14.05.2017,  19:22:55 | 3 comentarii | 2678 vizualizari
Din cauza indiferenţei unui poliţist local petrilean, / O vulcăneancă a devenit, fără voia ei, proprietara unei căruţe de nervi
de Gheorghe OLTEANU

O întâmplare petrecută la sfârşitul săptămânii trecute demonstrează că mai este de lucru cu unii gardieni publici, pentru ca ei să poată fi numiţi, într-adevăr, poliţişti locali. Cu mitocănia şi lipsa de profesionalism ale unuia de acest fel de aşa zis poliţist local a avut de-a face, în dimineaţa zilei de vineri, 12 mai, doamna Mariana Mocanu din Vulcan.

În ziua respectivă
vulcăneanca s-a dus cu soţul ei, bolnav, la Policlinica Spitalului de Urgenţă din Petroşani, pentru efectuarea unei tomografii. A făcut deplasarea cu un taxi pe care l-a chemat să vină la blocul 4, scara a II-a, apartamentul 15, de pe strada M. Eminescu din Microcartierul 3B „Dallas”, în care locuieşte. Şi tot cu acesta s-a întors acasă. Incidentul care i-a dat ziua peste cap s-a produs la întoarcere. Când să plătească cursa, ia portofelul de unde nu-i. Îngrijorată, femeia s-a gândit că l-o fi scăpat din poşetă atunci când o fi scos documentele medicale necesare. A revenit la Petroşani, dar portofelul nu era nici în sala de aşteptare şi nici în cabinet. Pe loc i-a venit în minte o fază petrecută în jurul orei 9:30, atunci când i-a venit rândul soţului ei. Avea în mâini gecile amândurora şi un buchet de flori. A scos din poşetă actul medical necesar şi a pus-o, apoi, pe un scaun. Peste poşetă a aşezat hainele. Nu a stat mult înăuntru, destul însă pentru ca cineva dintre cei rămaşi la uşa cabinetului să-i percheziţioneze poşeta şi să-i salte portofelul.

Vestea bună
i-a dat-o fiică-sa. Aceasta a anunţat-o, telefonic, că a venit acasă la ei un poliţist local vulcănean care i-a spus că portofelul ei se află la Poliţia Locală din Petrila. Bucuroasă, doamna Mariana Mocanu a plecat într-acolo. Numai că întâlnirea cu poliţaiul local de serviciu a făcut-o să se enerveze cât pentru zece ani de aici încolo. Fără niciun fel de protocol, aşa cum se cere, insul i-a înmânat portofelul spunându-i că acesta a fost adus la poliţie de către un tip căruia i-a făcut uitat numele. Femeia a deschis portofelul şi a constatat că, în afară de cele cinci sute de lei şi ceva mărunţiş, din conţinutul lui nu lipsea nimic. „Dar unde-s banii?”, a întrebat femeia. „Cum îmi demonstraţi că aţi avut bani în portofel?”, i-a rânjit ironic individul în uniformă. 

Doamna Mariana Mocanu
a insistat să-l vadă pe individul care a adus portofelul. L-a descris în amănunţime pe cel care-i stătuse alături în sala de aşteptare şi, culmea, a nimerit-o. Agentul local a recunoscut să ar putea fi aceeaşi persoană cu cea care s-a prezentat şi a predat portofelul. Numai că a rămas insensibil la cererea femeii de a o pune faţă-n faţă cu respectivul sau de a-i spune unde locuieşte, pentru ca ea să-i facă o vizită de „mulţumire”. Cât despre proces-verbal la primirea portofelului şi un altul la predare, nici vorbă. De unde rezultă slaba pregătire profesională a unor asemenea lucrători aciuiţi pe lângă primării şi mândria lor prostească în a se considera superiori celor în slujba cărora se află. 

L-am rugat pe
un ofiţer superior de poliţie să-mi spună care este procedura standard în asemenea situaţii. Mai întâi cel care aduce un obiect de valoare găsit, în cazul de faţă un portofel, este rugat să mai stea câteva minute. Este identificat, desigur, după care, împreună cu poliţistul, face inventarul complet al portofelului. Totul se consemnează într-un proces verbal, Se notează absolut totul, până şi seriile şi numărul bancnotelor aflate în portofel. La înapoierea obiectului pierdut sau furat, procedura se repetă. Tot pe baza unul proces verbal de predare-primire, în care se precizează ceea ce s-a notat în primul proces-verbal, păgubaşul îşi primeşte înapoi ceea ce i-a dispărut şi ulterior a fost găsit. 

Dacă o situaţie
de genul celei relatate în cazul de faţă s-ar fi petrecut la vreo secţie de poliţie naţională (poliţie-poliţie, cum se mai spune!), pe fir ar intra imediat Biroul de Inspecţie Internă din IJP Hunedoara. În cazul de faţă, se pare că problema va fi tranşată de către conducerea Primăriei oraşului Petrila. În tot cazul, doamna Mariana Mocanu nu a renunţat la ideea de a da ochi cu binevoitorul care a predat portofelul. Care, conform bănuielilor sale, ar putea fi cel care i l-a sustras din poşetă. Şi, dacă tot va fi invitată la Petrila, nu-l va ocoli nici pe poliţistul „amabil” care, vineri dimineaţa, a făcut-o să devină, fără voia ei, conform propriilor spuse, proprietara unei căruţe cu nervi.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.


Comentarii articol (3 )

#1 nae15.05.2017,  00:54:19
Sa vedeti ce catastrofe de politisti sunt agentii, aia "marunti" si fara scoala, de la politia - politie din Petrila si atunci nu v-ati mai mira :))) Le-a intrat in cap ca de pe ogor sau din cartier poti intra direct in politie si in cateva luni il face politist, pe principiul ca "haina face pe om", fiind deajuns sa ai uniforma, sa debitezi enormitati, sa iti dai cu parerea si sa fi obraznic....si esti deja agent la politia Petrila. Nu voi intelege niciodata de ce nu se lipeste nimic de ei din experienta ce politistilor vechi si cu rezultate, cum ar fi Zaharia, Scafariu, Cilibiu, Itu, Campeanu ( si nu numai). De vina sa fie mult hulitul "analfabetism functional" ? Ca in afara de a fi obraznici si paraleli cu legea agentii chiar nu au dat pe afara de profesionalism. Se cred in vacanta si pe Facebook si comportamentul si atitudinea este sfidatoare, crezandu-se stapanii populatiei civile. Si atunci ne mai legam de saracii de la politia locala...?
#2 simon15.05.2017,  06:19:16
Bine spus. Și la poliția Lupeni lipsa de profesionalism, lenea, FRICA de interlopi pentru a aplica legea îi determină să fie LAȘI pe banii contribuabililor.
#3 otveos16.05.2017,  17:41:56
Politia, peste tot in Romania, seamana pe zi ce trece tot mai mult cu MILITIA, in sensul ca se considera o casta superioara, deasupra populatiei civile ce ar trebui sa deserveasca, A fost adoptat stilul importat din Turcia, unde armata si politia sunt cu presedintele si....restul lumii. Cand isi baga in cap militienii de Romania ca ei sunt in slujba noastra si atat ? Ca la capitolul inteligenta politistii sunt cu siguranta la nivelul militienilor si pe ultima treapta, fiind dealtfel si des subiect de batjocura in bancurile atat de savuroase, la adresa "intelighentiei" molitienilor ce se numesc mai nou politisti. Hai sa o dam la pace cu ei : ii lasam sa se numeasca cum vor ei, chiar si politisti, chiar daca nu sunt si nu vor fi inca 100 de ani la nivelul politistilor din UE....dar si ei sa stie ca noi tot militieni ii consideram, nu de alta, dar ei nu sunt in slujba cetateanului cum figureaza ei ci in slujba sefului lor direct care (ei stiu acest lucru ) poate "da de pamant" oricand cu ei, tocmai fiindca nu sunt bine pregatiti profesional.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 7 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter