01.08.2017,  00:02:41 | 0 comentarii | 1607 vizualizari
Cum se închid minele Lupeni şi Lonea (IV)
de Ziarul Vaii Jiului

6.2.2.    Planul de măsuri pentru reducerea impactului asupra mediului al producţiei de cărbune
(29) Autorităţile române au pus în aplicare o suită extinsă de măsuri politice menite să diminueze impactul asupra mediului al producţiei de cărbune din 
România. Având în vedere faptul că tot cărbunele indigen pentru care se primeşte ajutor de stat este utilizat pentru producerea de energie electrică, unele dintre măsurile menite să combată impactul asupra mediului al sectorului cărbunelui sunt încorporate în energie din România şi politica de mediu. Acestea includ îmbunătăţiri de mediu prin:
-introducerea graduală a surselor regenerabile de 
energie;
-promovarea economiilor de energie şi a eficienţei;
-promovarea de biocombustibili.
6.2.2.1. Măsuri generale de atenuare a impactului asupra mediului al extracţiei cărbunelui în cursul perioadelor de funcţionare şi de închidere
(30) Pentru a reduce impactul asupra mediului, eforturile au fost îndreptate în principal în următoarele domenii:
(31) Protecţia apelor: staţiile de epurare au fost construite pentru cele două mine în cauză. In plus, staţiile de epurare a apei au fost construite pentru a deservi toate cele patru mine în exploatare. Instalaţiile de preparare a cărbunelui din Petrila şi Lupeni au fost închise, iar această activitate a fost mutată la Coroeşti, fapt care a atenuat potenţialul de poluare a râului Jiu. în cele din urmă, modernizarea instalaţiei de preparare Coroeşti a cărbunelui în anul 2003 a asigurat recircularea procesului de apă de până la 98% îmbunătăţind astfel calitatea apei râului Jiu.
(32) În domeniul protecţiei solului: Deşeurile rezultate din prelucrarea cărbunelui sunt eliminate în halde. Pentru aceste deşeuri sunt elaborate studii de stabilitate şi proiecte tehnice realizate de o firmă specializată care au stabilit măsuri concrete pentru a asigura stabilitatea şi depozitarea deşeurilor. în conformitate cu prevederile HG 856/2008 de transpunere a Directivei 2006/21/CE9 şi normele de aplicare, planurile de gestionare a deşeurilor pentru zonele active din ramurile basculante miniere au fost întocmite şi au primit aprobarea de reglementare.
(33) Protecţie împotriva zgomotului şi a vibraţiilor: Principalele surse de zgomot şi vibraţii care rezultă din activităţile miniere sunt produse prin utilizarea staţiilor de compresoare şi ventilatoare. În scopul de a reduce zgomotul şi vibraţiile, compresoarele şi ventilatoarele vechi au fost înlocuite cu staţii noi, moderne care să asigure reducerea zgomotului chiar şi sub limitele aplicabile.
6.2.2.2. Măsuri specifice de atenuare a impactului asupra mediului al extracţiei cărbunelui în cursul perioadelor de funcţionare şi de închidere
A. Planul pentru captarea şi recuperarea cărbunelui dur pat metan
(34) Compania Naţională a Huilei şi-a stabilit un plan pentru cele 4 unităţi miniere (Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan), care vizează captarea şi recuperarea de metan din straturile de cărbune din Valea Jiului, în scopul de a reduce emisiile de metan în atmosfera. Autorităţile române au explicat că, în situaţia actuală, volumele absolute de metan eliberate în atmosferă, datorită cantitate de extracţie a cărbunelui din greu la aproximativ 24 milioane mc / an.
(35) În prezent, există trei staţii de degazare centrale de captare metan în subteran şi cu ajutorul unui gaz de mină (un amestec de aer / gaz 40-70% CH4) pentru a produce energie termică pentru consum propriu la mina Lupeni. Acest lucru se traduce în aproximativ 466 de tone de ardere de metan pe an, cu efect direct asupra emisiilor de metan în atmosferă, echivalentul a 9800 tone de CO2 pe an. Sondajele efectuate pe baza multi - estimări anuale ale concentraţiei de gaze indică posibilitatea de a capta în scopuri energetice, a unui volum de 6 milioane mc / an (40-70% concentraţie de CH4).
(36) Autorităţile române au explicat că, în perioada post - închidere, gazul metan acumulat în golurile subterane produse ca urmare a exploatării tinde să migreze spre suprafaţă prin intermediul sistemelor de fracturi (fisuri) generate de exploatarea cărbunelui, precum şi închiderea lucrărilor miniere de suprafaţă legate prin orice metodă nu poate rezolva această problemă. Impactul negativ al extracţiei cărbunelui asupra mediului nu poate fi redus în perioada post-închidere (în termeni de metan strat de cărbune), în absenţa unui sistem de recuperare şi de drenaj deja în vigoare în momentul în care exploatarea cărbunelui a încetat definitiv.
(37) În ceea ce priveşte impactul asupra mediului, autorităţile române au clarificat faptul că planul pentru captarea şi recuperarea de metan din stratul de cărbune va reduce emisiile de gaze cu greenhous de la extracţia cărbunelui cu aproximativ 90000 de tone de echivalent CO2 pe an. Proiectul va fi implementat pe parcursul perioadei de 5-7 ani, iar bugetul său se ridică la 6 milioane de euro.
b) Proiect realizat de către Electrocentrale Paroşeni (centrala termică Paroşeni)
(38) Autorităţile române au explicat, de asemenea, că centrala termică Paroşeni va efectua o schimbare de colectare, transport şi tehnologie de stocare a cenuşii şi a nămolului. Tehnologia pentru evacuarea şi depozi­tarea de zgură şi cenuşă implică următoarele etape: construirea unei instalaţii pentru captarea, transportul, separarea şi depozitarea cenuşii uscat instalaţiile de recepţie, instalaţiile utilizate pentru a se amesteca cu apa, cenuşă şi zgură, în scopul de a produce instalaţii de pompare şlamuri, transport şi distribuţie a nămolului şi depozitarea şi montarea de zgură şi cenuşă.
(va urma)


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter