25.07.2017,  23:41:44 | 4 comentarii | 2649 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La Vulcan / Noua lege a salarizării este foarte darnică nu doar cu primarul, ci şi cu vicele-postac
de Gheorghe OLTEANU

Vulcănenii au un motiv temeinic de a fi mult mai optimişti. De acum încolo, pentru a-şi justifica salariile majorate, funcţionarii primăriei vor fi mult mai politicoşi şi atenţi în relaţiile cu publicul. În plus, aşa cum, în stilu-i inconfundabil, s-a exprimat „daddy” local Ile, „consider că este momentul în care să înţeleagă şi funcţionarii publici că au obligaţia să-şi facă atribuţiile fără şovăieli şi replică”.

La Vulcan
punerea în aplicare a Legii-cadru nr.153 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice s-a făcut prin analiza „cu sânge rece”, citat din acelaşi <> local, a tot ce ţine de salarizare. S-au făcut două simulări, că tot sunt la modă, de stabilire a salariilor, dar au dat chix, fiindcă rezultatele ieşeau afară, adică nu se încadrau în suma de bani avută în vedere. 
De abia a treia i-a mai liniştit pe specialiştii care au lucrat la materializarea grilei de salarii. Deşi, în şedinţa de consiliu local, Gheorghe Ile a vorbit tot timpul la persoana I plural, nu cred să fi fost el cel care a transpirat şi nu a dormit nopţi la rând, nepunând geană pe geană, pentru ca să iasă ceea s-a dorit. 

Din punctul lui de vedere, modul de majorare a salariilor 
„s-a realizat corect, fără părtinire, răutate, fără avantaje pentru unii sau alţii”. Aşa zice şi crede el, dar, la o privire mai atentă peste nomenclatorul salariilor de bază, vreo câţiva consilieri locali au observat unele discrepanţe între salariile existente la palierul de sus al admi­nis­traţiei publice locale vulcănene şi cele de la bază. O eventuală sugestie de corecţie, cum timid s-a solicitat, a fost neluată în seamă. Lucru de aşteptat, de altfel. Rezultatul ultimei simulări a fost, de altfel, pentru primar ca o erecţie de tinereţe: „Am verificat şi ne încadrăm în suma de bani alocată până la finele lui 2017!”. „Nu e nevoie de majorări la veniturile salariale”, a adăugat el. Mai mult ca sigur că ar fi vrut să spună de majorări de taxe şi impozite, dar nimeni din consiliu nu a cutezat să-l corecteze. Ştiţi, desigur, proverbul acela cu gura păcătosului adevăr grăieşte! N-ar fi exclus ca vulcănenii să aibă surpriza unor astfel de măriri în 2018.

Indiscutabil,
oamenii ar vrea să ştie, mai întâi, ce salarii şi-au tras Ile şi colaboratorii lui apropiaţi. Specialiştii primăriei, cum îi alintă el. Ei bine, salariul pe care-l va lua primarul Gheorghe Ile începând din această lună nu apare nicăieri. Asta nu înseamnă că el ar fi acceptat să lucreze neremunerat pentru binele comunităţii. Deloc. În calitate de cap al primăriei, la ultima simulare a reieşit că i-ar sta foarte bine cu unul de 9.800 de lei pe lună. Nouăzeci şi opt de milioane de lei vechi. Aceeaşi simulare darnică s-a uitat atent la viceprimarul-postac Cristian Merişanu, a constatat că trage la greu pe Facebook, la nevoie războindu-se cu toţi cei care-l calcă pe coadă pe „şefu’”, aşa că l-a onorat cu 7.975 de lei pe lună. Un salariu la care viceprimarul, dacă nu ar fi plonjat în politică şi ar fi rămas la meseria de bază, nu ar fi ajuns nici în cele mai frumoase vise. Un pic mai puţin ca vicele FB, 7.050 de lei/ lună, va încasa secretarul municipiului Vulcan, urmat de arhitectul şef căruia i s-a stabilit un salariu lunar de 6.400 de lei. Directorul executiv – pe care nu l-am auzit niciodată spunând „bună ziua!” atunci când intră în sala de şedinţe - trebuie să se „mulţumească” cu 6.300 de lei, iar şefii de serviciu şi de birou cu 5.500 şi, respectiv, 5.200 de lei pe lună. La noile salarii ale celorlalte categorii de angajaţi ai primăriei vulcănene vă puteţi uita dumneavoastră înşivă, pentru că de aceea am însoţit aceste rânduri cu facsimilele alăturate.

Cât costă primăria sau,
mai corect, cât îi costă pe contribuabilii vulcăneni îmbunătăţirea substanţială a nivelului de trai al celor mai mulţi funcţionari din administraţia publică locală vulcăneană? Independentul Florin Govor, preşedinte de şedinţă, a făcut imprudenţa de a afla asta chiar de la primarul lângă care stătea la masa prezidiului. L-a întrebat care-i impactul acestei majorări. „Nu are niciun impact!”, i-a răspuns răstit Ile, vizibil nervos. Nu e o greşeală mare că Govor s-a referit la impact. Dacă, însă, ar fi făcut referire la suma cu care a crescut anvelopa salarială a primăriei, Ile nu ar fi avut motiv, ca să i-o ascundă. În discuţiile dinainte, cele cu simulările atât de dragi lui, primarul a recunoscut că, legat de majorările de salarii, „Efortul financiar este destul de mare, dar nemaiscoţând la concurs unele posturi, ne încadrăm în suma de bani”. 

Dar, deşi
Gheorghe Ile ar fi vrut ca suma asta să rămână tainică, de parcă ar fi din banii lui, iar nu din cei ai contribuabililor locali, s-a aflat, totuşi, cuantumul ei. 120.000 de lei - un miliard şi două sute de milioane pe stil vechi, ca să fie pe înţelesul pensionarilor care sunt primii, la început de an, în faţa ghişeelor de la parterul primăriei – trebuie, lună de lună, pentru susţinerea acestei majorări salariale cu care au fost fericiţi angajaţii primăriei vulcănene. Ciudat este că, alocând banii aceştia, Ile nu s-a plâns că nu-i vor mai ajunge pentru investiţii! Aşa cum a fost când a vorbit despre cei 80 de lei pe tona de gunoi, 500 de tone, care trebuie plătiţi, lunar, din cauză că - nu din vina cetăţenilor, normal – primăria nu a reuşit să pună la punct groapa de gunoi neconformă de pe dealul Paroşeniului. 

Ceea ce pe unii
îi duce cu gândul că negreşit Ile va lua în calcul ca diferenţa asta de bani să fie jupuită tot de pe spinarea cetăţenilor corecţi care plătesc gunoiul, excluzându-i, fireşte, pe cei zece mii care habar nu au de taxa asta. Nu de alta, dar, tot de la anul, ar fi posibil să se mai facă angajări la primăria vulcăneană. În momentul de faţă sunt ocupate 180 de posturi, dar plafonul aprobat este de 225. Şi, cum doar momentan s-au sistat angajările, lista cu pilele, cunoştinţele şi relaţiile este în aşteptare. Ah, să nu uit, mai sunt şi neamurile!Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (4 )

#1 ALEX26.07.2017,  07:38:09
banii pentru salarii sa fie muncite - cei care au munca de teren sa-si faca datoria (fara masini - combustibilul costa), nu se mai organizeaza revelionul pensionarilor, fara focuri de artificii, nu se mai platesc cantareti sa vina pe scena din Vulcan (cu cd-ul care nu canta), remedierea defectelor care pot reduce consumul apei din asa zisele fantatni arteziene, cei care sunt in masura sa aplice legea pot da amenzi pentru cainii fara lesa si stapanii acestora care nu aduna dejectiile, amenzi pentru parcarile ilegale, faceti locuri de munca asa se reduce numarul asistatilor sociali. Pe noi tinerii ne-ati pacalit când am plecat la munca in vestul tarii, nu uitati ca depindeti de votul nostru - avem domiciliu in Vulcan.
#2 junior26.07.2017,  08:28:14
Asta era prioritatea lor,cresterea salariilor!Pentru taxa gunoi nu au bani,adica sa faca ceva si pentru cetateni.Ne asteapta alte mariri de taxe si impozite,ca trebuie sa il platim pe vicele postac si pe Ile,primarul abuzurilor.Nu vad astia ca ne-am saturat de ei?
#3 contribuabil26.07.2017,  10:15:35
cat costa ciubucul pentru a te angaja la primarie???
#4 anca26.07.2017,  11:39:57
isi recupereaza banii care i-au dat mita la angajare??? e platita nesimtirea, aroganta si postarile pe fb???


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter