11.08.2017,  19:50:14 | 0 comentarii | 1523 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Vineri, 11 august, în Staţiunea Straja pe scena de la Cabana „Montana” a început Festivalul de Muzică şi Dans „Ursul din Carpaţi” – ediţia I!
de Corneliu BRAN

Vom trece peste toate datele tehnice ale primei ediţii a Festivalului „Ursul din Carpaţi” din Straja (nume inspirat de la celebrul urs „Baloo” de la Cabana „Montana” din staţiunea lupeneană) şi vă vom spune doar atât: 128 de concurenţi, sute de susţinători, şapte secţiuni de concurs, oameni veniţi din toată ţara şi din toată Valea Jiului la un festival desfăşurat într-un cadru natural de excepţie ce aparţine Munţilor Vâlcan şi Lupeniului!

 

Trei zile ca în basme!

Timp de trei zile, vineri-sâmbătă-duminică (11-13 august 2017) acest festival-concurs al tinerilor şi mai ales copiilor are şi va avea de toate, începând cu muzică uşoară, folk şi muzică populară şi terminând cu dansuri folclorice, dansuri moderne, dueturi şi grupuri. Veniţi din Cluj, Arad, Vâlcea, Gorj, Sibiu, Braşov, Alba şi enumerarea ar putea continua mult şi bine, dar şi din toate localităţile Văii Jiului, de la est la vest, concurenţii au fost primiţi vineri cu multă căldură de organizatori, una echivalentă probabil cu gradele de-afară, deloc puţine, în Straja fiind vineri un soare arzător şi o temperatură de peste 30 de grade, pe fondul unui cer senin, asta la ora startului festivalului, undeva în jurul prânzului.

 

Un trio ce a dat viaţă festivalului: Emil Părău-Cătălin Ţugulea-Lucian Resmeriţă

Deschiderea a fost făcută de inimosul Cătălin Ţugulea, omul de afaceri ce dă culoare şi viaţă unui alt festival de la Vulcan, care are rolul să descopere în primul rând noi talente printre prichindei şi adolescenţi, dar şi să sprinine muzica uşoară românească. Dumnealui, alături de un alt sprijinitor al acţiunilor culturale, religioase, sportive, istorice şi turistice, lupeneanul Emil Părău au pus bazele, în acest august canicular, unei noi colaborări fructuoase, apărând astfel acest festival, de care să sperăm că vom putea vorbi tot la fel şi peste 20-30 de ani. Nu în ultimul rând trebuie să subliniem aici şi aportul Primăriei municipiului Lupeni şi, în mod special, al proaspătului primar Lucian Resmeriţă, prezent de asemenea la deschidere care, alături de Cătălin Ţugulea au urat un călduros „bun venit tuturor participanţilor în staţiunea Straja precum şi mult succes la festival!”.

 

Juriu profesionist

Preţ de un ceas şi mai bine am stat şi noi să vedem concursul-show, de unde am surprins şi imagini, inclusiv video. Aşa i-am văzut la lucru şi pe cei din comisia de jurizare, practic trei personaje cunoscute publicului iubitor de muzică din Valea Jiului şi nu numai, precum şi pe preşedintele juriului, acelaşi Cătălin Ţugulea. Ei se numesc Ileana Berki (o doamnă cu voce de aur în adevăratul sens al cuvântului, absolventă a Facultăţii de Muzică „Spiru Haret”, profesor de muzică şi cantautor, autoarea printre altele şi a albumului „Drumul Crucii”, o altă mare acţiune, religioasă, ce se desfăşoară în fiecare an înainte de Sfintele Paşti pe traseul Lupeni-Straja şi organizată de 17 ani, consecutiv, de acelaşi Emil Părău împreună cu reprezentanţi si Bisericii Ortodoxe Române din judeţ şi din Vale), Bianca Iacoboni Zeiconi (o cunoscută interpretă de muzică populară, profesor de canto popular la Liceul de Muzică din Deva, absolventă a Facultăţii de Muzică din Cluj-Napoca, specialitatea „Pedagogie muzicală”) şi binecunoscutul Gheorghe Câlţea (absolvent al Facultăţii de Muzică din Bucureşti, specialitatea „Pian”, „Flaut” şi „Pedagogie muzicală”, dirijor al ansamblurilor „Mândra” şi „Parângul”, actualmente dirijor al cunoscutului şi apreciatului Ansamblu Profesionist „Drăgan Muntean” din Deva).

 

Două declaraţii pentru ZVJ

Am reuşit să luăm câteva vorbe în exclusivitate pentru ZVJ de la Cătălin Ţugulea şi primarul Lupeniului. Pe de altă parte ce au spus interviervaţii noştri în cuvântul de deschidere mulţimii prezente, dar şi alte imagini din timpul concursului puteţi afla urmărind două filmuleţe pe pagina de Facebook a ziarului nostru.

„În primul rând vreau să felicit copiii care au venit astăzi aici. Mă bucur foarte mult că avem un număr mare de copii care s-au înscris la acest festival şi doresc foarte mult să-i felicit şi pe organizatorii care s-au implicat foarte mult, domnul Emil Părău şi domnul Cătălin Ţugulea – expert în organizarea acestui gen de festivaluri. Sunt convins că atât noi ca şi comunitate, dar şi organizatorii acestei prime ediţii a Festivalului Ursul din Carpaţi vom dori să continuăm şi în anii care vin acest festival-concurs şi să punem astfel în valoare copiii talentaţi din municipiul nostru şi Valea Jiului, dar şi din toată ţara, precum şi staţiunea şi oraşul nostru. Nu poate fi o bucurie mai mare pentru noi decât aceea de a vedea copiii fericiţi, scoţându-le în evidenţă calităţile. Eu de meserie sunt profesor şi marea mea plăcere este aceea de a vedea copiii fericiţi. Am învăţat în decursul carierei şi faptul că dacă copiii sunt fericiţi, atunci şi părinţii lor sunt fericiţi, dar şi bunicii lor. Toate vin în lanţ şi de aceea trebuie să avem grijă de copiii noştri, ei fiind viitorul acestei ţări. Pe de altă parte orice acţiune se face în Staţiunea Straja, mai ales vara, înseamnă nimic altceva decât să dea viaţă şi putere staţiunii. Încet-încet Straja ridică ştacheta şi la turismul de vară, prin acţiuni bine gândite ce atrag oameni aici. Vara aceasta am avut în staţiunea noastră concursuri de plăci, de longboards, de biciclete, alte câteva acţiuni pe tematică diversă, precum şi multe tabere de copii – aici vreau să-i felicit pe organizatori că e un lucru minunat ce fac cu aceste zeci de tabere de vară! Cât putem noi, ca administraţie, ca comunitate locală vom sprijini toate aceste lucruri, Straja fiind deja un obiectiv local ce trebuie preţuit de toată lumea din Lupeni”, a declarat primarul Lucian Resmeriţă.

La rândul său, Cătălin Ţugulea a ţinut să sublinieze următoarele: „Ideea acestui festival vine de la simpaticul urs Baloo care este o emblemă a Strajei. Cum eu sunt deja iniţiatorulul unui alt festival de muzică şi ţinând cont de această idee, împreună cu domnul Emil Părău ne-a fost uşor să organizăm acest festival. Am ales staţiunea din Straja ca locaţie deoarece amândoi ne-am gândit că trebuie făcut ceva, vara, pentru a pune în valoare perla Văii Jiului şi pe timp de vară, iarna staţiunea fiind arhicunoscută şi arhiplină după cum se ştie. Mă bucur că azi sunt aici înscrişi foarte mulţi concurenţi, din cei aproape 130 de concurenţi jumătate fiind din Vale, iar cealaltă jumătate din întreaga ţară. Cele şapte secţiuni la care ei vor concura vor fi premiate destul de generos, câştigătorii fiecărei secţiuni primind la iarnă câteo săptămână de vacanţă gratuită în staţiune. Pe lângă aceste premii, vom înmâna cupe, medalii şi fiecare copil participant la festival va pleca acasă cu câteun trofeu al festivalului”.

 

Organizarea şi sponsorii festivalului

Încheiem prin a vă spune că pe lângă sponsorii şi organizatorii festivalului, COMEXIM R Lupeni, Cabana „Montana” „La Ţugu” şi „Rustic”, firme ale celor doi oameni de afaceri Emil Părău şi Cătălin Ţugulea, Primăria municipiului Lupeni, alături de Întreprinderea Individuală Remus şi Pop Liliana, Consiliul Economic Consultativ „Valea Jiului” şi-au adus împreună mai mult sau mai puţin contribuţia, astfel încât pe toată această perioadă a festivalului totul să iasă cât mai bine. Alături a stat ca şi partener şi cotidianul nostru, Ziarul Văii Jiului, precum şi alte trei instituţii media din Vale.

Directorul festivalului, Simona Ionaşc a avut deasemenea un aport însemnat la munca care nu se vede dar care e foarte preţioasă în astfel de activităţi ce presupun multă preocupare şi organizare din timp a tot ce trebuie de făcut. Din punctul nostru de vedere mulţumim familiei Coconeţ şi Ţugulea pentru asigurarea transportului.

Deocamdată atât după prima zi, în zilele ce urmează colegul nostru Ghiţă Olteanu  va relata ce s-a mai întâmplat în celelalte două zile, inclusiv vă va anunţa şi care au fost câştigătorii.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 4 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter