26.07.2017,  20:59:28 | 1 comentariu | 796 vizualizari
Conferinţă de presă la UP / Intervenţia rectorului Radu Sorin
de Corneliu BRAN

La conferința de presă organizată la Universitatea din Petroșani, după intervenția lui Hadăr - preşedintele Sindicatului „Alma Mater”, a urmat Radu Sorin, rectorul Universităţii.

Condiții, condiții…
„Prin discuţiile pe care le-am avut luni şi le avem şi astăzi (marţi), dar şi mâine (miercuri), sper să convingem şi să aducem modificări sau mai bine zis clarificări atât la Legea salarizării – pentru cadrele şi personalul administrativ din universităţi, cât şi la creşterea calităţii învăţământului superior, la o finanţare mai bună a studenţilor, la crearea de condiţii mai bune la cazarea în cămine, precum şi la dotarea laboratoarelor din toate universităţile româneşti”, a menţionat în debutul intervenţiei rectorul Radu Sorin.
A urmat o serie de întrebări din partea presei legate de această vizită a delegaţiei sindicaliştilor de la „Alma Mater”, dar şi de câteva chestiuni concrete legate de activitatea universităţii. Iată câteva dintre răspunsurile prezentate de rectorul Universităţii din Petroşani.

Care este bursa unui student şi cât e în medie salariul unui profesor la Universitatea din Petroşani?
„Bursa unui student, conform legii, este de minim 580 lei, bursă care poate fi o bursă socială sau o bursă de merit. Bursele de merit la noi ajung la 900, iar, uneori, pentru cei care au numai note de zece şi sunt selectaţi aceste burse pot ajunge la 1.200 lei. Deci, bursele sunt foarte mari. De asemenea, putem spune faptul că un student poate avea în acelaşi timp bursă socială şi bursă de merit, ceea ce până acum nu exista. Dacă studentul are condiţii mai precare acasă, cuantumul câştigurilor pe membru de familie fiind sub un anumit nivel, acesta primeşte ajutor social. Dar, dacă e şi un student foarte bun, primeşte şi bursă de merit. Deci, cumulat, studentul respectiv poate să ajungă până la 1.800 lei. În ce priveşte salarizarea profesorilor, au crescut salariile an de an, inclusiv după această lege a salarizării, cadrele didactice, mai ales cele tinere, câştigă la salariu dar şi la sporul de doctorat. Până acum, sporul de doctorat era 15% din salariul cadrului didactic, actualmente vorbim de o sumă fixă de 725 lei, ceea ce înseam­nă jumătate din salariul minim pe economie. Toţi primesc la fel, singurii care pierd puţin sunt profesorii universitari. Dar noi nu avem atât de mulţi profesori universitari, în schimb avem mulţi conferenţiari, lectorii, şefi de lucrări şi asistenţi, care câştigă la salariu şi prin acest spor”. 

Cum se pot asigura de universitate aceste creşteri salariale?
„Am discutat şi cu domnul preşedinte Hadăr cum putem să asigurăm aceste creşteri periodice ale salariilor cadrelor didactice şi personalului administrativ, păstrând alocaţia pe student de câţiva ani de zile - de patru ani nu am mai lucrat la ea. Mi-a spus şi domnul Hadăr că s-au dat nişte bani în plus la măririle salariale, dar care nu acopereau aceste măriri salariale, astfel că suntem nevoiţi să asigurăm din venituri proprii această diferenţă. Venituri proprii care în Valea Jiului şi la UP nu pot fi foarte mari pentru că noi ţinem cont de potenţialul şi posibilităţile de plată ale oamenilor din Valea Jiului şi judeţului Hunedoara, ale părinţilor tinerilor care vin la noi să studieze cu taxă. De aceea avem şi cele mai mici taxe din învăţământul superior din România”.

Cu ce poate ajuta vizita la UP a acestei delegaţii sindicale?
„Vizita de azi a delegaţiei şi preşedintele Alma Mater ne pot ajuta la o determinare, ca din anumite fonduri ale ministerului să obţinem mai mulţi bani. Nu neapărat pentru salarii, ci pentru anumite nevoi de reparaţii la clădirile pe care le avem, pentru anumite nevoi ce ţin de dotarea unor laboratoare – lucru absolut necesar la unele din ele, dar şi fonduri pentru sprijinirea promovării universităţii în ţară şi în afară. Dumnealor ne mai pot ajuta intervenind la guvernanţi pentru locurile bugetate pentru studenţii din Basarabia şi obţinerea unor locuri mai multe la doctorat, unde am început să avem din ce în ce mai multe cadre didactice. Fapt ce înseamnă automat că trebuie să avem şi mai multe locuri bugetate. Aşa, locuri cu taxă putem să avem câte dorim, dar pe noi ne interesează locurile de la buget, care înseamnă pe de-o parte o stimulare a conducătorilor de doctorat, iar pe de altă parte înseamnă fonduri ce intră la UP, pe care le putem folosi apoi pentru cumpărarea unor programe de studiu şi de cercetare avansată, pentru participarea de cadre didactice şi studenţi doctoranzi la conferinţe, la publicarea unor lucrări şi aşa mai departe”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter