23.05.2017,  18:33:06 | 2 comentarii | 1645 vizualizari
Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul Petroşaniului (II): „Nu uitaţi că Petroşaniul este un oraş fără datorii. Administraţia locală nu s-a îndatorat să facă cine ştie ce lucruri aiurea, cum mereu vedem la ştiri”
de Corneliu BRAN

Minciuna tehnocraţilor
- Exista un proiect, de fapt o abureală a guvernului PNL tehnocrat, o minciună ordinară a Guvernului Cioloş, prin care la Universitatea din Petroşani se înfiinţa un fel de incubator de afaceri, unde urmau să se scrie proiecte, să se îndrume mediul de afaceri pentru atragerea de investiţii pe bani europeni. Se vorbea de un parc industrial la Petroşani făcut printr-o investiţie europeană, se vorbea de un fond de bani pentru proiecte la cele trei zone sărace, printre care şi Valea Jiului... Totul a dispărut precum un praf, parcă nici n-a existat şi parcă miniştrii Cioloş şi Dîncu nici n-ar fi trecut în 2016 de câteva ori pe la Petroşani...
- Da. Asta a fost după părerea mea o idee bună, dar care a rămas doar la stadiul de vorbe, analize, promisiuni. Din păcate, noul guvern nu a mai continuat ideea...
- Staţi puţin, dar ei, tehnocraţii, n-au mai aprobat proiectul pe care-l aveau pregătit până la plecarea din decembrie! Dacă aveau de gând, puneau proiectul în şedinţă de guvern, până nu au plecat, îl aprobau şi îi dădeau cum s-ar zice undă verde. Dacă se întâmpla asta, poate noul guvern mergea şi el pe această linie, iar Valea Jiului ar fi putut beneficia de acel fond pentru proiecte, ca şi sud-estul Moldovei sau Ţara Moţilor...
- E adevărat, nu ştiu ce să vă spun... Doar poate atât, că s-a bifat încă o poveste de „succes” care a murit înainte de a se naşte. Un parc industrial la Petroşani şi tot ce s-a spus era binevenit şi apropo de ce vorbeam mai înainte, vedeţi, sunt chestiuni ce ţin tot de guvern. Acum, dacă au zis că vin, că fac şi nu s-a făcut, noi ce puteam sau ce putem face? Eventual doar să mergem iar pe la ministere, să stăm de vorbă, să propunem şi să aşteptăm apoi deciziile.

Despre turismul local
- Domnule primar, să trecem puţin la turismul local. Nu doar turismul din Parâng şi infrastructura de acolo trebuie susţinute, ci şi obiectivele din oraş. Şi mă gândesc aici că, dacă ne dorim un oraş turistic, e nevoie de un aranjament ornamental şi arhitectural special. Împreună cu colegii de la ZVJ ne gândim şi la plăcuţele care lipsesc la avion şi locomotivă, acolo unde lumea se uită dar nu ştie ce-i cu acestea pe-acolo, la culoarea avionului care se degradează şi acesta începe să arate nu prea bine... Lucrurile mici şi poate nesemnificative dau sau nu glorie unui turism local. Micile amănunte, cum ar fi o vopsea la locul potrivit, sau un aranjament florar ori plantarea unui arbore ornamental într-un loc viran, sau montarea unui panou care să acopere o zonă urâtă capătă valoare în ochii unui turist venit de cine ştie unde. Ce credeţi?
- Da. Să încep cu prima parte a expunerii dumneavoastră. Pentru avion şi locomotivă avem în proiect anul acesta să montăm tăbliţe cu informaţii, cum la fel avem în proiect şi să montăm tăbliţe cu informaţii pe clădirile istorice din oraş, o idee venită din partea Consiliului Consultativ al Tinerilor şi pe care o vom pune în aplicare cât de curând. Avionul va fi vopsit, deci şi acest aspect îl avem în planul nostru. Legat de aranjamentul florar, de decoruri, de partea de întreţinere a mobilierului stradal şi toate celelalte, zi de zi avem în lucru aşa ceva, fireşte, pe cartiere şi zone. Mai ales de-acum încolo, deoarece am scăpat de frig, în acest sens se vor tot face astfel de lucrări toată vara. Avem în vedere faptul că un oraş turistic trebuie să arate bine şi mereu vom încerca să facem câte ceva pe această latură. Într-adevăr, ce ţine de turism nu înseamnă doar staţiunea ci şi imaginea localităţii. Dar cred că de când sunt primar multe zone s-au schimbat în bine. Fireşte, mai sunt multe de făcut, dar totul se face şi în funcţie de banii de la buget, un aspect de care trebuie ţinut cont. Nu uitaţi că Petroşaniul este un oraş fără datorii, administraţia locală nu s-a îndatorat să facă cine ştie ce lucruri aiurea, cum mereu vedem la ştiri. Cred că noi am făcut ce trebuie şi ne-am întins cât am avut plapuma cum s-ar zice.
- Tot legat de turism ar fi de semnalat un aspect negativ din apropiere de Peştera Bolii. Există acolo, lângă intersecţie, la intrarea pe kilometrul de drum ce duce la peşteră, un izvor de apă potabilă. Acolo scrie că este întreţinut de Primăria Petroşani. Ceea ce vreau să vă spun este faptul că, din cauza nesimţirii unora şi altora, locul de lângă ţeava pe unde curge apa, betonat de altfel, este mereu murdar. Pet-uri, ambalaje, mizerii de tot felul sunt mereu aruncate, iar de curăţat mai curăţă unii voluntari, cei de la „Petro Aqua”. Chiar lângă izvor sunt nişte case de colonie unde primăria are locuinţe sociale, deci acolo locuiesc asistaţi social. 
N-ar putea primăria să desemneze un responsabil cu curăţenia dintre acei asistaţi sociali, astfel încât zona de la izvor să fie curată şi să nu ne mai facem de râs atunci când de pe drumul naţional cotesc maşini din toată ţară ca să urce la peşteră ori ca să bea apă? 
- Culmea, eu nu ştiu unde e izvorul! O să vorbesc cu domnul director Vişan, să vedem cum stă treaba acolo. Iar de măsura aceasta de care spuneţi, vă pot spune de-acum da, putem pune un responsabil cu curăţenia de la acele locuinţe sociale. Bine, să nu creadă cineva că îl obligăm... Nu, dar dumnealor pot menţine curăţenia acolo cu siguranţă. Asta o să-i şi rugăm să facă. O să vorbesc şi cu cei de la DADPP şi se rezolvă această situaţie cu siguranţă.

- Şoseaua de centură şi tranzitul prin localitate le putem lega oarecum tot de turism, de imaginea Petroşaniului, dar şi de siguranţa rutieră. Ce ne puteţi spune la început de acest proiect?
- Suntem în plin proces de licitaţie pentru firma care se va ocupa de lucrările de asfaltare şi modernizare. Noi am asigurat finanţarea, şi cu banii pe care i-am primit de la consiliul judeţean şi cu banii care i-am pus noi dăm drumul la licitaţie şi anul acesta şi anul viitor terminăm lucrarea. Finanţarea este pe doi ani, 2017-2018, deci vorbim de un proiect multianual. Anul acesta vom reuşi să terminăm un sens de drum, probabil sensul care merge de la avion către Deva.
- Legat de turism, ne-aţi spus de proiectul din Parâng. Ce ne puteţi spune mai exact?
- Aşteptăm motivarea şi vom face recurs în procesul cu Romsilva. Asta ne ţine în loc oarecum, dar important este că putem merge până vom câştiga procesul şi pe alte componente. TS4 este în atenţia noastră, dar mai durează puţin până să ne apucăm de el, banii fiind chestiunea principală.
(va urma)Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (2 )

#1 Mihai23.05.2017,  23:55:46
Domnule Corneliu Bran ce mai puteti afla de la domnul director Ion Tudor despre drumul DN7A spre Voineasa , cand firma constructore isi va relua lucrarile de modernizare ?
#2 C. Bran24.05.2017,  21:40:20
Eu am scris de firma STRACO nu demult. Bani ar fi dar firma e in insolventa si cere bani mai multi, iar noul director din CRAIOVA DE LA DRUMURI NU VREA sa mai dea nimic in plus. Astfel, Valea ramane iar cu o lucrare mare neterminata! Sa speram ca cine are urechi aude si vede si face eforturi sa se termine acest drum important.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter