28.06.2017,  22:00:19 | 0 comentarii | 1205 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Expoziţia Horea Cucerzan / Şcoala veche are frumuseţea ei
de Corneliu BRAN

Marţi seară la Castelul „Ianza” a avut loc un vernisaj mai deosebit.  A expus mureşeanul Horea Cucerzan, membru al Uniunii Artiştilor Plastici – filiala Tg-Mureş, un artist de prim rang.

Expoziţia a cuprins câteva zeci de tablouri pictate de Horea Cucerzan în perioade diferite, unele foarte vechi realizate în anii `80, plus trei sculpturi. Chiar dacă n-a fost prezent, artistul a reuşit să imprime celor prezenţi prin exponatele sale destul fior artistic.
Din prezentarea făcută de profesorul şi pictorul Eugen Bencău am reţinut: „E frumoasă expoziţia. Seamănă a fi o expoziţie retrospectivă pentru că are lucrări din mai multe perioade de creaţie. Artistul are peste 70 de ani şi asta face să se vadă experienţa acumulată. Vedem aici tablouri realizate pe bază de crochiu (o schiţă de mişcare foarte rapid realizată). Am văzut crochiuri balerine şi picturi în ulei cu balerine, deci crochiul i-a servit la realizarea acestor tablouri. După aceea, am văzut pictură în acuarelă foarte frumoasă, dar şi pictură în ulei deosebită, îmi place enorm de mult cromatica, extrem de reţinută, de fină, filtrată... E ceva parcă ireal în tablourile astea! Cel mai mult mi-a plăcut un tablou care conţine natură statică, dar şi suita cu balerinele. Tema aceasta cu balerine nu e nouă, e destul de des întâlnită în arta plastică. Este o sinteză între desen şi culoare, acuarele foarte frumoase, ca un fel de apariţie sau mai degrabă ca un vis. Într-un cuvânt, vedem o expoziţie plăcută ochiului şi se vede şcoala veche de pictură, unde se punea accent pe compoziţie, pe studiul corpului uman, trecându-se peste detalii. Pictorul trece peste detalii, face o sinteză mai degrabă a formei. Unele tablouri, realizate probabil în perioada de început a pictorului sunt lucrate mai atent, cu detalii cum spun artiştii plastici. În rest, se trece de aceste detalii, dar în schimb se realizează o cromatică foarte frumoasă, cu o compoziţie foarte bine gândită. Ce mai, şcoala veche are frumuseţea ei! Nu sunt lucrări de mari dimensiuni, dar sunt lucrări care impresionează, lucrări care se cumpără, se colecţionează! Nu credeam că se mai face pictură decorativă acum în secolul XXI, dar uite că cei mai vechi n-au renunţat. Este o pictură care e plăcut să o ai în casă şi să te bucuri de ea”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 8 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter