16.05.2017,  18:31:27 | 0 comentarii | 2445 vizualizari
La Dealu Babii / După nedeie urmează măsuratul oilor
de Gheorghe OLTEANU

Prezentarea unui străvechi obicei românesc, programat să aibă loc la sfârşitul acestei luni, vine să completeze agenda acţiunilor culturale desfăşurate în Vulcan. Acesta se va desfăşura, în 28 mai, în Dealu Babii, sat în care primăria şi consiliul local vulcănene au organizat, nu demult, ediţia din acest an a tradiţionalei nedei. 

Organizatorul ediţiei I
a Festivalului “Măsuratul oilor” este Asociaţia Culturală “Tradiţii şi obiceiuri jieneşti”, având alături Primăria şi Consiliul Local ale municipiului Vulcan, Restaurantul “la Ţugu”, “Parco Cavali” şi SC Rujy Cry MD SRL. Cea care va găzdui evenimentul este pensiunea “La unchiu’” din Dealu Babii. De reţinut este că nu se va trece imediat la mulsul şi măsuratul oilor. Cei care vor să vadă în ce constau operaţiunile acestea trebuie ca, mai întâi, să facă linişte, pentru ca nu cumva să le sperie peştii celor înscrişi la concursul de pescuit sportiv. 
Întrecere ce va începe la ora 9:00. Înscrierile se fac în prealabil la numărul de telefon 0722.161338.

La ora 12:00 gata cu pescuitul,
pentru că se dă drumul concursului “Cel mai forţos cioban” şi se vor alege “Miss Băciţa” şi Mister Baci”. Între timp, ciobanii din zonă îşi vor face măsurătoare lor, pentru a vedea câtă brânză i se cuvine fiecăruia, la sfârşitul sezonului de păşunat, de la oile pe care le are în gospodărie. Ora 14:00 este ora începerii spectacolului artistic, în cadrul căruia veselia şi voia bună vor fi întreţinute de solişti şi tarafuri din Valea Jiului. Nu vor lipsi, desigur, tradiţionalele bucate gătite de către momârlani. La lăsarea serii se va aprinde un foc de tabără, în jurul căruia ascultarea de melodii populare va alterna cu acorduri de muzică folk.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 4 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter