04.05.2017,  15:11:35 | 0 comentarii | 1036 vizualizari
O şedinţă de îndată a Consiliului Local Petroşani / Şase proiecte
de Corneliu BRAN
O şedinţă de îndată a Consiliului Local Petroşani, convocată de primarul municipiului, Tiberiu Iacob-Ridzi, s-a desfăşurat joi, 4 mai. Pe ordinea de zi s-au aflat şase proiecte de hotărâre, din care ultimul, pus în vederea consilierilor chiar în dimineaţa zilei de ieri. Toate proiectele au trecut în unanimitate, cu toate că la primele două proiecte au mai existat unele discuţii. 
 
155.000 lei pentru Zilele Municipiului Petroşani!
Primul proiect a avut legătură cu Zilele Municipiului Petroşani. Prin proiectul iniţiat de primar şi aprobat de toţi consilierii locali, organizarea ediţiei a XVI-a a acestei manifestări de către administraţia locală va avea aprobată suma de 155.000 lei. Astfel, între 31 mai şi 4 iunie petroşenenii vor avea parte de mai multe spectacole şi acţiuni de tot felul, aşa cum s-a întâmplat şi până acum.
Pentru ediţia din acest an organizatorii, Consiliul Local Petroşani şi Primăria municipiului Petroşani s-au gândit la o serie de competiţii sportive, cuprinzând concursuri de fotbal, şah, cros, tenis de câmp şi un inedit concurs de table, dar şi la un concurs de orientare turistică. Concertele de muzică uşoară, folk şi de muzică populară în aer liber, „susţinute de solişti şi formaţii locale, precum şi de formaţii de renume din ţară”, după cum a precizat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, poate cele mai aşteptate acţiuni mai ales de tineri şi pensionari, vor întregi acest tablou. Anul acesta, ca şi o noutate, într-una din aceste zile ale oraşului va avea loc o masă rotundă cu tema „Cultura Văii Jiului în context naţional”, la care vor fi invitaţi oameni de cultură din Valea Jiului şi Petroşani, în mod special, dar şi din ţară. Totul se va încheia în ultima zi cu un impresionant foc de artificii.
Luat pe „căprării”, devizul estimativ prevăzut ar fi următorul: concerte în aer liber – 115.000 lei (aici intrând inclusiv banii pentru sonorizare, lumini şi ridicarea şi amenajarea scenei), competiţiile sportive – 8.000 lei, materiale promoţionale (bannere, afişe, invitaţii), cupe şi diplome – 3.000 lei, foc de artificii – 15.000 lei, bani cheltuiţi cu delegaţiile oraşelor înfrăţite ce vor veni la manifestări – 5.000 lei, acţiuni organizate la biblioteca municipală – 1.000 lei, „activităţi suport de interpretare artistică” (nu prea înţelegem ce ar fi exact de aceea am pus în ghilimele) – 3.000 lei, organizare seminar (cazare şi masă invitaţi) – 5.000 lei.
 
88.500 lei pentru Ziua Copiilor
Trebuie reţinut aspectul că deşi Ziua Internaţională a Copiilor, 1 Iunie, cade exact în mijlocul Zilelor Municipiului Petroşani, n-au fost alocaţi bani în cadrul proiectului de mai sus. Pentru această zi a copiilor, au fost alocaţi bani joi, dar pe un alt proiect de sine stătător. Consilierii au aprobat prin proiectul doi de pe ordinea de zi alocarea sumei de 88.500 lei pentru organizarea manifestărilor de 1 Iunie.
Astfel, în această zi aşteptată de toţi copii, administraţia va acorda câte o cutie de ciocolată tuturor preşcolarilor şi elevilor de la grădiniţele şi şcolile din localitate, precum şi copiilor aflaţi în centrele de protecţie a copilului din Petroşani sau aflaţi în grija altor organizaţii non-guvernamentale. Vorbim aici de circa 4.700 de copii de la şcoli şi grădiniţe şi de mulţi alţii de la celelalte instituţii pomenite, ceea ce înseamnă un efort destul de consistent din partea administraţiei locale, cum se întâmplă de mai mulţi ani încoace.
„Parada Costumelor de Carnaval” în colaborare cu actori de la Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu”, tradiţionalul concurs de orientare turistică pentru elevii de gimnaziu şi liceeni, în colaborare cu asociaţii de profil petroşenene, un inedit atelier de creaţie intitulat „Poveşti din copilărie”, pentru elevii de gimnaziu, premierea elevilor sportivi, a elevilor câştigători la olimpiade şcolare şi concursuri şcolare naţionale şi internaţionale sunt celelalte acţiuni ce vor avea loc în această zi dedicată copilăriei.
 
1.000 lei pentru „Jienii Petroşanilor”
Al treilea proiect al şedinţei a vizat alocarea sumei de 1.000 lei pentru asigurarea cheltuielilor legate de transportul reprezentanţilor Ansamblului „Jienii Petroşanilor” la cea de-a 50-a ediţie a Festivalului Naţional Pastoral „Urcatul oilor la munte” de la Novaci, ce va avea loc chiar de marea sărbătoare creştinească Sfinţii Constantin şi Elena (21 mai). Această sărbătoare păstrează folclorul, portul şi tradiţiile locale din localităţile situate la poalele Parângului sau aflate sus în munte, iar la ea participă ansambluri şi cântăreţi de muzică populară locali şi din judeţele Gorj, Hunedoara şi Vâlcea, dar şi invitaţi din toată ţara. Suma solicitată a fost considerată de unii consilieri locali mult prea mică, din semne şi gesturi rezultând treaba aceasta, nu că ar fi spus ei ceva. 
 
Invitaţie în Polonia
Cum şi celelalte trei proiecte au trecut în viteză, ele nefiind nici pe departe de interes general (negociere directă de teren, modificarea unei anexe la un HCL etc.), la cererea primarului, către final, s-a intrat la discuţii pe rubrica „diverse”, chiar dacă nu era prevăzut pe ordinea de zi. 
Primul a luat cuvântul chiar primarul. Care a anunţat că există o invitaţie pentru un eveniment din Polonia: „Vreau să menţionez că am primit o invitaţie de la Psari, localitatea din Polonia care a fost prezentă în proiectul de anul trecut cu societatea civilă din Petroşani. Dumnealor invită acolo reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi ansambluri de dansuri folclorice. O să vă rog să vă gândiţi ce persoane din consiliul local vor merge acolo pentru şedinţa ordinară din luna aceasta, deoarece invitaţia este pentru intervalul 15-20 iunie, domnul Wersanski ştiind mai bine toate detaliile. Cred că din partea consiliului local vor putea să meargă cinci sau şase persoane. Plătim doar transportul, toate cheltuielile ce ţin de cazare şi masă sunt efectuate de către organizatori”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 8 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter