18.05.2017,  14:26:39 | 0 comentarii | 1785 vizualizari
Deşi actualul preşedinte al CJ Hunedoara susţine că totul e OK, / Fostul preşedinte Adrian David atenţionează!
de Corneliu BRAN

Chiar dacă s-au mai diminuat problemele sistemului integrat de colectare a deşeurilor menajere, după cum conducerea consiliului judeţean şi a celei de la ADI Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor Hunedoara au promis, atâta vreme cât încă există licitaţii pentru operatorii zonali de colectare (caietele de sarcini fiind aprobate), contestaţii (ce vor fi probabil şi de data aceasta) şi alte chestiuni legate de patrimoniu şi de ce spun regulile de finanţare a proiectului, vor mai exista şi unele diferende şi mici discuţii în contradictoriu între UAT-uri şi consiliul judeţean. 

Custodia pubelelor – capcană pentru primării?
Una dintre aceste discuţii se poartă acum pe „tărâmul” custodiei pubelelor. Această chestiune ne-a fost spusă de către Adrian David, fostul preşedinte al consiliului judeţean, actualmente angajat al primăriei din Petroşani: „Datorită întârzierii procedurilor de achiziţie în următoarea perioadă, iulie-august o să iasă din garanţie tot ce înseamnă utilaje şi instalaţii ce au fost construite la Petroşani. Dacă la Bârcea Mare există un operator desemnat pentru procedura de urgenţă, cazul acesta nu se aplică şi la Petroşani, unde de doi ani de zile avem instalaţiile, utilajele, maşinile, pubelele pentru toată zona Văii Jiului şi pentru Ţara Haţegului. S-a luat o decizie la ultima şedinţă ADI ca pubelele să fie repartizate şi trecute în patrimoniul primăriilor, aşa cum este corect şi normal conform contractului, dar ar trebui să se facă diferenţa între patrimoniu şi un dezmembrământ al acestui drept de proprietate. În contract se spune că dreptul de folosinţă este al operatorului. Cum încă nu avem operator la Petroşani, noi am ridicat un amendament şi am solicitat ca aceste pubele să rămână în custodia ADI Deşeuri, având în vedere că acolo unde sunt se află în siguranţă şi chiar nu încurcă pe nimeni. Iar când va fi preluată staţia de către operator acesta va prelua şi pubelele noastre”. 
L-am întrebat pe Adrian David care ar fi „capcana” (dacă putem spune aşa) pentru primării dacă ceea ce ne-a spus nu s-ar întâmpla? „Capcana ar fi pe de-o parte că aceste pubele ies din garanţie şi pe de altă parte ar fi că, conform caietului de sarcini, UAT-ul este obligat să predea aceste pubele noi. Deci cine le foloseşte le foloseşte cum s-ar spune pe propriul risc. Primarii ar trebui să ştie că există posibilitatea ca operatorul să solicite să le predea în stare nouă, deci să fie obligate UAT-urile să cumpere la momentul respectiv alte pubele noi! Petroşaniul are vreo 2.800 de pubele de 240 de litri şi încă câteva zeci şi sute mai mari, pentru colectarea sticlei. În toată Valea Jiului sunt pubele în valoare de un milion de euro (1,1 milioane de euro mai exact)! Ca să se înţeleagă de toată lumea, zona Haţeg şi zona Văii Jiului au pubelele depozitate la Petroşani, în timp ce zona din centrul judeţului şi zona Brad, din nord, au pubelele depozitate la Bârcea Mare. Ideea ar fi, după cum susţinem noi, cei din Petroşani, ca aceste pubele să rămână în patrimoniul primăriilor, dar folosinţa să fie a consiliului judeţean prin operator, deci să nu fie încărcate primăriile în acest sens. Numai Petroşaniul ar fi încărcat cu peste 100.000 de euro, o valoare deloc mică!”.  

Mircea Bobora încă nu prea ştie ce să spună...
De partea cealaltă, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara susţine că „regulile de finanţare sunt foarte stricte”. „De aceea nu ştiu dacă se poate face treaba asta, dacă există cadru legal şi posibilitate să procedăm aşa. O să discut problema aceasta şi cu primarul Iacob-Ridzi şi cu cei ce se ocupă de ADI şi cu responsabilii de proiect. Vom vedea şi vă vom ţine la curent”.
Ceea ce este bine este faptul că încet-încet s-au făcut şi se fac paşi iar colectarea deşeurilor menajere din localităţile noastre nu va mai avea probleme în momentul în care operatorii zonali vor fi stabiliţi şi se vor apuca de treabă. Să sperăm cu toţii că acest lucru nu va mai dura mult şi administraţiile publice locale, ca şi cea judeţeană, vor scăpa într-adevăr de o mare bătaie de cap.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 7 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Publicitate
Newsletter