08.08.2017,  17:50:12 | 1 comentariu | 1480 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Pensionarii i-au transmis ieri ministrului Consultării că / Vor echitate și pensii pe măsura muncii, cum li s-a promis! Dar răgaz nu mai au, căci firul vieţii e scurt…
de Alina PIPAN

Ieri, de la ora 10, așa cum a promis, ministrul Consultării Publice și Dialogului, Gabriel Petrea, a venit la Petroșani pentru a discuta cu pensionarii în vede­rea depistării anomaliilor din sistemul de pensii, și a formulării unei Legi a pensiilor echitabilă și reprezentativă pentru toți pensionarii. Este primul județ din țară în care se poartă discuții privind Legea pensiilor, care urmează să intre în dezbatere publică în toamnă.

Unii au venit la treabă, alții doar pentru susținere politică
Ministrul a răspuns unei invitații a Consiliului Județean și Prefecturii Hunedoara, de aceea a venit însoțit la întâlnire de prefectul Fabius-Tiberiu Kiszely, de șeful CJ Hunedoara - Mircea Bobora, de secretarul de stat în Ministerul Muncii - Adrian Marius Rîndunică și de Cătălin Olar, șeful Casei de Pensii Hunedoara. La întâlnire au mai participat și deputații PSD Natalia Intotero, Laurențiu Nistor, Toma Ilie şi Sorin Marica. Parlamentarii s-au retras destul de repede pentru că aveau ședință în Parlament de la ora 15:00. Practic au venit strict pentru a fi văzuți…
Gabriel Petrea, dacă nu era provocat, probabil că nu vorbea deloc. Pensionarii cred că și din postura de ascultător este timorat și au rămas cu senzația că au vorbit timp de o oră degeaba. Ministrul a fost vizibil interesat de ce aveau oamenii de spus, dar nu a comunicat eficient acest lucru. Maestrul de ceremonii a fost prefectul Kiszely, care a dat cuvântul celor care aveau de transmis ceva,  și a pretins un dialog așezat, nu țipete.

Pensionarii au înțeles că ei vorbesc de mult și mai ales singuri
Problema principală a dialogului de ieri a fost aceea a principiilor diferite de la care a pornit. Oficialitățile pretindeau un dialog care pornea de la zero, în care să se comunice deficiențele constatate, iar pensionarii veniseră să spună aceleași probleme pe care le au de mult doar că unor interlocutori noi. 
Practic reprezentanții guvernului au intrat într-un dialog, dar nu își cunoșteau deloc interlocutorii, nici problemele lor. Au înțeles că sunt câteva probleme majore semnalate de pensionari, dar răspunsuri nu aveau pentru ei. Au venit la Petroșani să strângă memorii, dar pensionarii din Valea Jiului scriu memorii de când au ieșit la pensie, și ele ajung niciunde, pentru că, dacă ar ajunge la guvernanți, aceștia ar ști măcar la ce să se aștepte atunci când intră într-un dialog.

Pensionarii au trei probleme mari și late
La întâlnirea cu ministrul și secretarul de stat pensionarii au venit din toată Valea Jiului, pregătiți cu legi, acte, dovezi certe că nu au primit ce a promis actuala guvernare, din contră. Oamenii erau nervoși, dezamăgiți. În primul rând, după recalcularea pensiilor pe legile 192 din 2015 pentru completarea legii 263 din 2010 și 155 din 2016, pensiile lor nu au câștigat nimic. Nu au fost finalizate recalculările pentru toate dosarele CJP Hunedoara, dar cei care au primit pensiile după modificările în vigoare sunt dezamăgiți. A fost contestată în unanimitate Legea 192/2015, pensionarii susțin că legea inițială, 263/2010, funcționa foarte bine fără această modificare. Legea aduce venituri mai mici pentru unii pensionari, dar, spune directorul Casei Jude­ţene de Pensii Hunedoara, Cătălin Olar, pentru cei cărora venitul ar fi micșorat în urma aplicării legii, se păstrează cuantumul inițial. Dar pensionarii vor echitate, nu o recalculare ce nu le aduce niciun beneficiu. Ei nu înțeleg de ce atâta irosire de resurse dacă beneficiile sunt zero.
20 de ani de cotizare este a doua propu­nere. De când se calculează pensia în funcție de 30 de ani de cotizare se face o nedreptate pensionarilor minieri, care sunt dezavantajați la calcului cuantumului pensiei.  Au repetat atât de mult acest lucru, încât atunci când ministrul a menționat că această specificație nu îi dezavantajează au luat foc. 
Echitate în acordarea pensiei, asta vor pensionarii. Nu se poate ca, de exemplu, un general pensionat înainte de 2011 să aibă pensia mai mică decât un sergent pensionat mai curând. Este doar un exemplu, dar sunt sute de acest fel. În societatea de astăzi este nevoie de o lege unitară a pensiilor, care să permită doar diferențe de 1 la 10 ca nivel de pensionare. Legea unitară de pensii este mai urgentă decât a fost cea unitară de salarizare dintr-un motiv simplu: pensionarii au zilele numărate. 
La întâlnire au fost prezenți pensionari minieri, militari, siderurgiști și de alte profesorii, toți cu aceleași probleme. Ei au plecat cu dezamăgirea față de actualul guvern exprimată, cu deznădejdea în suflet, iar oficialii cu brațele pline cu memorii. Vedem ce va să iasă!Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (1 )

#1 Pensionar gr I09.08.2017,  18:48:45
Cum poate sa spuna cei de la Casa de pensii,ca mi se mareste pensia cu 50% ,dar dupa recalculare tot ei imi spun ca s-ar putea sa-mi scada,dar ei sunt domni si imi lasa pensia cum a fost inainte .Pai daca-mi creste punctul cu 50%,inseamna ca daca am 2 puncte,o sa am 3,sau daca am 3,o sa am 4.5 puncte dupa recalculare.Asta e crestere dupa mintea noastra,dupa mintea lor cresterea inseamna diminuare.Noi ne faceam sperante ,ca o sa primim diferenta de marire de la 1 ian.2016.Cat de PROSTI ne credeti ?????


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter