18.06.2017,  22:04:31 | 2 comentarii | 1902 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi  / I-a urat succes lui Avram Iancu
de Corneliu BRAN

După antrenamentul de 50 de kilometri de pe Mureş, pentru Avram Iancu a sosit ziua decisivă: plecarea spre obiectivul declarat, de a parcurge înot pe Dunăre, fără costum de neopren şi labe de înot, cei 2.860 de kilometri de la izvoare şi până la vărsarea în Marea Neagră, într-un timp stabilit de 60 de zile! Duminică, 18 iunie 2017, s-a întâmplat acest lucru, iar startul plecării spre Germania a avut loc exact din faţa primăriei. Acolo unde primăria şi primarul Tiberiu Iacob-Ridzi au organizat o acţiune de suflet pentru petroşeneni, care au avut ocazia să-l vadă pe Avram Iancu şi să-l îmbărbăteze.

În prezenţa a peste 100 de petroşeneni, „blindaţi” cu un întreg arsenal de steaguri şi fluiere, organizatorii evenimentului, sportivul şi invitaţii săi au ţinut câteva mici discursuri, apoi Avram şi-a prezentat şi echipa cu care va ataca o nouă performanţă mondială.
Primul care a vorbit şi care i-a urat succes sportivului a fost primarul Tiberiu Iacob-Ridzi: „E un moment foarte important pentru comunitatea noastră şi, de ce nu, în viaţa de zi cu zi şi în viaţa domnului Avram Iancu, a prietenilor şi susţinătorilor lui. El este la o nouă provocare, va pleca de la Petroşani şi sunt convins că va parcurge cei 2.860 de kilometri înot cu ajutorul lui Dumnezeu, revenind victorios acasă, unde noi o să-l aşteptăm. Suntem alături de el, îi urăm succes şi să dea Dumnezeu să o ţină tot aşa, să fie un simbol pentru municipiul nostru, dar şi pentru România şi generaţiile tinere. Un simbol şi un exemplu de perseverenţă şi de dragoste pentru mişcare, ceea ce înseamnă sănătate şi spirit de luptător. Succes, Avram, şi să dea Domnul să te întorci sănătos acasă!”.
Luând microfonul de la edil, Avram Iancu s-a adresat apoi celor prezenţi cu modestia care-l caracterizează, mulţumind totodată şi primarului pentru vorbele frumoase şi pentru faptul că a ţinut să organizeze această plecare şi să fie prezent: „Discursul meu n-aş vrea să fie atât de lung precum este cursul Dunării, de 2.860 km. Cuvintele sunt de regulă uşoare, dar de multe ori viaţa ne arată că este mai greu la fapte. Într-adevăr, sunt conştient că va fi o călătorie foarte lungă şi cu multe obstacole. Va trebui să înot în condiţii diferite poate de la o zi la alta, circa 50 de kilometri pe zi, adică distanţa de la Petroşani la Haţeg, în aproximativ 10 ore de înot efectiv pe zi, fără costum de neopren. Nu este deloc o excursie, nu este o călătorie de distracţie. Este, dacă vreţi, un efort supraomenesc pe zi, acelaşi efort trebuind a fi susţinut 60 de zile consecutiv. Aş vrea să vorbesc în continuare de cei doi oameni care au făcut lucrul acesta înaintea mea, este vorba de slovenul Martin  Strel, care în anul 2000 a reuşit să străbată acest curs de apă cu ajutorul costumului de neopren şi al labelor de înot, în 58 de zile. În anul 2006 canadianca Mimi Hughes face acelaşi lucru dar renunţă la labele de înot, se foloseşte însă de costumul de neopren, plătind tribut acestui lucru prin faptul că ajunge în portul Sulina după 90 de zile de efort continuu. Acum, în 2017, un român doreşte să stabilească o premieră mondială, convins fiind de faptul că adeneul românesc este unul foarte puternic, nu mai trebuie să aduc aminte de Nadia Comăneci sau de faptul că noi am fost primii care am zburat cu avionul şi aceste exemple pot continua. Avem chiar exemplul bravului sportiv bistriţean Tiberiu Uşeriu, care este azi lângă noi, pentru care îi mulţumim încă o dată, Tibi fiind românul care a reuşit de două ori consecutiv să iasă campion mondial la cumplita cursă de la Cercul Polar, 6633, traversând peste 500 de kilometri la temperaturi extraordinar de mici. El este un alt exemplu că putem, că noi, românii, avem în ADN această forţă. Prin ceea ce eu doresc să fac nu vreau altceva decât să arăt că putem să ne depăşim limitele”. După ce Avram a mulţumit sponsorilor, mulţi şi din Valea Jiului, echipei de suport (celor doi caiacişti, Balint din Galaţi şi Gal din Braşov, şi doamnei Eniko Vanea care va completa echipa), Primăriei şi Consiliului Local ale municipiului Petroşani (bravo lor!) care asigură combustibilul pentru maşina ce va face deplasarea cu echipa şi celor prezenţi, Avram a înmânat microfonul invitatului special, campionul Tiberiu Uşeriu.
„Când am auzit prima dată de Avram ce vrea să facă am zis hai să încerc şi eu să mă duc într-o piscină să înot şi eu şi să văd ce urmează, conştient de faptul, bineînţeles, că o piscină nu-i Canalul Mânecii sau Dunărea. Am făcut zece ture de bazin şi am renunţat, ieşind din apă m-am gândit că mintea mea nu poate să proceseze cum să înoate un om 50 de kilometri, dar 60 de zile câte 50 de kilometri. Eu pot doar să fac un singur lucru în perioada asta cât Avram va înota, să mă gândesc la el până la sfârşitul lui august şi să-i doresc să aibă energie să treacă ce şi-a propus. E greu să te gândeşti ce va fi până la sfârşitul lui august, dar să mai şi înoţi zilnic atâţia kilometri până la sfârşitul verii! Mintea mea nu poate să proceseze aşa ceva, pot doar să-i doresc succes. Îmi amintesc de anul trecut, când amândoi ne pregăteam de o cursă, că am înotat aici undeva într-un lac din Parâng şi chiar atunci vorbeam că Avram încercase de trei ori să treacă Canalul Mânecii. I-am zis că eu aş fi încercat o dată, de două ori, dar nu m-aş mai fi dus şi a treia sau chiar şi a patra oară să încerc asta. Aş fi renunţat! Cu siguranţă, nu-mi doresc să treacă de patru ori Dunărea şi să renunţe de fiecare dată, îi doresc să reuşească acum şi să se întoarcă sănătos. Sunt bucuros că am reuşit să fiu aici la plecarea lui şi cu siguranţă o să fiu lângă el şi la întoarcerea lui şi să-l felicităm cu toţii”, s-a adresat marele campion.
Ultimul care a vorbit, invitat la microfon de către Avram, a fost profesorul şi mentorul sportivului, petrileanul Ioan Cordea. Vizibil emoţionat, distinsul profesor-antrenor a dat şi câteva sfaturi celor din echipă: „Eu sunt alături de Avram tot timpul. Cu această ocazie îi doresc în primul rând multă sănătate să reziste în această grea încercare! Să fie hotărât şi să treacă orice stadiu care-l va încerca pe Dunăre (...). A trece Canalul Mânecii şi a încerca să parcurgi 2.860 de kilometri nu este o glumă, dar echipa care-l va însoţi va avea o menire deosebită. În primul rând, cei din echipă trebuie să se supună, aproape total, pentru a-l determina pe sportiv să reuşească. Rolul echipei are un procent în reuşita lui extraordinar de mare, întrucât suprasolicitarea fizică şi psihică vor trebui să fie recuperate de la o zi la alta, practic el având 14 ore pe zi de recuperare şi de odihnă. Aici ei trebuie să fie foarte atenţi şi cu alimentaţia. Sunt convins că s-au gândit cu mult timp înainte cam ce să rezolve în această privinţă. Iar ca sfat, să-l îmbărbăteze cu cuvinte frumoase în fiecare zi şi să nu-l solicite, sau să nu-l supere. Aceasta este cheia succesului, să nu-l supăraţi pe cel care încearcă să facă ceva cu totul deosebit. Cu alte cuvinte: oricât de greu v-ar fi să nu vă supăraţi unii pe alţii, să continuaţi oricât de greu v-ar fi şi să vă întoarceţi cu bine acasă! Succes!”.
Finalul s-a lăsat cu o poză de grup, o clipă „nemuritoare” ce v-a rămâne veşnic în amintirea tuturor, totul sub acordurile melodiei „We are the champions!”, aşa cum îi stă bine startului plecării în cursă a unui mare campion contemporan cu noi şi de dare toată comunitatea locală este mândră. Baftă, Avrămuţ, şi din partea celor de la ZVJ!Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (2 )

#1 Avram Iancu19.06.2017,  07:46:48
Mulțumesc ZVJ pentru consemnare. Multumesc tuturor celor prezenti la plecarea mea. Multumesc sustinatorilor! Doamne ajuta!
#2 Fost college de generala 20.06.2017,  16:56:16
BAFTA Avramut, copilul cu Sange albastru... Mai tii minte


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 3 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter