18.05.2017,  13:49:19 | 1 comentariu | 2008 vizualizari
La dezbaterea despre sistemul de termoficare primarii Văii nu au fost invitaţi, însă concluzia nu s-ar fi schimbat deloc prin prezenţa lor
de Alina PIPAN

Joi, 18 mai, la Primăria Petroşani a avut loc o dezbatere publică pe tema sistemului de termoficare. La dezbatere nu au fost invitaţi primarii din restul Văii Jiului, spune primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, dintr-o scăpare. Chiar dacă nu pare veridică scuza, cert este că în final prezenţa lor nu ar fi schimbat situaţia, pentru că, eliminând discuţiile despre cât de fain ar fi să fim uniţi şi să susţinem Paroşeniul şi producţia minelor, despre conurbaţie sau despre funcţionalitatea ADI Termoficare, concluzia finală este doar una, anume că nu avem în acest moment o soluţie eficientă, aplicabilă de mâine, care să nu lase 1000 de oameni în frig, şi Paroşeniul fără subvenţiile de tip SIEG (Serviciu de Interes Economic General), şi care să menţină importanţa activităţii miniere în Valea Jiului. 

Ovidiu Munteanu despre serviciile şi abonaţii Societăţii de Termoficare
Directorul Societăţii de Termoficare, Ovidiu Munteanu, a avut o intervenţie care a clarificat câteva chestiuni. Iarna aceasta abonaţii de la Termoficare Petroşani au fost 2300 de consumatori casnici plus 198 de agenţi comerciali şi instituţii. Populaţia în general este bun-platnică, încasându-se de la ea 82,89 la sută din facturile emise. Dacă adăugăm plăţile agenţilor economici şi ale instituţiilor publice, rata de încasare se ridică la 86 la sută. Rată de încasare mare. Dar din factura emisă de Paroşeni se încasează doar 49,4 la sută. Ce se întâmplă cu restul banilor? Conform contractului de funcţionare a societăţii locale de termoficare, 65 la sută din bani sunt direcţionaţi către plata facturii emisă de Paroşeni, 35 la sută din încasări acoperă salariile celor 47 de angajaţi ai SC Termoficare şi funcţionarea pompelor instalate la cele 30 de PT-uri, astfel încât să permită funcţionarea eficientă a sistemului de termoficare pe orizontală. În sală a fost şi un reprezentant al firmei care se ocupă de insolvenţa SC Termoficare care a spus clar: societatea este funcţională. Deci activitatea societăţii este performantă, dar nu suficientă pentru a susţine un sistem integrat de termoficare menit să alimenteze 4 oraşe, nu unul. Eficienţa managerului Munteanu a fost subliniată şi de preşedintele asociaţiei de proprietari de pe Avram Iancu. Dacă nu se implica dumnealui, blocul turn nu ar mai fi avut sistem de termoficare, şi oricum, fără investiţii masive, în doi ani sistemul nu va mai funcţiona deloc. 

Tiberiu Iacob-Ridzi a mai înmuiat tonul categoric contra termoficare, dar nu mai vrea să îngroape bani

De la bun început primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a spus că el susţine sistemul integrat de termoficare, dar să nu fie singurul care trage ponoasele. A venit cu o propunere, anume să predea în administrare toată reţeaua de termoficare a Petroşaniului către Complexul Energetic Hunedoara, în comodat, fără costuri adăugate pe reţele, să se elimine intermediarul blamat de CEH, SC Termoficare. Reţeaua nu este una veche, ca şi magistrala, este reabilitată permanent pe parcursul a 10 ani, în care s-au investit până acum 31.000.000 lei noi. În doi ani primăria a plătit facturi de termoficare pentru sediul ei şi instituţiile publice de 3.100.000 lei. 

Viorel Stancu, directorul CEH, legat de mâini
Viorel Stancu a început discursul la obiect, secondat de Schmidt, Bican şi Jujan. Nefiind expert în materie de termoficare s-a consultat cu cei trei înainte de a participa la dezbatere. Cu un ton încrezător, acesta a spus că poate garanta că Paroşeniul şi Mintia vor putea da căldură până în 2024. Şi CEH a investit în reţea în ultimii 10 ani, dar 12.000.000 de lei noi. Datoriile către termoficare sunt mari, multe irecuperabile şi se ridică la 120 de milioane de lei în judeţ. În momentul de faţă sunt în proces cu Agenţia de Mediu şi este sistată activitatea de producţie, dar investiţiile pe mediu se vor finaliza până în data de 30 decembrie a acestui an şi va îndeplini condiţiile de mediu cerute pentru anul 2024. Până în acel an va veni şi subvenţia pentru cele două mine, Vulcan şi Livezeni. Dumnealui a menţionat că este exclusă preluarea în administrare a reţelei de la Petroşani, şi crede că accesarea fondurilor europene pentru reabilitarea reţelei din Vale este cea mai bună soluţie. Pierderile magistralei sunt de 50 la sută din transportul agentului termic până la Petroşani, şi alţi 30 la sută se pierd în reţeaua de la Petroşani. Acesta a dat exemplul Deva pentru implicare în susţinerea întreţinerii reţelei şi ar fi vrut susţinere şi din partea administraţiilor locale din Vale. 

Nu se pot atrage fonduri europene pentru reabilitarea termoficării
După ce au tot vorbit despre fonduri europene, despre lipsa susţinerii administraţiilor locale din Petroşani, Claudiu Cornea, consilier local, ne-a luminat pe toţi. Pe acest exerciţiu bugetar, până în 2024, sunt doar câteva reşedinţe de judeţ, deja prestabilite, pentru accesarea de fonduri europene pentru reabilitarea reţelelor de termoficare. Valea Jiului nu va putea atrage aceste fonduri cel puţin 7 ani de acum înainte, din cauza faptului că nu există destul de mulţi beneficiari. Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a menţionat că există şi un program guvernamental pentru investiţii în termoficare, dar care pretinde participarea din fonduri locale de peste 30 la sută din valoare, deci 30 la sută din 7.500.000 de euro, cât se presupune acum că ar costa lucrările. Dan Constantin Marinescu, fost manager la NRG High Technology, a spus franc că nu crede că lucrările de la Paroşeni vor fi finalizate la 30 decembrie, dar Paroşeniul, nu ADI Termoficare, ar avea o unică şansă să acceseze fondurile europene pentru termoficare, în 2019, acelea pe care este foarte posibil să le rateze ELCEN pe POIM. Dar aceste discuţii vizează planuri pe termen lung, nu o soluţie pentru abonaţii de la Petroşani şi nici pentru sistemul de termoficare. 

Blamări tardive pentru lipsa de unitate şi solidaritate
Aşa cum au spus consilierii locali Mihai Barbu, Ioan Rus şi reprezentanţii sindicatelor din Valea Jiului, ar fi fost corect ca administraţiile locale să arate o anumită solidaritate, poate pe viitor să demareze un proiect în acest sens, dar de fapt orice iniţiativă este tardivă.
Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Bobora, dar şi singurul parlamentar ajuns la dezbatere, Lucian Heiuş, au spus acelaşi lucru în definitiv. Bobora a vorbit mult, deviat, a fost greu de înţeles, dar am reţinut esenţialul: pe termen lung trebuie avută în vedere termoficarea, şi construit un plan de bătaie care să ia în calcul de la beneficiul serviciului pentru termoficare până la impactul asupra sistemului energetic în ansamblu. Aşadar a cerut implicare şi rigurozitate în cazul demarării unui proiect. Heiuş a fost succint. Specialiştii să vină cu o soluţie pentru abonaţii actuali, pentru că dacă se va ajunge la debranşarea Petroşaniului sunt oameni care rămân în frig în viitorul apropiat, iar ca să nu fie impusă debranşarea trebuie o soluţie imediată, viabilă, cel mai probabil un ajutor guvernamental. Nu putem aştepta fonduri europene, pentru că nu gândim eficient având în vedere amploarea şi iminenţa subiectului. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.


Comentarii articol (1 )

#1 Mihai18.05.2017,  23:21:44
Pentru atragerea de fonduri europene nerambursabile pentru schimbarea magistralei de termoficare ar fi bine sa invete de la Costel Avram


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 9 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter