27.08.2017,  11:51:35 | 1 comentariu | 514 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Un reper pentru însetatul călător pe harta turistică a Văii: Popasul APA SERV Jieţ. Izvorul lui Avram 
de Marian BOBOC

Într-un timp record, în fața Stației de tratare a apei Jieț, au „răsărit” un izvor, două bănci, un coș, o masă, un acoperiș. Adică, Popasul APA SERV Jieț. Vineri, 25 august, a avut loc creștinarea acestei oaze destinate turiștilor Văii și trecătorilor însetați. De vineri și ei vor afla că „Cea mai bună apă - Apa Serv” este un slogan cu acoperire nu doar comunitară, ci și națională. Și, citind inscripția de pe fântână, vor medita: „Niciodată nu vom ști cât valorează apa până când nu va seca”.

La orele 10 
îi găsesc pe Costel Avram, energicul director general al APA SERV, împreună cu directorii Florin Donisa și Cristi Ionică și alți destoinici colaboratori, făcând ultimele acorduri fine, retușuri artistice, la opera lor. 
Referitor la timpul de edificare al popasului, unul dintre aceștia îmi explică plastic: „Acum două săptămâni lemnele erau în pădure. Cânta cucul pe ele…”.
Brusc, priceputul inginer Donisa dispare în stație. Revine cu o icoană, pe care o așază împreună cu colegul său într-ale conducerii, Ionică, cu grijă creștinească, în grinda popasului. „Nimic fără Dumnezeu”, spune și Costel Avram. De felul său un moldovean ortodox cu iubire de Dumnezeu, de oameni și de Valea Jiului.

Sirop de la Lainici
Costel Avram îmi arată cu mândrie un set de căni pe care scrie „Hanul Ancuței”. Care han e la o aruncătură de… cană de casa părintească din Verșeniul său drag. „Ideea a fost a soției mele”, recunoaște Avram cu sportivitate paternitatea frumoasei idei. De fapt… maternitatea…
„În aceste căni rustice, de lut, vă vom servi cu sirop de mentă și de pin, pe care l-am primit de la starețul Mănăstirii Lainici”. Și subsemnatul, care, de obicei, se cinstește cu lichide de hamei, struguri, prună, vă poate confirma că și siropul e bun. Dar să nu abuzezi de el…

Tăierea panglicii
Spre diferență de multe panglici tăiate la obiective nefinalizate din țara noastră, panglica tăiată de „cămășile albastre” de la Apa Serv, în frunte cu Costel Avram, a fost cea a unui lucru nu doar bine făcut și dus la capăt, ci și de care Valea Jiului avea nevoie.
Pare irațional, cum în Valea Jiului se vorbește de zeci de an de turism, se organizează colocvii, simpozioane, deplasări în străinătate, se cheltuiesc bani grei, dar nu s-au găsit până acum resurse să se construiască un popas. De aceea, inițiativa conducerii Apa Serv trebuie apreciată și mai mult. Am înțeles că până, hăt la Sibiu și Novaci, Popasul APA SERV Jieţ ar fi singurul de la care poți bea apă, fără spaima de microrganisme… 

Slujba părintelui Tănase
a fost una ascultată cu atenție. Părintele Nicolae Tănase a reușit să capteze creștinii care au asistat la slujba de sfințire a popasului printr-un discurs luminos, plin de pilde. „Curățește această apă de toată necurățenia. Cine va da un pahar de apă celui însetat va avea plata mare în ceruri. Turiștii, trecătorii, cei însetați vor lua apa ca o binecuvântare. Dumnezeu să vă răsplătească”, am reținut câteva vorbe din frumoasa slujbă a părintelui Tănase.

Costel Avram,
odată curățită apa de toată necurățenia, a rostit o vorbă memorabilă: „Promit că izvorul nu va seca niciodată cât Apa Serv va exista”. Apoi, a spus că la o apăsare se poate umple o sticlă de 2 litri.
Că nu are spaimă că popasul va fi vandalizat, deoarece are încredere în bunul-simț al turiștilor. Oricum, obiectivul este supravegheat de lucrătorii care deservesc stația de tratare a apei Jieț și de o cameră de luat vederi. Aviz, amatorilor!

Cioburile aduc noroc
Din cronica măruntă a evenimentului am mai reținut că, fără să vrea, directorul Cristian Ionică a spart o cană din dotarea doamnei Lili, soția lui Costel Avram. Ionică nu a așteptat să fie tras de urechi și a promis pe loc că va repara greșeala cât de curând, cumpărând nu o cană, ci un set întreg. Cum cioburile aduc noroc, să luăm partea bună a întâmplării…

Izvorul lui Avram
A doua zi, sâmbătă, revin într-o plimbare pe Jieț. Pe drum mă întâlnesc cu o momârlancă. O întreb: „Mai am mult până la izvorul Apa Serv”? „Nu știu... Până la izvorul lui Avram mai aveți vreo 15 minute”… De-abia a fost inaugurat, și omul care a avut această minunată idee a și intrat în folclorul local... Nici că se putea o apreciere mai bună…  Și un final mai bun de reportaj.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.Comentarii articol (1 )

#1 radu228.08.2017,  07:43:53
Am mai auzit una...crestinarea unui lucru, a unui popas...mai potrivit ar fi fost cuvantul de sfintire da poate nu ma prea pricep eu. Dar daca tot e crestin Popasul poate ii face cineva si o biserica. Dar, eu zic ca initiativa D-lui Costel Avram merita apreciata. Dar as aprecia si mai mult daca Dl. Costel Avram ar da un telefon la CJ Hunedoara pentru a se repara anul asta portiunea de drum de la Groapa Seaca pana la limita judetului. Sau ar putea trimite o masina sau doua cu pietris marunt ....


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 6 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter