14.05.2017,  19:27:29 | 1 comentariu | 2276 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Vulcan / Festivalul meşteşugarului Gheorghe din Băbeni-Vâlcea
de Gheorghe OLTEANU

A fost aşa cum am presupus. Mult trâmbiţatul festival al meşteşugarilor, anunţat să aibă loc la Vulcan în ultimele trei zile ale săptămânii trecute, nu a fost altceva, decât un prilej de a-i scoate pe localnici la o plimbare asezonată cu mici, grătare, colaci ungureşti, vată pe băţ, bere, haine de iarnă, roata norocului, jucării şi nimicuri de tot felul, ringhişpir, maşinuţe şi.. să fiu iertat dacă am omis ceva.

Dimineaţa zilei de vineri
a început ca şi a aceleia care i-a urmat. A plouat, încât era musai să ieşi afară din casă numai dacă aveai treabă. Nicidecum la o plimbare. Noroc, încă, că, după câteva ceasuri, a ieşit soarele, iar negustorilor de pe bulevard le-a mai venit inima la loc. În jur de ora şase după masa pe bulevard era destul de multă lume. Băncile de la mesele din preajma grătarelor cu mititei erau pline, iar fum şi miros îmbietor erau gratis, cât cuprinde, şi pentru cei care doar făceau paşi prin zonă, în aşteptarea spectacolului de seară.

La trei metri de blocul 23
atmosfera era de distracţie pentru cei care se dădeau cu maşinuţele şi de calvar pentru locatari. Boxa acustică din latura estică a imobilului bubuia din toată puterea ei şi punea la grea încercare nervii celor din bloc. „Ce să facem? – mi-a zis persoana pe care am sunat-o. Mai îndurăm cumva încă două zile!”. Ar fi interesant de aflat dacă nu cumva e careva care să fi rămas, pe bune, marcat nervos, ca să nu zic stresat, de gălăgia şi hărmălaia care i-au intrat în casă fără voia lui. E curios de ştiut ce vor fi spus proprietarii magazinelor de la parterul blocului. Platforma aceea cu maşinuţe şi vagonul-casierie le-au luat faţa timp de trei zile, iar lucrul acesta s-a observat în nivelul vânzărilor. Da, să nu uit. La câţiva metri, pe trotuar, au fost amplasate două euroveceuri. Nu ştiu cum a rămas cu căcaţii fătaţi în iarbă în seara dinainte. În mod sigur că de ăştia nu s-a interesat nimeni.

Vă veţi fi întrebat, desigur,
dar ăsta, adică eu, nu zice nimic despre meşteşugari? Că doar al lor a fost festivalul. Nu, nu am uitat. Ba, mai mult, pot să spun că în mod special am bătut pasul de la un capăt la altul al bâlciului. Ca să-i văd, să-i număr, să-i fotografiez şi să le admir meşteşugurile. Norocul mi-a surâs până la urmă, fiindcă am  dat de singurul meşteşugar prezent la eveniment! Da, la toată propaganda făcută numai acesta a fost. Îl cheamă Gheorghe Cimpoieru şi e de loc din comuna Băbeni, judeţul Vâlcea. Undeva între Drăgăşani şi Râmnicu Vâlcea m-a lămurit el. 

Gheorghe din Băbeni
lucrează lemnul, iar din mâinile lui ies o grămadă de lucruri utile nu doar în gospodăria ţărănească, ci şi în aceea a orăşeanului. Omul face asta de când era copil, la ei meşteşugul ăsta e transmis din tată-n fiu, iar el, la rându-i, se străduieşte să ducă mai departe tradiţia. Deşi mai rar sunt doritori să lucreze cu dălţi de toate felurile şi să finiseze lucrarea, mai apoi. 
Înainte de a ajunge la Vulcan, meşteşugarul în lemn Gheorghe Cimpoieru a făcut popas în Slobozia şi Bran. Dar tot în compania celor din jur a văzut Bucureştiul şi Alba Iulia. „Dar de ce numai dumneata eşti singurul meşteşugar de aici?”, am fost curios să aflu. Omul a ridicat din umeri, dar s-a grăbit să-mi dea răspuns insul de lângă el. Un lucrător de la scenă, cum am aflat după ce am făcut cunoştinţă. 

„E o zonă săracă - mi-a zis
el de parcă ar fi citit nişte instrucţiuni -, iar oamenii nu au bani”. „De aia nu au venit!”, a încheiat el victorios gândindu-se că s-a întâlnit hoţul cu prostul şi că m-a dat pe spate. „Chiar aşa? Atunci, ceilalţi negustori ce caută în sărăcia asta?”, nu m-am putut abţine, după care am evitat să-i mai zic ceva individului. Între timp, lângă cortul lucrătorului în lemn se oprea din ce în ce mai multă lume. Unii curioşi nu doar întrebau, ci şi cumpărau. Un puştiulică a fost invitat de meşter să ia în mânuţe dalta. Încet, încet, sub privirile mămicii şi ale tăticului care-l fotografia, sfătuit cu răbdare de meşter, copilul a raşchetat un pic din covata pe care iniţiatorul lui în tainele acestui meşteşug o avea în lucru. Bravo, vâlcene, meriţi, într-adevăr, stima şi admiraţia tuturor celor care, chiar şi pentru câteva secunde, s-au oprit, ca  să admire ce-ţi iese din mâinile-ţi dibace! Ai fost, într-adevăr, vedeta acestui festival al… meşteşugarului Gheorghe din Băbeni! Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.Comentarii articol (1 )

#1 Tribunul15.05.2017,  07:28:59
Targul mestesugarilor? Mai repede Taganiada,partea a 9 !


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 5 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter