participat la activităţi similare, directorul calitate al SC Adarco Invest, ing. Aurel Soare, ne-a explicat detaliat ce implică această tehnologie. Echipamentele care lucrează împreună pentru a realiza tot procedeul de sortare, compactare, tratare sunt numeroase.

„Misiunea noastră este încheiată numai după ce am dat la cheie instalaţiile complexe pe care le-am proiectat, fabricat, montat şi pus în funcţiune pe terenul beneficiarului. Probele tehnologice în gol şi în sarcină trebuie să demonstreze ca echipamentele funcţionează atât independent cât şi în flux la nivelul parametrilor proiectaţi. Echipamentele specifice procesării deşeurilor includ transportoare cu bandă şi cu lanţ, ciururi rotative, cabine de sortare climatizate, prese pentru compactat materiale neferoase, perforatoare de PET, dispozitive de basculat pubele, prescontainere şi containere de diferite capacităţi, instalaţii electrice şi electronice de comandă şi de monitorizare. Fluxul tehnologic presupune de asemenea şi echipamente livrate de principalii noştri subfurnizori, producători consacraţi si cotaţi la nivel de vârf mondial în fabricaţia de: prese de balotat, separatoare magnetice, mori de măcinat etc. Uzual, probele tehnologice sunt urmate de instruiri teoretice şi practice pentru personalul de operare, iar pentru perioada de garanţie SC Adarco Invest acordă asistenţă tehnică de service prin personal specializat”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 9 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter