16.05.2017,  18:15:44 | 0 comentarii | 2283 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Petroşenenii mai au puţin de aşteptat şi vor avea un cinematograf ca la carte exact în mijlocul municipiului... / ZVJ vă informează azi care e stadiul lucrărilor şi când vor fi gata ele!
de Corneliu BRAN

Să nu creadă cineva că, dacă scriem de aspecte mai negative din Petroşani, nu există şi destule lucruri bune ce se petrec. Unul dintre acestea este cinematograful din zona „Hermes”, care, graţie primăriei şi Companiei Naţionale de Investiţii, este în acest an în plin proces de modernizare, urmând ca din februarie 2018 petroşenenii să se poată bucura de el! De acest obiectiv de recreere vom discuta în cele ce urmează.

Câteva generaţii de tineri petroşeneni din ultimii 20 de ani n-au avut încă parte de un cinematograf adevărat...
În prima zi a acestei săptămâni am dorit să vedem cum stau lucrările la viitorul cinematograf din Petroşani. Când spunem „viitorul”, ne gândim la faptul că, chiar dacă au fost cinematografe pe vremuri, atât la „Hermes”, cât şi în spatele casei de cultură ori la „Dacia”, în Aeroport, de vreo două decenii şi mai bine Petroşaniul nu mai avea un cinema funcţional. Câteva generaţii de tineri din oraş au putut vedea cinematografe doar în filme, sau în reviste, iar mulţi dintre ei n-au avut ocazia să vadă un film la un cinematograf civilizat (nu vorbim aici de cei cu posibilităţi pe care părinţii i-au dus în vacanţe prin mall-uri în oraşe mari din ţară sau străinătate). Această mică dramă va fi reparată după ce lucrările de modernizare, în care CNI a pompat bani mulţi, vor fi gata. Şi după cum ne-a spus un reprezentant al firmei Masa Adrigela din Petroşani, cea care se ocupă cu lucrările, acest şantier din cinema va fi gata în ianuarie 2018.

Faţada cinematografului e finalizată în proporţie de 90%
Primul lucru ce ne-a sărit în ochi încă de la intrare a fost faţada. După ce am trecut de gangul încă întunecos, pe care în acest an sperăm că primăria îl va repara şi-l va aduce la cote normale (ar fi culmea să nu se întâmple asta din moment ce va exista un cinematograf nou şi modern!), am dat imediat cu ochii de această faţadă a cinematografului. Exact în faţa intrării în clădire, uşile montate, de culoare maronie, dau deja un aspect plăcut şi util. Pe peretele din faţa clădirii s-a montat de sus până jos un material compozit din aluminiu, cu o culoare maronie plăcută, „cupru standard” fiind numele culorii pentru cunoscători, după cum am fost şi noi informaţi. Din imaginile surprinse puteţi vedea şi dumneavoastră cum arată intrarea.

Mai bine de un sfert de tavan e gata, la fel şi sistemele de ventilaţie şi de iluminat!
Înăuntru, printre schele, găleţi, scări şi ustensile de tot felul, am urcat însoţiţi scările şi am ajuns la etaj. De-acolo mare lucru în sala de cinema de jos nu am avut ce să vedem, că se lucrează la greu încă, dar am putut vedea tavanul, care pe o treime de sală este gata. Când spunem gata ne referim şi la plafonul în sine, dar şi la sistemele de ventilaţie şi lumini, care sunt deja montate. Trecând pe un coridor de la etaj, aflat şi el în lucru, am putut vedea şi o sală alăturată, care va avea rolul unei săli de expoziţie. Peste tot pe sus, în zona tavanului, am observat conductele circulare din tablă zincată pentru sistemul de ventilaţie, dar şi ventilo-convectoarele de perete montate deja. Când am ajuns noi peste tot munca era în toi, o serie de muncitori făcându-şi treaba conform sarcinilor date de şefi, fiecare ştiind ce are de făcut.
Pe de altă parte, la culoarul de bază de sus sunt deja montate geamurile termopan iar la intrările în anumite încăperi au fost montate şi uşile, exact cum s-a întâmplat şi la intrarea principală din clădire. La una din băile vizitate deja tavanul şi partea de ventilaţie şi iluminaţie sunt gata, la fel şi gresia de pe pereţi, urmând a se face celelalte lucrări şi să se monteze toaletele şi chiuvetele, apoi lucrările de la partea de pardoseală. Ca o mică concluzie, se conturează o incintă modernă, armonioasă, cu culori plăcute şi dotată cu tot ceea ce ţine de partea de confort.

Şi afară practicul se va îmbina cu utilul şi civilizaţia
Ajunşi din nou afară am mai stat de vorbă cu acelaşi responsabil de lucrare, ce nu a dorit să-şi dea numele şi îl înţelegem. Acesta ne-a spus că şi scările de la intrarea laterală vor fi în totalitate refăcute, aceasta fiind de altfel şi un fel de ieşire în caz de incendiu. Toată zona de lângă clădire va avea trotuare şi alei, ce intră tot în atribuţiile constructorului.

Ecran retractabil şi proiector 3D
Pentru cei interesaţi de acest viitor cinematograf, trebuie spus că, conform proiectului, sala va avea 250 de fotolii şi va fi multifuncţională, în sensul că se vor putea viziona şi filme, dar se vor putea petrece şi spectacole sau alte acţiuni culturale, ecranul de 7x5 metri fiind retractabil. Proiectorul achiziţionat va fi 3D şi totul în clădire va fi nou-nouţ. La intrare va exista şi un spaţiu ce va putea fi dat de primărie în administrarea unei firme pentru crearea unui fast-food, sau a unei cofetării pentru cei ce vor dori să vină la film şi să se simtă bine în oraş circa două-trei ore, ca la orice cinematograf modern şi civilizat de oriunde.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 5 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter