17.09.2017,  20:55:49 | 0 comentarii | 892 vizualizari
Foștii deținuți politici / În lupta cea dreaptă cu revoluţionarii de carton
de Corneliu BRAN

Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, filiala „Valea Jiului”, Mircea Muntean, tocmai ce s-a întors de la Băile Felix şi Oradea. Dumnealui n-a fost la tratament şi nici ca să se distreze, ci a participat la Congresul AFDPR în calitate de membru în Comitetul Naţional de Conducere şi de preşedinte al filialei din Valea Jiului-Petroşani. La congres, desfășurat în perioada 4-6 septembrie, s-au pus pe tapet o serie de chestiuni importante pentru membrii acestei asociații.

Un proiect de lege mult aşteptat
„Înaintea congresului am avut o şedinţă de pregătire la Bucureşti în comitetul naţional de conducere, din care fac parte şi eu. Toate ideile principale au fost analizate şi pregătite minuţios atunci, astfel încât la congres, unde urmau să participe delegaţi din toată ţara de la toate filialele, totul să decurgă aşa cum trebuie. Printre altele, s-a conturat ideea schimbării Statutului asociaţiei, care era depăşit, a Decretului-Lege 118/1990, prin care dorim introducerea copiilor ca urmaşi ai deţinuţilor politici sau deportaţi cu toate drepturile de rigoare, având în vedere că din punct de vedere moral trebuie reparat acest lucru. Dacă nu o facem repede, riscăm să nu se mai facă nimic în acest sens, ţinând cont că membrii noştri actuali se cam duc din lumea asta pe cale naturală, an de an plecând dintre noi parcă tot mai mulţi. Credem că aşa e corect şi aşa se face dreptate pentru toţi cei care au avut de suferit în ţara asta, ca nu doar soţiile să primească drepturi, ci şi aceşti copii, care, din cauza suferinţei tatălui sau mamei, au avut şi ei de suferit, mulţi riscându-şi din cauza asta chiar existenţa sau viitorul!”, ne-a declarat la începutul discuției preşedintele Muntean.
La întrebarea cum arată proiectul care cere introducerea acestor drepturi şi pentru copii, urmaşii deţinuţilor politici sau deportaţilor din vremurile de tristă amintire din timpul marelui război mondial sau din perioada comunistă, Mircea Muntean ne-a răspuns: „În proiectul propus de noi la Congres, în prezenţa consilierului prezidenţial Constantin Dudu Ionescu ca invitat special, fost ministru de Interne, această sumă pentru copiii deţinuţilor politici sau deportaţilor va pleca de la salariul minim pe economie, care este acum de 1.450 lei. Întrucât revoluţionarii au indemnizaţii foarte mari, şi de trei-patru ori ca noi, raportat ca timp de acţiune, de câteva zile până la una-două luni, dar la mulţi şi de pericol (au fost localităţi unde nu s-a tras un glonţ sau unde totul a fost făcut paşnic şi cu toate acestea mulţi primesc indemnizaţii de „revoluţionar”!), credem că e o reparaţie morală faţă de copiii noştri, care au avut de suferit. Nu a fost uşor să fii copil de deţinut politic sau de deportat într-o perioadă de timp când unii dintre noi trebuia să ne ferim şi de umbra noastră”.

„Revoluţionarii de carton” - scoşi la iveală
Legat de „aşa-zişii revoluţionari”, după cum le spune Mircea Muntean, acesta le-a transmis:
„Toată stima mea şi a noastră pentru adevăraţii revoluţionari, cei care au stat cu piepturile deschise în faţa gloanţelor, a tancurilor şi taburilor, a câinilor lupi şi a bastoanelor. Ei sunt martiri, sunt eroii noştri ai neamului românesc, fără doar şi poate şi merită azi toată stima şi recompensa Statului Român! Dar, din păcate, printre ei s-au strecurat şi impostori, oameni de nimic care sug acum banii ţării, oameni care n-ar avea voie să deţină statutul de revoluţionar, şi din păcate îl deţin! S-au dat hârtii oficiale pe bandă rulantă între 1990 şi 2000, obţinute prin tot felul de căi şi cu probe mincinoase şi de aceea, noi, cei din asociaţie, eu, personal, nu putem fi de acord cu acest fapt. Este noroi aruncat faţă de eroii neamului românesc, faţă de toţi acei care şi-au pierdut libertatea pe motive politice sau care au fost luaţi din case şi duşi să trăiască şi să muncească ani de zile în nişte condiţii inumane, suportând batjocoră şi ultraj din partea organelor de represiune. Sunt bun prieten cu Doru Mărieş, de la Asociaţia de Revoluţionari 21 Decembrie. Şi el, ca şi domnul Octav Bjoza - nume polonez care în limba poloneză înseamnă „mesteacăn”, preşedintele asociaţiei noastre, ca şi mulţi alţi oameni oneşti şi care au avut într-adevăr de suferit, au constatat că sunt foarte mulţi revoluţionari de carton! Cerem cu toţii, guvernanţilor ,şi organelor în drept să lămurească cât mai repede această chestiune şi să ne scape de aceşti impostori. Care, adunaţi de prin toată ţara, consumă o sumă consistentă de bani de la buget şi care sunt scutiţi de taxe şi impozite, având şi o serie de alte drepturi nemeritate! Am vorbit şi cu doamna Lazăr, fosta şefă a casei de pensii de la Petroşani de această problemă, şi dumneaei mi-a spus personal că cunoaşte persoane şi din Valea Jiului care au hârtii şi documente oficiale de revoluţionari, dar care n-au avut nimic cu evenimentele din 1989! Vă daţi seama? Deşi am primit ameninţări că deschid tot felul de subiecte care n-ar trebui să mă privească, mie nu-mi este frică şi fac un apel şi pe această cale instituţiilor ce trebuie să aducă adevărul la suprafaţă, astfel încât să scăpăm de aceşti impostori!”.

O lege reparatorie
În fine, o altă problemă importantă discutată la congres a fost „Legea 244, cea care a înlocuit Legea 221 cu care am avut noi proces la Deva şi nu s-a rezolvat nimic”. Din 2011 zace în comisia juridică din Parlament Legea 244, depusă de parlamentari PNL. Mai precis, iniţiatorul acestui proiect de lege este chiar Crin Antonescu, cel care a fost preşedintele la Senat, Legea fiind adoptată de Senat. Ajungând în comisia juridică la Camera Deputaţilor, legea zace de-atunci în sertar, stând la prăfuit cum s-ar zice, toţi uitând – între ghilimele – de ea! Legea asta ar da deţinuţilor politici daune morale în valoare de 24.000 lei pentru fiecare an de detenţie, iar pentru deportaţi 18.000 de lei pentru fiecare an, sume defalcate pe patru ani la fiecare. Ţineţi minte, s-a ajuns la un moment dat şi la Curtea Constiţională, care a declarat această lege ca fiind neconstituţională. La congresul de la Băile Felix din această lună s-a pus punctul pe i: dacă tot e declarată neconstituţională această lege, atunci nu mai putem face nimic, dar vom merge cu aceste cereri propuse în ea pe proiectul de lege pe care tocmai am făcut propuneri pentru drepturile copiilor deţinuţilor şi deportaţilor politici de care am discutat mai înainte, cu sprijin serios din partea parlamentarilor PNL şi al altor partide care şi-au anunţat deja intenţia să sprijine adoptarea acestei legi. În toamna aceasta proiectul acesta de lege de care vorbesc va ajunge la dezbatere în Parlament, inclusiv la comisii şi vom vedea finalitatea”. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter