07.09.2017,  23:18:50 | 0 comentarii | 746 vizualizari
Primăriile din Uricani şi Petrila / Pregătite pentru inspecţiile de mediu 
de Corneliu BRAN

În aşteptarea controlalelor de toamnă de pe cursurile de apă ale inspectorilor de mediu, doi primari din Valea Jiului susţin că n-au nicio problemă în acest sens.

Primarul Uricaniului,
Dănuţ Buhăescu, spune că, deşi primăria nu-şi permite să creeze un serviciu specializat ca alte primării mai mari, în localitate nu există prea multe probleme de acest gen. „Iar cele care mai sunt, că desigur mai avem şi cetăţeni care nu înţeleg că acele cursuri de apă şi mediu trebuie protejate, le rezolvăm cu oameni de la gospodărie şi cu poliţiştii locali care mai dau avertismente sau amenzi. În general, ne axăm şi pe prevenţie, mai atenţionăm, mai stăm de vorbă cu oamenii şi cei mai mulţi înţeleg şi nu fac fapte care ar pune în pericol mediul înconjurător. Unde sunt semnale, intervenim imediat. Din acest punct de vedere cred, fără să mă laud, că stăm cel mai bine la acest capitol din toate localităţile Văii Jiului. De altfel, în ultimii ani nici n-am mai primit amenzi sau avertismente, eventual inspectorii au lăsat un proces-verbal cu problemele întâlnite şi în timp scurt am remediat problemele, în general minore şi cazuri izolate”.
Referitor la anumite dezastre provocate de firmele ce se ocupă de tăieri de lemne, cum au mai fost cazuri, primarul susţine că „atâta timp cât pe noi, administraţiile locale, nu ne-au introdus în comisiile de control după noua legislaţie, nu ne ocupăm prea mult de acest aspect. Dacă ne-ar fi dat şi nouă posibilitatea să controlăm, atunci ar fi fost un control încrucişat, pe de-o parte instituţiile abilitate, pe de alta primăria, ceea ce ar fi însemnat un control mai amplu, mai sănătos. Că doar, noi, administraţiile locale, am fi fost cei mai interesaţi de protejarea mediului. Aşa, unii nu ţin cont de primării, au susţinere şi spate de la nivel central, de la Bucureşti, că altfel nu ne explicăm cum de unele firme de multe ori chiar îşi fac de cap! Dar la Uricani n-avem firme de acest gen din fericire, alte localităţi din ţară însă au şi sunt destule probleme! Asta şi din cauză că primăriile au fost scoase din comisiile de control, ocoalele silvice în multe localităţi controlând doar ce vor şi cum vor”.

Primarul Vasile Jurca
ne-a spus că nu are nicio emoţie în ceea ce priveşte această acţiune de toamnă care se repetă an de an, deoarece în localitate nu mai sunt probleme ca acum mai mulţi ani: „Noi chiar n-am mai primit amenzi de foarte multă vreme, avem responsabil de mediu în primărie care să ştiţi că îşi face bine treaba. Probleme au mai fost pe malurile Jiului în anumite sectoare, dar imediat ce aflăm luăm măsuri, trimitem responsabilii de mediu, poliţia locală, se dau avertismente sau amenzi vinovaţilor. Nu lăsăm niciun caz semnalat, în permanenţă se merge pe teren şi se verifică orice sesizare sau informaţie ajunsă la primărie. Ultima dată ţin minte că a fost un astfel de caz acum două săptămâni, când un cetăţean din Jieţ a aruncat cinci animale domestice moarte în Pârâul Jieţ din localitate. Omul era supărat că i-au murit în grădină, atacate de câini, sau nu mai ştiu ce. Am vrut să-l amendăm, dar până la urmă i-am dat doar avertisment, că şi aşa era foarte supărat şi suferise daune. Animalele au fost scoase din pârâu imediat şi s-a făcut ce trebuie, astfel că n-au fost probleme ulterioare. De asemenea, mai avem probleme cu momârlanii primăvara, atunci când îşi curăţă grădinile, cum e obiceiul pe la noi. Nu cu toţi, cu foarte puţini, mai avem, deoarece aruncă vegetaţia curăţată sau crengile uscate pe cursurile de apă. Asta câteodată ne dă bătăi de cap. Dar de când am achiziţionat acel tocător mecanic şi aceste exemple s-au rărit. Cel puţin primăvara trecută aşa a fost. Le-am spus oamenilor să nu mai arunce crengile uscate, să le strângă într-un loc mai departe de apă şi mai aproape de drum, iar noi venim cu acel utilaj şi tocăm toate crengile uscate şi toată vegetaţia adunată. Iată utilitatea unui utilaj, de aceea mă bucur că l-am achiziţiont, chiar dacă unii s-au alţii au mai comentat. Aşa sunt necesare şi celelalte utilaje achiziţionate, sau maşini de tonaj, astfel că la acest capitol nu ne vom opri aici, vom continua, în funcţie şi de banii pe care-i vom avea la buget, desigur”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  Cât fac 7 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!

Publicitate
Newsletter