15.11.2011,  20:18:11 | 0 comentarii | 902 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Amintiri din Peştera Bolii / Povestea poemelor plutitoare
de Ilie PINTEA

Dacă tot a fost Ion Barbu invitatul unei ediţii speciale a emisiunii „Maraton de duminică”, transmisă acum câteva zile în direct la Radio România Actualităţi de la Petrila, m-am gândit să vă povestesc ce s-a întâmplat cu câteva luni în urmă, când Memorialul Sîrbu, organizat de ceva vreme în memoria scriitorului petrilean, a cuprins şi un inedit concurs de poezie. La fel ca toate evenimentele marca Ion Barbu, şi acesta a excelat prin nonconformis, pentru că singurul juriu al poemelor aflate în concurs a fost natura. Aşa începe, dragă cititorule, povestea poemelor plutitoare…

Atelierele navale din Petrila
Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu unul, deşi rocker bătrân, am renunţat la concertul Judas Priest de la începutul lunii iulie numai ca să fiu prezent la un concurs de poezie cu totul ieşit din tipare, pus la cale de Ion Barbu, şi pe cuvânt că nu mi-a părut rău. Bine, mi-a părut puţin rău, dar între Breaking the Law şi o întâlnire cu poetul Şerban Foarţă, m-am oprit la acesta din urmă, şi iarăşi am făcut o alegere nimerită, mai ales că demult voiam să îl cunosc pe unul dintre lorzii poeziei româneşti contemporane.
Evenimentul ăsta, care a strâns la Petrila oameni unul şi unul, a pornit de la ideea că în orice concurs literar există o doză apreciabilă de subiectivism, aşa că Ion Barbu a lăsat alegerea câştigătorilor în seama naturii. Copiii de pe lângă Casa Memorială Ion Dezideriu Sîrbu au scris o sută de poeme româneşti selectate cu grijă pe coli care au devenit bărcuţe de hârtie, iar bărcuţele astea au fost lansate cu fastul cuvenit pe râul Jupâneasa, care străbate Peştera Bolii de la un cap la altul. 
Ca să nu fie acuzat de favorizarea unora sau a altora, Barbu a inclus în selecţia sa şi clasicii, dar şi poezia contemporană, iar apa le-a purtat şi le-a mototolit cu egală repeziciune. Poemele de pe podium au fost pescuite cu minciocul, iar rezultatele, anunţate de către organizator cu aplombul cuvenit chiar în inima peşterii, l-au clasat pe primul loc pe Mihai Ursachi, autorul celebrului vers cu omul din Tecuci, asta ca să vedeţi că are şi natura umorul ei.
 
Peştera poeţilor
Printre poemele plutitoare a fost şi unul de Dinu Olăraşu, aşa că omul a venit să facă valuri la Peştera Bolii cu chitara. Poemul lui a ajuns prin cine ştie ce cotlon subteran, dar Dinu e convins că a luat parte la un concurs pe bune. „Au fost ani în care se mai putea aranja câte ceva, pe sub mână, pe sub pământuri… de data aceasta am asistat la un concurs cinstit, aşa cum, de fiecare dată, de fapt, Ion Barbu ne-a obişnuit. Dincolo de asta, trebuie să mărturisesc despre frumuseţea şi naşparliul situaţiei, anume faptul că suntem cu toţii pe valuri şi pe toţi ne duce aceeaşi apă, dintr-o parte în altă parte. Cum spune Barbu, cel mai bun să înfrângă!”, mi-a spus Dinu, pe care o să-l şi auziţi cântând în reportajul din seara asta difuzat pe Kapital TV.
De la chitara lui Dinu Olăraşu am trecut la frunza lui Nucu Pandrea, unul dintre oaspeţii obişnuiţi ai Petrilei lui Ion Barbu. Dacă vreţi să aflaţi cum se aude un cântec din frunză pe malul unui râu subteran, sub ditamai muntele, deschideţi televizoarele pe KTV deseară de la ora 18. Mai mult nu vă spun.
Poetul Robert Şerban a venit de la Timişoara ca să vadă cu ochii lui cum poezia e pe val, şi nu i-a părut rău deloc, mai ales că filmul pe care l-a făcut aici a fost recent premiat. „Mi se pare cel mai spectaculos concurs de poezie organizat vreodată în România şi ideea lui Ion de a lansa o competiţie în care nu există decât natura ca juriu suprem e absolut extraordinară. Ce e mai important e faptul că a implicat copiii în toată povestea asta, şi a fost emoţionant să văd copiii strigând de bucurie prin peşteră şi urmărindu-şi poemele pe apă”, zicea Robert, la editura căruia stă să apară o carte dedicată evenimentului de la Peştera Bolii.
Printre copiii care alergau să vadă unde le ajung bărcuţele s-a strecurat şi Petra Marian, o pictoriţă venită tocmai din insulele Caraibelor, ca să primească titlul de ambasador al coloniei literare din Petrila peste mări şi ţări. După ce a văzut oraşul lui Sîrbu, Petra zicea că s-a simţit înduioşată, iar când a intrat în peşteră a decretat pe loc că acesta-i un loc al regăsirii de sine, despre care va duce vorba în îndepărtata insulă pe care locuieşte, pictează şi se bronzează. 
L-am lăsat la sfârşit pe Şerban Foarţă, un om care poate face poezie din orice şi un interlocutor inegalabil. După ce i-a fermecat pe cei prezenţi la casa lui Sîrbu cu poveştile sale şi cu dialogul muzical cu Nucu Pandrea, mi-a spus la Peştera Bolii ce crede el despre concursul ăsta inedit, la care a luat parte şi unul dintre poemele sale. M-am convins că omul acesta respiră poezie atunci când l-am rugat să îmi spună câteva versuri care s-ar potrivi cu locul în care ne aflam, fără să-mi imaginez că va compune pe loc un catren, pe care îl puteţi ascultaţi în reportajul din această seară.
Iar eu, ca un strănepot al Şeherezadei ce sunt câteodată, am încălecat pe-o şa şi v-am spus povestea poemelor plutitoare, despre care dacă n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit…


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter