18.06.2017,  22:21:46 | 0 comentarii | 1478 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Şi a fost şedinţa a treia, / Şi a fost BOEMA la Uricani
de Marian BOBOC

Chiar în ziua în care Mihai Eminescu a închis ochii, 15 iunie, poeţii din Cenaclul BOEMA şi-au deschis sufletele. 

La şedinţa publică a Cenaclului BOEMA (care activează sub egida Uniunii Scriitorilor din România – filiala Alba-Hunedoara) desfăşurată joi, 15 iunie, la Uricani, în elegantul salon roşu al primăriei Uricani, au participat scriitorii Elisabeta Bogăţan, Petre Braiţ, Constantin Cîmpeanu, Ciprian Dârjan, Ion Nicu Ţigăntele, Ion Firiza, Gheorghe Truţă, Augustin Ţanca, Gheorghe Niculescu, Ion Hirghiduş, Marian Boboc, artistul plastic Robert Hummel. 
Andrei Şchiopu (elev al Liceului „Mihai Eminescu” Petroşani) şi profesorul Hada au transpus pe acorduri muzicale versuri din creaţia eminesciană.
Andrei Şchiopu a recitat cu multă simţire „Scrisoarea III” a poetului Mihai Eminescu.
Gazde bune au fost Consiliul Local şi Primăria Uricani, în frunte cu primarul Dănuţ Buhăescu, viceprimarul Corneliu Braia şi numeroşi consilieri locali.
A fost prezent de la bun început până la sfârşitul poveştii boeme Costel Avram, preşedintele Asociaţiei ROSA MULTIFLORA şi unul dintre artizanii renaşterii Cenaclului BOEMA.
În acest cadru literar-artistic primarul Dănuţ Buhăescu a înmânat plachetele şi diplomele de „Cetăţean de onoare” scriitorilor Ion Hirghiduş, Gheorghe Truţă şi Gheorghe Niculescu şi lui Nicolae Stoi, venerabil artist al locului care a înnobilat Uricaniul cu troiţele sale. Astfel, comunitatea Uricaniului şi-a arătat recunoştinţa faţă de câţiva dintre scriitorii săi de seamă.
A fost prezent un numeros şi elit public.
Poeţii uricăneni au citit din creaţia lor. 
Gheorghe Truţă, un trăitor ani buni în Uricani, a vorbit despre… Gheorghe Truţă. Ion Nicu Ţigăntele a evocat cu emoţie atmosfera cenaclurilor literare uricănene de altădată. Gheorghe Niculescu l-a înţepat cu o epigramă pe Augustin Ţanca, care i-a răspuns pe loc, cu mult umor. Discretul poet Ion Firiza a emoţionat cu… emoţia sa auditoriul.
Ion Hirghiduş - scriitor, universitar şi consilier judeţean - a făcut cu prietenie câte un portret literar „la minut” scriitorilor uricăneni şi a evocat polemic personalitatea poetului Mihai Eminescu. 
S-au lansat cărţi. S-au oferit autografe.
La fel ca la primele două acţiuni al Cenaclului BOEMA, Asociaţia ROSA MULTIFLORA a dăruit cu generozitate câte o carte de Marian Boboc. Care a oferit absolut tuturor participanţilor din cocheta sală roşie a Primăriei Uricani volumul III din „Valea Jiului all inclusive”. La final, poeţii au ridicat „sus, sus” paharul şi au spus în cor: „Trăiască poezia şi marii visători!”.
 

Mulţumirea lui Costel Avram 

În Valea Jiului vieţuiesc puţini oameni care pun umărul la faptele culturale. Şi mai puţini sprijină acţiunile Cenaclului BOEMA. Printre aceştia se află Costel Avram, preşedintele Asociaţiei Culturale „Rosa Multiflora”. Nelipsit de la nicio acţiune cenaclieră, Costel Avram a contribuit din plin şi la buna desfăşurare a acţiunii de la Uricani. 

„În martie, anul acesta, Asociaţia Rosa 
Multiflora, Cenaclul Boema (care activează sub egida Uniunii Scriitorilor din România – filiala Alba-Hunedoara) şi Ziarul Văii Jiului au sădit un pom. La sediul asociaţiei noastre a fost prezent şi distinsul poet şi universitar Aurel Pantea, preşedintele filialei Alba-Hunedoara, care a sprijinit cu mult entuziasm şi generozitate proiectul nostru. De atunci, pomului nostru a fost împodobit de scriitorii Văii Jiului cu 3 flori frumoase. Adică, s-au organizat 3 şedinţe publice – la Petroşani, Petrila şi Uricani. La acestea au participat pasionaţii de literatură. Am avut surpriza să descopăr că Valea Jiului nu duce lipsă de astfel de oameni. La fiecare lansare, Asociaţia Rosa Multiflora, care a sprijinit apariţia celor 3 volume din „Valea Jiului all inclusive/ O bibliotecă într-o carte întocmită de Marian Boboc”, a dăruit fiecărui participant la lansările de la Petroşani, Petrila şi Uricani câte o carte cu acest titlu. Astfel, vrem să contribuim şi noi, Asociaţia Rosa Multiflora, cu modestele noastre posibilităţi, dar cu un suflet mare, la renaşterea vieţii culturale în Valea Jiului. Îi aşteptăm alături de noi pe toţi cei care pot contribui la bunul climat al acestei vieţi. Astăzi, la Uricani, am avut plăcuta surpriză să constat că primăria şi consiliul local s-au mobilizat exemplar şi astfel a ieşit o frumoasă adunare. Pentru aceasta, consilierii locali, consilierul judeţean Ion Hirghiduş şi primarul Dănuţ Buhăescu merită felicitaţi. Acesta e un semn că se poate reveni la o normalitate culturală. Bineînţeles că acţiunile vor continua. În acest moment Asociaţia Rosa Multiflora, Cenaclul Boema (care activează sub egida Uniunii Scriitorilor din România – filiala Alba-Hunedoara) şi Ziarul Văii Jiului lucrează la alte două proiecte, la care vă vom invita la timpul respectiv. Sper ca la sfârşitul acestui an pomul pe care l-am sădit cu multă dragoste să rodească”, a declarat Costel Avram.
Nu putem decât completa minunata pledoarie a lui Costel Avram pentru cultură decât cu un minunat fragment dintr-un psalm creştin: „Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor răi, nu se opreşte pe calea celor păcătoşi şi nu se aşează pe scaunul celor batjocoritori. Ci îşi găseşte plăcerea în Legea Domnului, şi zi şi noapte cugetă la Legea Lui! El este ca un pom sădit lângă un izvor de apă care îşi dă rodul la vremea lui şi ale cărui frunze nu se vestejesc tot ce începe duce la bun sfârşit”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 2 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter