15.05.2017,  17:09:57 | 0 comentarii | 1398 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Întru amintirea minerilor vulcăneni care s-au dus la Domnul în 2002: “E bine că n-a intervenit uitarea!”
de Gheorghe OLTEANU

Vorbele acestea simple, dar pline de înţelepciune au fost rostite, ieri dimineaţă, de către părintele Mănăsuc Zgârcea după ce sfinţia sa a isprăvit slujba religioasă ţinută lângă troiţa de la intrarea în incinta E.M. Vulcan.

Luni, 15 mai, sau împlinit
cincisprezece ani de la tragicul eveniment care, în 2002, a îndoliat mina. Zece mineri au dispărut pentru totdeauna în urma exploziei provocate de aprinderea de metan dintr-o zonă minieră închisă,  adiacentă unui abataj în care se lucra. În ziua aceea, Beruan-Piţuguş Marian, Gurgui Cornel, Cherteş Simion, Finna Istavan, Marinescu Cătălin, Duma Daniel, Corban Constantin, Pintea Ioan, Husaru Petre şi Olariu Ion – fie-le ţărâna uşoară! - nu s-au mai întors vii la suprafaţă. Trupurile lor neînsufleţite au fost recuperate de echipele de salvare la gura puţului, unde familiile lor încă sperau în vreo minune.

Ceremonialul de aducere aminte
a fost organizat, ca şi în anii trecuţi, de către sindicatul minier vulcănean, în colaborare cu cel din cadrul CEH. Spusele pline de duh ale preotului au constituit un leit-motiv, fiindcă, ulterior, au fost preluate, într-un fel sau altul, şi de către reprezentanţii conducerii CEH, ai minei Vulcan, ai administraţiei publice locale şi ai sindicatului minei vulcănene la care, iată, demn de laudă, nu a intervenit uitarea. “Aşa ceva nu se va întâmpla cât vom dăinui noi şi cât va mai exista mina, mi s-a destăinuit liderul Daniel Calimandruc. În ziua aceea eram de şut, chiar în schimbul acela, lucram ca electrician în zona de lucru a minerilor, dar, ajuns la staţie, a intervenit ceva şi a trebuit să mă reîntorc urgent acasă. Nu ştiu, sincer, cum să numesc asta. Noroc sau minune dumnezeiască? Personal, înclin spre a doua variantă. Am înţeles atunci, în toată fiinţa mea, că există Dumnezeu”.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 7 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter