08.09.2017,  13:13:28 | 0 comentarii | 851 vizualizari
Protest Greenpeace la Termocentrala Mintia. 4 ani de când termocentrala funcționează ilegal
de Alina PIPAN

Mai mulți activiști Greenpeace România au protestat la Termocentrala Mintia, împotriva funcționării ilegale. Termocentrala de la Mintia nu deține autorizație integrată de mediu și nu respectă limitele de poluare de 4 ani deja, în momentul de față fiind în proces cu Garda de Mediu din acest motiv, următorul termen fiind stabilit în data de 25 septembrie. Activitatea termocentralei ar trebui, în mod firesc, să fie oprită.

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara a alocat anul acesta bani pentru conversia pe gaz a grupului 2 și instalarea unei centrale de pornire, dar demersurile sunt prea puține și vin prea târziu. În plus, investițiile de amploare  de la Mintia vor fi posibile, cum a anunțat și secretarul de stat Doru Vișan, la vizita alături de ministrul Energiei, Toma Petcu, la CEH, doar după înființarea unui SIEG la companie care va însemna practic departajarea activităților în exploatare și producție de energie. Minele care deja lucrează la capacitate maximă vor putea vinde cărbunele la un preț corect, Termocentralele vor prelua producția minelor, iar la nevoie, în baza unui acord cadru, se va achiziționa cărbune și din alta sursă.  Atunci s-a anunțat faptul că finalizarea investiției de la Paroșeni se va realiza până la finele acestui an, și investițiile la Mintia abia după  realizarea acestui SIEG.

Mesajul central al acțiunii Greenpeace a fost “Stop funcționării ilegale”, acesta fiind proiectat pe turnul de răcire al termocentralei. Alte mesaje transmise de Greenpeace România au fost “Funcționez ilegal de 4 ani” și “Poluez de mori”.

“Termocentrala Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara este un caz unic în Europa - nu deține autorizație integrată de mediu și nu respectă limitele de poluare de 4 ani. Deși Garda de Mediu a dispus oprirea termocentralei pentru lipsa investițiilor menite să protejeze mediul înconjurător și a amendat operatorul cu 60.000 de lei pentru că funcționa fără autorizație integrată de mediu, operatorul a contestat procesul verbal de contravenție și, în prezent, termocentrala funcționează fără nicio problemă, cauzând prejudicii de mediu ireversibile deși nu mai are autorizație integrată de mediu din 2013. Cerem astfel Ministerului Energiei înlocuirea cât mai rapidă a capacităților scumpe și poluante pe cărbune cu surse de energie curată, măsuri de eficiență energetică, stocare a energiei și interconectarea sistemelor electrice” a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

În România, 15 dintre cele 28 de termocentrale pe cărbune funcționează, în prezent, în afara legii.

Greenpeace România a publicat raportul “Starea termocentralelor pe cărbune din România în 2017”, o analiză a situației termocentralelor ce folosesc cărbunele drept combustibil și (ne)conformarea acestora la limitele de emisii de poluanți în aer.

Cele 15 grupuri care pot funcționa doar ilegal sunt instalații aferente termocentralelor din Bacău (o unitate), Turceni (2 unități), Govora (2 unități), Drobeta (4 unități), Paroșeni (o unitate) și Mintia (5 unități). Aceste instalații nu au capacitatea de a funcționa cu respectarea limitelor de emisie prevăzute de Legea 278/2013 privind emisiile industriale, prin urmare, multe termocentrale nu dețin o autorizație integrată de mediu, fără de care funcționarea este ilegală. La rândul ei, autorizația integrată de mediu nu poate fi emisă în pofida solicitărilor formulate în acest sens de operatori, atât timp cât nu au fost derulate investiții pentru asigurarea conformării cu limitele de emisie.

Doar termocentralele din Iași (o unitate), Rovinari (4 unități), Ișalnița (2 unități), Craiova (2 unități) si o parte de la Turceni (4 unități) pot funcționa legal, acestea deținând o autorizație integrată de mediu valabilă, iar emisiile se încadrează in limite datorită așa numitelor derogări - scutirea de la îndeplinirea obligațiilor legale de reducere a poluării, sub forma unui angajament de a închide sau retehnologiza termocentrala până la un anumit termen stabilit.

Anul 2017 aduce noi reglementări privind emisiile, odată cu adoptarea de către Comisia Europeană a noilor concluzii privind cele mai bune tehnici disponibile care trebuie să fie implementate și în România în următorii patru ani. Noile reglementări, mai restrictive, cu care operatorii economici vor trebui să se conformeze până în 2021, presupun lucrări de retehnologizare a termocentralelor pe cărbune sau închiderea lor (http://ec.europa.eu/environme nt/pdf/31_07_2017_news_en.pdf ).

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter