29.05.2017,  14:23:37 | 0 comentarii | 2142 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Petroşani / Protestul grefierilor
de Alina PIPAN

Grefierii de la Judecătoria Petroşani au iniţiat ieri, de la ora 13:30, un protest spontan, care a paralizat pentru o perioadă scurtă de timp activitatea instituţiei. 

Angajaţii sunt nemulţumiţi, la fel ca multe alte categorii de funcţionari, de legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pe care au analizat-o de la un capăt la celălalt, şi pentru care au venit cu o serie de observaţii şi amendamente. 
În momentul de faţă, spun protestatarii, stabilirea salariilor lor este reglementată prin opt acte normative, care duc la diferenţe de salarii de la o instituţie la alta, diferenţe inacceptabile. În ultimii ani aceştia au preluat o serie de atribuţii ale magistraţilor, prin intrarea în vigoare a noilor coduri şi adoptarea în Consiliul Superior al Magistraturii a noi regulamente de ordine interioară. Practic, un grefier are unele răspunderi asemănătoare judecătorilor, nu poate ocupa un alt loc de muncă decât dacă este vorba de o catedră şi trebuie să aibă o conduită extra-profesională impecabilă. Şi intrarea pe funcţii este momentan dezavantajos reglementată, pentru că Şcoala Naţională de Grefieri scoate la concurs posturi doar pentru cei care deţin deja licenţă în Drept, fiind excluşi cei cu studii medii. Cu toate că preiau atribuţiile magistraţilor, pe fondul recrutării în profesie, în ultimii 15 ani diferenţele salariale cresc nefiresc. Dacă în anii 2000-2004 salariul unui grefier cu studii superioare juridice era de 80 la sută din salariul unui magistrat, astăzi acest procent este de maxim 30 la sută. 
În ceea ce priveşte noua lege a salarizării, protestatarii afiliaţi Federaţiei Naţionale Projust menţionează că se impune reanalizarea coeficienţilor de salarizare cu incidenţă asupra acestei categorii profesionale. Dacă proiectul de lege ar fi aplicat în forma propusă categoria profesională a grefierilor şi a celuilalt personal auxiliar de specialitate şi conex ar avea salariile diminuate. În anul 2022 un grefier ar ajunge să câştige cel mult banii pe care îi câştigă astăzi, deci salariul unui angajat cu studii postliceale, cu toate că pentru a accesa un post i se impun studii postuniversitare. De aceea, grefierii doresc reintroducerea în textul proiectului a dispoziţiei care reglementează menţinerea salariului avut în plată, dacă noua lege le aduce o diminuare a câştigurilor. 
De asemenea, modificarea coeficienţilor de salarizare propuşi este un lucru foarte important pentru că, concret, salarizarea propusă pentru un grefier cu funcţie de execuţie, grad profesional I şi vechime maximă este cu 87,89 % decât salarizarea grefierului cu funcţie de conducere. Inclusiv sporurile de conducere aplicabile magistraţilor nu depăşesc o limită de 15 la sută, ceea ce nu ar trebui să se întâmple nici în cazul lor. 
Se doreşte şi menţionarea unor dispoziţii exprese privind plata orelor suplimentare, dar şi privind plata serviciului de permanenţă, similar dispoziţiilor aplicate altor categorii profesionale, precum ale poliţiştilor şi medicilor. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter