06.06.2017,  11:14:12 | 0 comentarii | 791 vizualizari GALERIE:     FOTO    
„Planeta Petrila”, / Un documentar despre nevoia păstrării identităţii miniere a Văii​​​​​​​
de Alina PIPAN

În 4 şi 5 iunie, la Casa de Cultură „Ladislau Schmidt” din Petrila şi la Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroşani au avut loc proiecţiile filmului documentar „Planeta Petrila”.

Din respect pentru oamenii locului, regizorul Andrei Dăscălescu a dorit ca filmul să fie văzut aici, în Valea Jiului, în premieră naţională, înainte de lansarea oficială de la Cluj. Oamenii locului sunt faini şi plini de emoţie, dar autorităţile locale nu sunt toate atât de receptive, mai ales când filmul îl atinge drept peste ochi pe directorul Aurel Anghel (cumnatul senatorului PSD Cristian Resmeriţă – n.r.)  de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului.
La Petrila şi Petroşani filmul a fost proiectat cu ajutorul primăriilor şi consiliilor locale. La Lupeni şi Vulcan autorităţile locale au refuzat proiecţia filmului.
La Petrila sala a fost atât de plină la prima proiecţie, încât a fost nevoie ca unele persoane să fie refuzate, şi să meargă la Petroşani pentru a doua proiecţie. La Petroşani filmul a fost la fel de bine primit ca la Petrila, cu aplauze îndelungate.
Din postura de consumator de filme documentare, pot să spun că filmul este un produs excepţional. El vorbeşte despre salvarea conceptului de exploatare minieră, şi transformarea lui în atributul numărul unu al Văii Jiului. Ion Barbu, personajul cheie al acestei producţii, a încercat în ultimii ani să salveze imaginea minei Petrila, unde a lucrat ca topograf. Acesta îl are în dreapta sa pe minerul Cenuşă (în abatajul său de la Mina Petrila au scris un reportaj pentru ZVJ şi Cătălin Docea şi Marian Boboc, singurii ziarişti din Valea Jiului care au surprins la faţa locului, în abataj, tristeţea ultimilor mineri de la Mina Petrila – n.r.). Cenuşă, miner şi lider de sindicat, este implicat în această luptă, convins fiind că mina nu trebuie să dispară cu totul de pe faţa pământului, chiar dacă exploatarea minereului s-a încheiat. Regizorul a respectat ideea principală a filmului, nu a divagat în presupuneri inutile privind nevoia de a închide minele, s-a limitat doar la a reda publicului sentimentele şi angoasele actorilor principali în lupta cu autorităţile pentru a salva mina.
Ion Barbu a susţinut mereu că după încheierea exploatării cărbunelui ar trebui ca unele clădiri emblematice, istorice, ale complexului să rămână în picioare. Ele să fie folosite în scop turistic şi cultural. Pentru a dovedi care ar putea fi utilitatea lor culturală în cadrul societăţii, Barbu a demarat o serie de proiecte care să atragă atenţia autorităţilor locale şi să înceapă măcar un dialog constructiv în acest sens. Până la urmă, vorbim de identitatea unei societăţi mono-industriale, care nu poate fi pur şi simplu rasă cu buldozerul. Cu toate că dialogul cu autorităţile a fost greoi, iar directorul SNÎMVJ, Aurel Anghel, s-a încăpăţânat refuzând orice fel de colaborare şi discuţie, totuşi, cu ajutorul arhitectului Ilinca Păun, la Bucureşti, s-a reuşit declararea acestora ca aparţinând patrimoniului naţional. Este vorba despre atelierele mecanice, datând din 1879; clădirea compresoarelor şi termocentrala cu coşul de fum (1879, 1912), Puţul Deak (1868), Puţul cu schip (1987), Puţul centru (turnul şi hala, din 1938), Preparaţia veche (cu spălătoria de cărbune, 1931). 
În plan secund, brigadierul Cenuşă, împreună cu echipa sa de mineri, sunt urmăriţi la locul de muncă, în fundul pământului. Cu toate că documentarul surprinde şi situaţii precum creşterea nivelului de metan, blocarea ventilaţiei, aduce la suprafaţă imaginea strâmtă şi neagră a abatajului, regizorul Andrei Dăscălescu spune că cel mai greu nu i-a fost să filmeze în mină, ci să primească aprobarea pentru a coborî în mină cu echipa. Trei ani a tot încercat să obţină aprobarea. După ce a primit-o, 4 luni a stat pe la uşa directorului Anghel pentru ok-ul final, iar de filmat efectiv a reuşit să filmeze în subteran două zile. Din toate imaginile surprinse, poate cea mai plină de emoţie este cea în care Cenuşă primeşte vestea de la fostul primar Ilie Păducel că va fi mutat la Lonea cu toată echipa şi cu toate utilajele, deci nu era chiar totul pierdut.
La Festivalul de Film Documentar de la Amsterdam filmul lui Dăscălescu s-a clasat pe locul 5 în topul preferinţelor spectatorilor, iar publicaţiile de profil îl menţin în top. Premiera oficială în România va avea loc în cadrul TIFF, la Cluj, în perioada 8-9 iunie. Apoi se va încerca proiecţia în cinematografe, lucru neobişnuit pentru un documentar. Filmul poate fi urmărit şi pe HBO, din 22 iunie. 
Primăria Petroşani s-a organizat exemplar pentru ca filmul să fie difuzat şi la Petroşani. Consiliul local a alocat 2.200 de lei pentru ca toţi doritorii să poată urmări gratuit filmul. Restul banilor, taxa de producţie pentru film, a fost în valoare de 1.500 lei. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter