11.06.2017,  12:28:59 | 0 comentarii | 1692 vizualizari
Despre cum / Juriştii prefecturii au făcut definitiv lumină în privinţa închirierii Cabanei “Căprişoara”
de Ziarul Vaii Jiului

În şedinţa de consiliu local de la sfârşitul lunii aprilie, a fost aprobat Actul adiţional nr.1/ 2017 la Contractul de închiriere nr.141/40702 din 30 decembrie 2016. Contract prin care Consiliul Local Vulcan a aprobat închirierea Cabanei „Căprişoara”. 

Despre ciudăţenia
cea mai mare cuprinsă în acest contract, respectiv chiria simbolică de 100 de lei pe lună pentru clădire şi toate acareturile şi din jurul acestei cabane, v-am relatat într-un articol anterior. La fel şi despre ce s-a vrut în actul adiţional lipit, ulterior, acestui contract. În forma în care le-a fost prezentat consilierilor, acest act adiţional părea că i-ar fi făcut o mare favoare chiriaşului. Însă comentatorii de profesie habar n-au de investiţia enormă necesară pentru reintroducerea cabanei în circuitul turistic. Chiar şi având o chirie mică, efortul investiţiei (pe care nu se avântă prea multă lume să o facă) este colosal. În condiţiile rezilierii contractului, adică şi în caz că firmei nu i-ar mai conveni şi i-ar veni să plece de acolo, primăria vulcăneană ar fi obligată să-i plătească toate cheltuielile făcute cu investiţiile din interior şi exterior, ceea ce, peste tot în lumea asta, este ceva normal.

Numai că au existat voci
de consilieri locali cărora li s-a părut cam suspectă solicitarea. Ce e cu pretenţia asta? Dacă, tam-nisam, chiriaşului i se face să plece, primăria să-i dea banii pe tot ce a cheltuit cu renovări şi una-alta? Nu, asta doar în caz că primăria vulcăneană ar solicita ea rezilierea contractului, au pus  piciorul în prag consilierii aceştia. Desigur, au existat şi păreri contrare, care au susţinut forma iniţială a proiectului de hotărâre. Cum că nu ar fi deloc în afara legii, ba, mai mult, ar fi ceva firesc ca societatea comercială respectivă să fie despăgubită prin plata investiţiilor executate indiferent de modul de reziliere a contractului de închiriere. Numai ulterior, după ce consilierului local independent Florin Govor, care a sesizat primul anomalia aceasta, i s-au alăturat şi alţi colegi, unul, domnul Nelucu Lung, chiar de la PSD, primarul Gheorghe Ile a trebuit să admită că firma şi-ar putea recupera banii doar dacă primăria ar solicita rezilierea contractului de închiriere.

Tot în actul adiţional
la contractul de închiriere, la Cap.VII – Clauze speciale -, a fost stipulat un amănunt care, se vede, a trecut peste vigilenţa consilierilor locali vulcăneni atenţi la toate amănuntele şi chichiţele. În clauza aceasta este stipulat că „În cazul în care locatorul înţelege să înstrăineze sau să valorifice, prin vânzare, imobilul ce formează obiectul prezentului contract, locatarul are rezervat dreptul de preempţiune”. Numai că menţiunea aceasta nu le-a scăpat juriştilor de la Prefectura Hunedoara. Ei au constatat că, în acest mod, clauza contravine prevederilor art.861, alin.1 din Codul Civil, potrivit căruia „Caracterele dreptului de proprietate publică (1) Bunurile proprietate publică sunt inalienabile, imprescriptibile şi insesizabile”. 

Aşa a apărut,
în regim de urgenţă, la ordinea de zi a şedinţei de consiliu local vulcănean din data de 31 mai, proiectul de  hotărâre cu actul adiţional, reformulat, după ce prefectura l-a dat la întors pe cel în care se vorbea despre dreptul de preempţiune al societăţii comerciale care a închiriat cabana. După şedinţă, vreo câţiva au comentat pe larg subiectul. Unii au admis că ar fi fost vorba tot despre un aranjament prin care, la momentul potrivit, Cabana „Căprişoara” să poată să-i fie făcută cadou, prin vânzare, societăţii comerciale care, acum, o are în chirie. E o presupunere din moment ce nimeni nu poate şti exact ce-a fost la mijloc, fiindcă lungi, tainice şi de nepătruns sunt, uneori, căile primăriilor. Chiar şi ale celei vulcănene.
Se vede treabă că fiind cam pe dinafara subiectului unii aleşi locali habar n-au ce scot pe gură. Cui i-ar conveni, oare, să investească enorm într-o dărăpănătură precum Căprişoara, iar mai apoi, după ce treaba merge şi turiştii sunt buluc la poartă, primăria să ia cabana înapoi şi să o vândă altuia? 
Ziarul Văii JiuluiInformatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter