29.10.2011,  15:34:44 | 0 comentarii | 615 vizualizari
Primarul Gheorghe Ile îşi arată muşchii: / La schimbarea din funcţie a Angelei Stoica iese la interval cu debarcarea consilierului local PSD Marin Coltescu
de Gheorghe OLTEANU

Ședinţa de astăzi a Consiliului Local al municipiului Vulcan se anunţă la fel de interesantă ca şi meciul de sâmbătă al naţionalei de fotbal a României. Și, probabil, pentru cei mai puţin microbişti, aceasta se află sigur pe primul loc.

 

Două proiecte de hotărâre

tari de tot se află printre cele pe care aleşii locali vulcăneni le vor lua la purecat, spre a fi aprobate. Primul ar fi acela prin care opt consilieri locali pesedişti şi liberali - Cîrstoiu Alina, Coltescu Marin, Simion Spiridon, Nica Ioan Dorel, Merişanu Cristian, Rosmenteniuc Sorin Dănuţ, Cărăşel Tudorel şi Dragu Constantin -  pun în discuţie “schimbarea doamnei ec. Stoica Angela din funcţia de viceprimar al municipiului Vulcan”.

Este surprinzător faptul 

că deşi iniţiatorii, neputându-se baza pe votul peremistului Ioan Dorel Șchiopu, au anunţat în mod public că-şi retrag proiectul de hotărâre, acesta a apărut, totuşi, în dosarul de şedinţă. Iniţiatorii săi cred că ar fi vorba nu atât de o neglijenţă care-i aparţine primarului Gheorghe Ile, care a convocat şedinţa, cât mai ales de plăcerea acestuia de a-i vedea şi a-i auzi pe viu pe consilierii USL cum, spăşiţi, îşi cer înapoi proiectul.

 

Proiect de hotărâre 

în care, în susţinerea demersului lor de a o da jos pe Angela Stoica, liberalii şi pesediştii au făcut apel la dispoziţiile art. 36, alin. (9) şi art. 57, alin. (4) din Legea nr. 251/2001 a administraţiei publice locale. Acest ultim articol spune că, schimbarea din funcţie a viceprimarului se poate face de consiliul local, prin hotărâre adoptată cu votul majorităţii consilierilor în funcţie, la propunerea primarului sau a unei treimi din numărul consilierilor”. Ei bine, în raportul său la acest proiect de hotărâre, domnul jr. Velea Gabriel, şeful Boroului (Biroului, probabil) APL-Juridic, a subliniat doar prima parte din citat, cea care-i convine “lu’ şefu’” şi care îi face plăcere acestuia. Lui Gheorghe Ile, adică. Funcţionarul public a lăsat astfel să se înţeleagă că - viceprimarul fiindu-i subordonat primarului şi fiind înlocuitorul de drept al acestuia - doar el, primarul, poate să-i ceară schimbarea. Ba, mai mult, servilismul şefului Biroului APL-Juridic merge până acolo, încât, la sfârşitul raportului său, dă, pur şi simplu, verdictul: “considerăm că nu este oportună această schimbare” (vezi facsimil ediţia tipărită). 

 

Nu cunosc cum a ajuns

domnul Gabriel Velea în funcţia pe care o ocupă, dar, din câte ştiu şi eu uitându-mă prin Legea nr.215/2001, compartimentele subordonate primarului nu trebuie neapărat să-i cânte în strună acestuia. Treaba pentru care au fost înfiinţate şi pentru care funcţionarii publici care lucrează în ele sunt plătiţi din bani publici este să vegheze pentru ca legea să nu fie încălcată. Or, după cum zice legea, hotărârea de a o schimba sau nu din funcţie pe doamna Angela Stoica o ia legislativul local. Care este Consiliul Local al municipiului Vulcan. Aşa că, pe viitor, domnul Gabriel Velea s-o lase mai uşor cu verdicte plasate  în documente oficiale, cum este şi acest raport. Care, oricum, în problema pusă în discuţie, nu are nicio valoare.

 

Celălalt proiect 

de hotărâre interesant îl ţinteşte pe consilierul local PSD Marin Coltescu şi a fost pritocit de către nouă consilieri PD-L: Barbu Pompiliu, Berghian Maria Hajnal, Bărbiţă Eugenia, Cocoşi Vârtopeanu Constantin, Duna Gheorghe Daniel, Kilin Nicolae, Mureşan Căprian, Socaci Malvine şi Stoica Angela. Povestea din acest proiect este veche şi a mai fost scoasă de la naftalină şi data trecută, când, la fel, a fost vorba de schimbarea Angelei Stoica. Consilierului Marin Coltescu i se impută că, timp de două luni, între 19 iunie 2008 şi 2 august 2008, a fost şi patron al SC Agroaliment SRL Vulcan, şi consilier local. Denunţul pe care i l-a făcut, atunci, primarul Gheorghe Ile către Agenţia Naţională de Integritate s-a lăsat cu verdictul rămas definitiv şi prin hotărârea judecătorească pronunţată de  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la data de 12.11. 2009: Marin Coltescu s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât nu a renunţat la funcţia de administrator al societăţii amintite. 

 

Partea distractivă

a acestui proiect de hotărâre se găseşte la sfârşitul notei de fundamentare care îl însoţeşte. Unde se spun următoarele: “Ca urmare a celor arătate mai sus, supunem consiliului local spre a lua act de constatarea încetării de drept a mandatului de consilier local al domnului Coltescu Marin şi declararea mandatului de consilier local vacant”. Cu alte cuvinte, s-ar vrea ca proiectul să nu fie supus votului, cum este firesc, ci să apară ca o un fel de hotărâre pe care nu se mai poate discuta. Ceea ce, fireşte, nu se va petrece în şedinţa de astăzi după-amiază. Pentru care ambele tabere şi-au mobilizat consilierii, ca nu care cumva să lipsească vreunul. Fiindcă domnul consilier local PSD Marin Coltescu nu are voie să voteze, situaţia privindu-l pe el, lupta va fi tare de tot. Pentru ca pesedistul să rămână în continuare pe mandatul lui este nevoie ca scorul la voturi să fie de 9 la 9. Ca şi în alte ocazii sensibile, decisiv este votul peremistului Ioan Dorel Șchiopu. Pe care nu aş crede că, şi de data asta, un ordin de serviciu căzut din senin de la mai marii lui l-ar trimite pe nu mai ştiu ce căi ferate îndepărtate...


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter