09.08.2017,  20:53:32 | 0 comentarii | 888 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Cu 170.000 lei alocaţi de la bugetul local, / După reabilitarea drumului principal ce leagă Aninoasa de Iscroni a venit şi rândul reabilitării trotuarelor
de Corneliu BRAN

Ca pe vremurile bune, Aninoasa începe să respire, să redevină vie, dacă nu la capitolul minerit sau mari investiţii măcar la capitolul infrastructură şi reamenajare urbanistică. Marţi, 8 august, pe strada principală ce leagă Aninoasa de Iscroni, o şosea reabilitată de acum doi ani prin conlucrarea administraţiei publice locale (condusă şi atunci de actualul primar Nicolae Dunca) şi Consiliul Judeţean Hunedoara (pe vremea când aninoseanul Adrian David era preşedinte - menţionăm numele intenţionat ca să se ştie şi să nu-şi atribuie unii şi alţii meritele într-o problemă ce ţine practic de normalitate, cum se mai întâmplă), un grup de muncitori lucrau de zor, cu soarele în cap şi pe o distanţă de vreo 250 de metri, la refacerea trotuarului principal din temelii. Am văzut practic la faţa locului că tot ceea ce însemna vechiul trotuar, plin până nu demult de hârtoape acoperite cu noroi şi apă când ploua, nu mai există, lucrarea făcându-se din temelie, cu decopertare, strat protector de piatră roşie tasată, montare de borduri noi şi aşa mai departe, la rând şi cât de curând urmând să se toarne asfaltul. 

500 de metri de trotuar nou-nouţ la strada principală...
Pe lucrătorii firmei câştigătoare a licitaţiei lucrărilor, Clasima din Petroşani, i-am întrebat dacă într-un timp destul de scurt această lucrare va fi finalizată. „Noi nu vă putem da alte detalii sau o dată limită, poate o va face patronul nostru sau şeful de echipă, ori, de ce nu, domnul primar, că doar primăria plăteşte această lucrare”, ne-au spus aceştia.
De la Nicolae Dunca, primarul localităţii, am aflat şi alte câteva detalii privind preocuparea administraţiei locale pe care o conduce faţă de trotuarele din localitate, la multe dintre ele nelucrându-se efectiv de vreo 30 de ani încoace, fapt inadmisibil pentru un oraş, fie el cât de mic, care se respectă.
„În urma reabilitării şoselei principale DJ 666B am luat hotărârea, la cererea cetăţenilor noştri, ca şi trotuarele care delimitează acest drum să fie reabilitate, cu atât mai mult cu cât acestea n-au fost reabilitate cred că de când eram eu copil, sau în orice caz foarte tânăr şi umblam la cursurile şcolii din Aninoasa. Printr-un proiect de hotărâre introdus în Consiliul Local Aninoasa s-au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru acest set de lucrări, am ţinut apoi licitaţia şi ne-am ocupat de lucru. Circa 70% din această lucrare este deja realizată, în zona de lângă primărie trotuarul e reabilitat cu pavaj, în zona de mijloc către blocul L avem bordurate trotuarele şi asfaltate, inclusiv intrările spre casele de colonie şi blocuri, astfel că această bucată mai rămăsese. Zic eu că o să arate bine acum zona de centru a oraşului, cu drum principal şi trotuare reabilitate, plus reţeaua de gaz completă până la primărie, o altă lucrare finalizată de curând ce va ajuta câteva sute de aninoseni să aibă la iarnă măcar gaz metan la aragaz, dacă nu cumva şi încălzire pe gaz pentru cei care îşi vor permite să-şi achiziţioneze o centrală. După această lucrare mai rămâne o porţiune undeva mai jos, în zona cimitirului, pe care o vom finaliza tot anul acesta. Acest set de lucrări, ce cuprind vreo 500 de metri de trotuare este finanţat de la bugetul local cu suma de aproximativ 170.000 lei”.

În cartiere refacerea trotuarelor se mai amână un an
De la edil am aflat că preocupare pentru reabilitarea trotuarelor există şi în cartiere, unde cetăţenii cer ca acestea să fie reabilitate ca să scape de noroi şi praf, reabilitare care tot aşa nu s-a făcut de peste 30 de ani în multe locuri. Din păcate, sau din fericire, datorită lucrărilor ce vor urma în viitoarea perioadă, legate de proiectul Apa Serv de introducere apă potabilă şi canalizare, în cartiere totul se amână cu un an, chiar dacă la acest moment teoretic ar exista bani la bugetul local.
„Tot cu finanţare de la bugetul local avem un proiect de reabilitare a trotuarelor, în derulare, în Cartierul Bujorului. Pe lângă reamenajarea trotuarelor se vor crea prin acest proiect şi câteva locuri de parcare, o necesitate pentru cetăţenii din zonă şi care demult ne tot solicită asta. La acest proiect urmează să ţinem licitaţia. Numai că n-o vom face anul acesta ci la anul şi prin asta le răspund cetăţenilor şi de ce. După cum se ştie urmează etapa a II-a a marelui proiect integrat al Apa Serv, de reabilitare reţele de apă şi canalizare. Cartierul Bujorului este inclus în această etapă, introducându-se şi aici apă potabilă şi canalizare. Asta înseamnă lucrări peste lucrări, automat şanţuri şi iar şanţuri. Or dacă am reabilita acum trotuarele ar însemna ca după foarte scurtă vreme să spargem din nou asfaltul pe porţiuni însemnate. Ceea ce ar duce apoi la o lucrare compromisă. Chiar dacă există obligativitatea ca zona să revină la starea iniţială după finalizarea lucrărilor, noi nu ne prea bazăm pe asta... nu că n-ar fi intenţie bună din partea constructorului respectiv, dar una-i una şi alta alta. Aşa nu mai bine mai aşteptăm un an şi în trimestrul III, spre finalul anului viitor, vom avea timp să facem şi această lucrare în cartierul respectiv… Eu, ca şi colegii din primărie, zic că da. Banii care mai rămân din această lucrare îi vom folosi pentru scrierea de proiecte, ca să le depunem pe ici, pe colo, iar la începutul anului vom aloca în noul buget o nouă sumă pentru această lucrare. La fel vom proceda şi în alte două-trei zone, unde Apa Serv va avea lucrări, promiţându-le cetăţenilor care ne-au solicitat trotuare bune că acest fapt se va întâmpla cu siguranţă până la finalul acestui mandat al meu”, ne-a mai spus Nicolae Dunca referitor la acest subiect.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 2 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter