18.05.2017,  13:53:01 | 2 comentarii | 2294 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Proiecte intercomunitare, în pericol de a eşua 
de Gheorghe OLTEANU

Este posibil ca, în curând, la nivelul localităţilor din Valea Jiului să aibă loc şedinţe extraordinare ale consiliilor locale, în vederea revocării unor hotărâri aprobate în trecutul mai mult sau mai puţin apropiat.

Celebrele de acum
ADI, abreviere de la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, s-au creat tocmai pentru a le face viaţa mai uşoară comunităţilor locale din judeţ şi, implicit, din Valea Jiului. Municipiile şi oraşele din Vale au înţeles că, pentru a-şi atinge un scop, trebuie să acţioneze unite, iar aceste ADI constituiau liantul perfect. Mai ales că el era asigurat de Consiliul Judeţean Hunedoara care, în afara contribuţiei în bani a localităţilor, ţinea greul financiar. Acum, din câte mi-a fost dat să înţeleg, ceva s-a defectat în relaţia dintre localităţi şi CJH. Dacă, într-adevăr, e să fie cum a povestit, recent, într-un cadru restrâns, Gheorghe Ile, înseamnă că situaţia este groasă.

Primarul nu 
a spus din ce cauză CJH intenţionează să facă pasul înapoi, dar a recunoscut că, prin aceasta, o serie de proiecte luate în comun de către consiliile locale din Valea Jiului riscă să eşueze. Unul dintre acestea ar putea fi cel referitor la linia de autobuze electrice „Green Line”, prevăzută să taie Valea de la vest la est. Nici nu mai ştiu câte ADI, în situaţia de a fi lăsate de izbelişte, s-au născut din împreunarea consiliilor locale cu Consiliul Judeţean Hunedoara. Unul de pe urma căruia Vulcanul spera multe era cel referitor la punerea la punct a sistemului de termoficare. Fiindcă, cu toate că societatea de distribuţie vulcăneană a agentului termic a dat chix, administraţia publică vulcăneană nu a înlăturat definitiv posibilitatea reluării funcţionării sistemului centralizat de încălzire şi pentru populaţie, iar nu doar pentru instituţiile publice.

Ile le-a spus celor
din jurul lui că va încerca să facă, în acest sens, o colaborare cu Petroşaniul. Despre Lupeni nu a pomenit şi nici nu cred că va încerca să-i convingă pe mai marii administraţiei publice lupenene. Nu zic, planul primarului vulcănean este unul ambiţios şi ar fi bine pentru toţi, dacă i-ar ieşi. Dar, în cazul Vulcanului, e foarte greu ca acesta să ajungă Petroşaniul din punct de vedere al lucrărilor efectuate la reţeaua de termoficare. În municipiul condus de Tiberiu Iacob-Ridzi aceasta nu a fost lăsată de izbelişte. Tot timpul s-a schimbat câte ceva. De aceea a fost posibil ca, iarnă de iarnă, Petroşaniul să aibă căldură de la Termocentrala Paroşeni, iar pe timpul verii petroşenenii au beneficiat de apă caldă tot timpul. 

Între 2007-2013,
în toată ţara s-a derulat un program serios şi baban de susţinere financiară a lucrărilor de schimbare a reţelelor vechi de termoficare. Şi la Vulcan s-a văzut mişcare pe vremea aceea. Amintiţi-vă de ţevile speciale, fără număr, depozitate în faţa Punctului Termic nr. 11 de pe Aleea Crizantemelor. O parte din acestea le-au înlocuit pe cele ruginite şi ciuruite. Dar, la fel de adevărat, au fost, însă, şi conducte care nu au mai ajuns sub pământ şi nu cred că, la ora asta, ar fi cineva care ar putea spune unde s-au evaporat. E mare şi de admirat ambiţia primarului vulcănean, dar materializarea proiectelor sale pare oarecum mai îndepărtată, acum, după ce Judeţeana şi-a luat mâna de pe ADI cu termoficarea. 

Şi, apoi, să nu uităm,
magistrala de termoficare, dată în folosinţă în 1972. Conductele tur-retur sunt harcea-parcea şi s-a văzut, iarnă de iarnă, ce înseamnă să tot cârpeşti într-o parte, pentru ca, puţin timp după asta, să crape altundeva. Un sistem de asigurare a agentului termic primar pentru Vulcan şi Petroşani, bine pus la punct şi perfect funcţional pe întreaga perioadă a anului, ar trebui să includă şi punerea la punct a magistralei. Înlocuirea întregii reţele de conducte tur-retur, ca să n-o mai dăm cotită. Este greu, dar nu imposibil. Acum zece ani, cum bine mi-a atras atenţia un cunoscător al problemei, repararea a tot ce ţine de termoficare ar fi fost mai uşor de înfăptuit. Termocentrala Paroşeni era dispusă să preia, pentru a le înlocui, şi reţelele care pleacă din punctele termice. Era altă viaţă. Numai că au existat fel de fel de piedici. Preluând punctele termice, nu şi-ar mai fi avut rostul societăţile locale de distribuire a agentului termic. Asta ar fi însemnat, la vremea aceea, dispariţia posturilor de director, contabil şef şi a altora de fel şi fel de alţi funcţionari, unii angajaţi pe pile. Or, aşa ceva ar fi fost de neconceput, nu-i aşa?Comentarii articol (2 )

#1 radu19.05.2017,  10:21:10
sa aibă loc sedinte extraordinare si sa se uneasca toti primarii pentru a continua lucrarile la DN66A Campu lui Neag - Cerna Sat, asa cum au fost demarate lucrarile la drumul ce duce la manastirea prislop si s-a dezvoltat turismul religios in acea zona , asa se va dezvolta turismul in Valea Jiului


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 8 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter