23.08.2017,  18:44:16 | 0 comentarii | 767 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Învăţământul din Vale / În suferinţă din cauza abandonului şcolar…
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN

Deoarece azi-mâine începe şcoala, vă prezentăm o situaţie a abandonului şcolar din diverse cauze la nivel de grădiniţe, şcoli şi licee din Valea Jiului. Maria Ştefănie, inspector şcolar principal, din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, ne-a oferit câteva statistice relevante pentru anul școlar 2015-2016…  

124 elevi din Vale nu au frecventat cursurile în anul şcolar 2015-2016
La nivelul judeţului Hunedoara, au fost înregistrate 323 cazuri de elevi care în anul şcolar 2015-2016 nu au frecventat deloc cursurile, fiind în situație de risc de părăsire timpurie a școlii. Dintre aceştia, 124 sunt din Valea Jiului, conform tabelelor 1 şi 3 anexate materialului. Cei mai mulţi, 25, provin de la Liceul Tehnologic Lupeni. De altfel, municipiul Lupeni se află pe primul loc la acest capitol, din Valea Jiului, cu 51 de astfel de cazuri. Cazurile nefrec­ventării cursurilor sunt multiple, dezinteresul familiei fiind pe primul loc în peste 32% din cauzele la nivel de judeţ, după cum puteţi vedea în tabelul 2.

Repetenţia, o cauză majoră a abandonului şcolar!
Dar poate cea mai mare bătaie de cap a învăţământului actual este faptul că elevii, din diverse cauze, inclusiv a absenţelor, rămân repetenţi. Şi deloc puţini! De aici şi situaţia de părăsire timpurie a băncilor şcolii! Din raportul transmis de Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara, acum doi ani şcolari, la nivelul judeţului Hunedoara au fost înregistrate 977 cazuri de elevi aflaţi în situaţia de părăsire timpurie a școlii deoarece în anul şcolar 2015-2016 au rămas repetenţi, din care 276 sunt repetenţi pentru a doua oară! În Valea Jiului cei mai mulţi repetenţi au fost la Petroşani (154 de cazuri), localitate urmată îndeaproape de municipiul Lupeni (148 de cazuri) şi municipiul Vulcan cu 93 de cazuri. Totul se poate vedea în tabelul 3. 

Absenţe nemotivate, poate cea mai mare durere a învăţământului românesc!
Îi vedem adeseori pe unii şi pe alţii, elevi ai şcolilor şi liceelor noastre, prin parcuri, pe străzi, ba chiar şi pe terase ori la ştrand vara, prin magazine şi cofetării, numai pe la cursuri nu! ZVJ a atras atenţia în nenumărate rânduri, în unele instituţii de învăţământ din Vale s-au luat măsuri în acest sens, în altele nu. Dar să vedem cum a stat treaba acum doi ani şcolari la nivel de judeţ şi la nivel de unităţi şcolare din Vale, conform datelor primite.
„La nivelul judeţului Hunedoara au fost înregistrate 259 cazuri de elevi înscrişi în învăţământul obligatoriu care au acumulat de la începutul anului şcolar un număr mai mare de 40 absenţe nemotivate”, se arată în raportul întocmit de inspectoratul şcolar.
Cauzele absenţelor se pot vedea în tabelul 5, în top fiind, ca şi în cazul nefrecventării totale a cursurilor, dezinteresul familiei şi elevului, pe locul doi şi trei, la distanţă mare, plecările în străinătate (cu cerere sau fără) şi situaţia materială precară în 11,2% din cazuri.
La nivel de şcoli şi licee din Vale, din tabelul 6 se poate lesne observa că Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” din Petrila conduce topul nedorit al cazurilor cu peste 40 de absenţe nemotivate, cu 23 de astfel de elevi, urmat de Liceul Tehnologic Lupeni, cu 21 de elevi aflaţi în această situaţie şi Şcoala Gimnazială nr. 3 Lupeni, cu 18 elevi. Din păcate, din nou Lupeniul conduce la acest capitol nedorit, cu 52 de elevi dintr-un total de 115 elevi din Valea Jiului, la nivel judeţean numărul total fiind de 259 elevi.

16 absolvenţi de clasa a VIII-a din Vale nu s-au înscris ulterior la nicio formă de învăţământ!
La nivelul judeţului Hunedoara au fost înregistrate 50 de cazuri de elevi care au absolvit în anul şcolar 2015-2016 clasa a VIII-a şi care nu au fost înscrişi la liceu/ şcoală profesională pentru anul şcolar 2016-2017. În Valea Jiului: 6 cazuri din Vulcan, 7 din Petroşani şi 3 din Lupeni.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter