30.05.2017,  15:17:41 | 3 comentarii | 2003 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Printre sticle de bere şi lucrători destoinici de care patria are nevoie, / A început marea betonare din gara din Petroşani
de Corneliu BRAN

Auzind lucruri bune despre gara din Petroşani, că în sfârşit au început lucrările la peroanele unde de peste 20 de ani s-au întâmplat o sumedenie de accidente, în prima zi a săptămânii am mers acolo să vedem cum decurg lucrările. 

Betonare cu „Succes” şi cu aromă de bere!
După un scurt raid printre săpăturile de la peronul central, decopertat în întregime, fapt ce se poate constata şi din imaginile de pe site, ne-am îndreptat atenţia spre locul unde se turna deja betonul, în partea opusă pasarelei şi intrării în gară. Ajunşi acolo, nu mică ne-a fost mirarea să constatăm că la momentul respectiv, în jurul orelor 13:30 nimeni nu prea muncea, betoniera pe care scria „Succes” – firma ce se ocupă de aprovizionarea cu beton - aşteptând cuminte să vină lucrătorii să se ocupe de beton. Numai că aceştia nu prea se înghesuiau, sticlele de bere de lângă ei fiind cu mult mai preţioase. L-am întrebat pe unul dintre ei cine este şeful de lucrare. „Eu sunt şeful de echipă”, ne-a răspuns unul dintre cei doi lucrători ce stăteau la o şuetă şi la o berică rece, probabil cumpărată de la terasa de lângă lucrare. „Care-i problema?”, ne-a luat din scurt apoi acesta. „Nu-i nicio problemă, am venit să vedem ce lucrare faceţi pe-aici, lucru lăudabil după atâta amar de timp... numai că, pe aici se cam stă la ora asta”. „Facem o pauză, ce, n-avem voie?”, ne-a răspuns imediat, pe un ton ameninţător „şeful de echipă”. „Ba da, cum să nu, deşi aţi turnat doar câţiva metri, iar betoniera aşteaptă după cum vedem... În plus vedem că staţi la o bere... E voie să staţi cu berea aici, în timpul lucrului?”. După această întrebare a început potopul. Foarte deranjat că l-am întrebat de bere şi de stat, omul nostru a început să ţipe: „Care-i problema? Dacă beau o bere e problemă? Poate pentru dumneavoastră e o problemă, pentru mine nu! Pe mine nu mă interesează treaba asta, eu beau de când mă ştiu! Eu o bere beau, poate veni Hristos, eu beau! Păi, ce, suntem aici la puşcărie? Credeţi că beau mai mult de o bere?”. „Acum nu, dar peste un ceas mai beţi una, apoi peste o jumătate de ceas alta... Şi tot aşa. 
N-am auzit ca pe un şantier să se bea în timpul serviciului niciunde în lume”. „Uite că aici noi bem! Şi ce dacă! Dar în fond cine sunteţi, că nu v-aţi prezentat... Nu vă supăraţi că vă spun...”, a întrebat „şeful de echipă”, lăsând oarecum tonul mai moale. 

„Noi avem autorizaţie, dar voi aveţi?”
După ce i-am spus că suntem de la ZVJ, ne-a întrebat de autorizaţie! „Aveţi autorizaţie să veniţi aici cu ziare, cu poze şi din astea?”, a ţipat respectivul. I-am spus că e o lucrare publică pe un spaţiu public. „Dar ştiţi că lucrarea aceasta este cu autorizaţie şi absolut legală?”. „Da, ştim, dar acolo scrie că muncitorii trebuie să bea bere în timpul lucrărilor? Cine-i, totuşi, şeful, cine se ocupă de lucrare şi de coordonarea dumneavoastră?”, am întrebat. Omul n-a mai apucat să răspundă, că dintr-o dată ceilalţi cinci-şase muncitori, pe care-i apucase vrednicia pe moment, au început să ţipe: „Lasă-l bă, hai la beton, apucă-te de treabă! Nu vezi că pe ăia care fură nu-i întreabă ziariştii nimic?”. Şi, de aici, circul... „Scrie, prietene, de ăia, că de ăia toţi nu scrieţi, ăia vă dau peste cap şi la picioare!”, a comentat un altul. Spunându-i că despre furturile de la gara din Petroşani ZVJ a scris, inclusiv de „opera de artă” realizată la investiţiile din gară a firmelor controlate de Sechelariu pe vremea guvernului Năstase, au lăsat-o mai moale. Totuşi treaba a rămas ca-n tren, fapt pentru care ne-am deplasat la conducerea gării.

Scuze pentru lucrători, dar mânie proletară când e vorba cât costă investiţia publică...
Întrebând în stânga şi în dreapta, inclusiv pe Paul Stanciu, şeful de staţie, am aflat că firma este din Satu-Mare, că cei din gara Petroşani n-au nicio treabă cu investiţia şi că banii sunt plătiţi prin Regionala CFR Timişoara, unde a avut loc de altfel şi licitaţia de lucrări. Am aflat în cele din urmă şi cum se numeşte firma şi cine e responsabilul de ea. Firma este S.C. Daria Const SRL, din câte am înţeles din Satu Mare, iar la lucrare sunt şase lucrători aduşi tot de-acolo. Responsabil de firmă şi de lucrare este un anumit domn Vasile Lohan, cu care am şi luat legătura telefonic, omul nefiind în Vale. Explicându-i incidentele şi ce am găsit acolo, acesta şi-a cerut scuze şi ne-a spus că o să analizeze situaţia şi va lua măsuri.
„Public, îmi cer scuze! E greu să găseşti azi lucrători de treabă şi de aceea ne descurcăm cum putem...”, ne-a răspuns sătmăreanul, cu destul de mult bun-simţ în cuvinte.
Însă după ce l-am întrebat cât costă lucrarea, a schimbat dintr-o dată tonul, devenind foarte iritat: „Ce vă interesează, suntem o firmă privată?! Aflaţi dacă vreţi, eu nu vă spun... Interesaţi-vă singuri! Ori nu aveţi timp de asta?!”. 
I-am explicat că nu e o problemă să aflăm şi o vom face, iar firma dumnealui e într-adevăr privată, dar lucrează totuşi cu bani publici. Deci, cetăţenii trebuie să ştie toate datele.

De urmărit cum şi când se termină lucrarea!
Printre alte discuţii am mai aflat de la Lohan că „sunt ceva mici probleme cu proiectul legat de peroanele mici de la linii”, dar până joi se vor rezolva, iar în trei săptămâni „va fi gata lucrarea”. Adică toate peroanele din gară! Să sperăm însă că va fi aşa, iar lucrarea va fi de calitate, asta ţinând cont de ce am găsit acolo. Noi vom urmări şi vă vom ţine la curent. Cu voia sau fără voia „şefului de echipă” şi a domnului Lohan.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (3 )

#1 Firma de sifonari31.05.2017,  10:25:49
Astea acum 10 zile construiau case de chirpici, fara nici un plan doar la ochi si dupa miros prin moldova, pe un litru de kerosen de 40 de grade si un pet de bere, iar astazi lucreaza la reabilitatea garii Petrosani. Daca intra ITM-ul peste ei, fac pariu ca din 10 muncitori, 7 sunt la negru. Astia nu au habar de normele si protectia muncii. Tilicarii astia nu au facut in viata lor un instructaj ! Pentru astia cele mai bune glume sunt despre: Alcool, viol si mamele lor ! Ce pretenti puteri avea de la ei ? Asa o sa arate si reabilitarea garii Petrosani, dupa chipul si asemanarea "meseriasilor" -"meseriasilor" = Ase citi: meserias in orice alceva, mai putin contructii.
#2 lolo31.05.2017,  10:43:54
bai acel sef de echipa ce dracu oi fi , cred ca esti dement la cap in fisa postului ce-ti apartine nu ai voie sa consumi alcool in timpul programului de lucru, ce nu e clar ?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter