10.08.2017,  16:42:13 | 0 comentarii | 1234 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Pentru dizgraţioasele barăci de la Iscroni se cam apropie sfârşitul! / Proiectul aninosean privind crearea de locuinţe sociale în locul barăcilor de lângă DN 66A este aproape de a fi pus în aplicare!
de Corneliu BRAN

Scriam acum vreo doi ani că vom scăpa în viitorul apropiat de pata neagră de imagine de la Iscroni care trage în jos admiraţia oricărui turist care vine pe meleagurile noastre şi de care nici măcar comuniştii sub Ceauşescu, „specialişti” în demolări de case şi biserici n-au fost în stare să o pună la pământ. 

ZVJ a avut dreptate
Imediat un domn „postac” cu nume nedefinit ne-a taxat, spunându-ne că scriem „invenţii spre slava lui Dunca primarul”. Ei bine, chiar dacă atunci n-am reacţionat, o vom face acum, prin prezentarea alăturată acestui material a două imagini, relevante, din proiectul aprobat, definitivat şi finanţat (deocamdată parţial), care vă vor sugera cum vor arăta cele două corpuri de locuinţe sociale ce vor fi ridicate într-o altă parte a oraşului Aninoasa, barăcile de lângă DN 66A urmând a fi demolate după finalizarea lucrărilor, spaţiul respectiv urmând a fi destinat apoi unor activităţi comerciale sau productive, în funcţie de cerere (existând deja interes din partea investitorilor privaţi de vreo doi-trei ani).

A mai rămas OK-ul ANRMAP, apoi licitaţia electronică pe SEAP şi eventualele contestaţii
De la primarul Dunca am aflat în a doua zi a acestei săptămâni că există deja 13 miliarde de lei alocate în acest an pentru ridicarea construcţiei şi că deja procedurile şi avizele s-au cam încheiat, ANRMAP fiind ultimul „bastion” birocratic, urmând apoi licitaţia pe SEAP şi inevitabila perioadă de contestaţii (această adevărată „ciumă” legislativă care încetineşte sau blochează cam orice proiect, de cele mai multe ori abuziv sau aiuristic din cauza unor „firme de apartament” care se pare că doar cu asta se ocupă prin ţărişoara asta, lucru de care guvernanţii ar trebui să scape repede prin reglementări legislative bine definite).
„Am avut până acum de trei ori documentaţia pregătită şi emisă la ANRMAP pentru verificare. Ne-au trimis ca şi răspuns tot felul de chestiuni nesemnificative, dar pe care ei le consideră importante pentru caietul de sarcini. Am refăcut de fiecare dată şi am inclus ce au cerut ei, ultima dată a fost acum vreo lună şi sper ca de data aceasta să ne dea OK-ul. După care vom trece efectiv la încărcarea documentaţiei pe SEAP în vederea licitaţiei electronice pentru stabilirea constructorului. Pentru anul acesta avem alocaţi 13 miliarde de lei vechi, ca să putem începe treaba. Să vedem dacă ne mai încadrăm însă în timp, ţinând cont că mai sunt şi contestaţiile. Banii se pierd până la sfârşitul anului dacă nu-i folosim, dar am primit confirmări de la reprezentanţi ai guvernului că la anul oricum se vor aloca alţi bani (şi aşa cele 13 miliarde de lei nu ajungeau, aşa că dacă vom avea un câştigător al licitaţiei şi se trece şi de faza contestaţiilor atunci vom primi probabil toţi banii necesari pentru lucrări, fireşte cu respectarea paşilor care trebuie de către constructor şi după cum spune legea pentru astfel de lucrări)”

Câteva date referitoare la cele două corpuri de locuinţe sociale
De la funcţionara ce se ocupă de coordonarea implementării acestui proiect am aflat şi câteva date referitoare la aceste două corpuri de blocuri ce vor conţine locuinţe sociale. Pe scurt, toate apartamentele şi garsonierele vor fi dotate şi amenajate cu parchet, gresie, vopsea lavabilă, faianţă în bucătărie şi baie, chiuvete şi robinete, toalete şi instalaţie de duş. 
Blocul format din tronsoanele A+B şi C va avea o suprafaţă construită de 1.122,39 mp şi o suprafaţă construită desfăşurată de 4.407,75 mp. Spaţiile vor fi împărţite în apartamente a câte două camere, o bucătărie, un grup sanitar şi un hol de acces, etajele 1,2 şi 3 dispunând de câte un balcon la fiecare apartament. Toate spaţiile comune de la nivelurile supraterane, precum şi intrările principale, scările de acces şi rampele pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi vor dispune de pardoseli din mozaic. Blocul va avea centrală termică proprie, pe gaz metan sau pe lemne (aici primăria va decide în scurt timp ce combustibil va folosi, din ce am înţeles de la primar se va opta pentru gazul metan).

„Nu vom lăsa să distrugă sau să deterioreze, vom verifica lunar starea locuinţelor!”
„Majoritatea celor din acele barăci sunt cu venit minim garantat. Astfel, conform legii ei vor beneficia de o anumită cantitate de gaz metan pe lună gratis, ca şi la apă şi energie electrică. Astfel pe ei nu-i va costa prea mult întreţinerea. Noi nu vom lăsa ca ei să distrugă aceste locuinţe sub nicio formă, cum s-a mai întâmplat pe la Petroşani şi în alte părţi, vom pune din start nişte clauze contractuale stricte prin care reprezentanţi ai comisiei de locuinţe să poată intra o dată pe lună în locuinţă şi să vadă starea ei. Unde vor fi găsite stricăciuni, sau obiecte lipsă ori vandalizate (uşi, geamuri, chiuvete etc.), îi vom evacua prin instanţă şi după lege. Ei fiind la venitul minim garantat vom putea lunar, tot prin instanţă, să recuperăm şi paguba”, a precizat primarul Nicolae Dunca.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 6 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter