24.09.2017,  13:30:41 | 0 comentarii | 855 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Consiliul Local și Primăria Petroșani, o reușită organizatorică: Reuniunea de gală a vânătorilor de munte din toată Europa şi a alpinilor italieni
de Corneliu BRAN

Peste 200 de reprezentanţi ai Asociaţiei Vânătorilor de Munte din Europa, în mare parte italieni, mulţi împreună cu soţiile, s-au regăsit vineri dimineaţa în Sala de Marmură a Primăriei municipiului Petroşani, acolo unde s-a dat startul celei de-a II-a Reuniuni Anuale a Vânătorilor de Munte din toată Europa.

Prima zi 
Alături de participanţi s-au aflat în sală la prezidiul lucrărilor din ziua de vineri, 22 septembrie, primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, în calitate de reprezentant al gazdelor, Consiliul Local și Primăria Petroșani, precum şi Sebastiano Favero, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Alpinilor din Italia, respectiv colonelul în rezervă Francesco Forti, preşedintele Asociaţiei de Voluntariat a alpinilor la „Casa Pollicino”.
Lângă aceştia au fost prezenţi şi reprezentanţi ai instituţiilor din Petroşani, funcţionari ai primăriei şi consilieri locali.

Discursurile oficiale
După momentul festiv de intonare a celor două imnuri naţionale - al Italiei, în care toţi italienii din sală au intonat ca la carte imnul ţării lor, respectiv al României - a început seria alocuţiunilor. Onoarea deschiderii manifestării a avut-o Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul Petroșaniului:
„Pentru noi, pentru mine personal şi pentru întreaga comunitate este o onoare să vă avem astăzi oaspeţi la Petroşani, pe dumneavoastră, pe cei care sunt în organizaţia dumneavoastră şi, sigur, pe cei care de fiecare dată îi întâlnim cu mare plăcere, pe voluntarii de la Pollicino şi pe toţi cei care lucrează acolo şi fac o treabă minunată pentru copiii noştri. Vă mulţumesc încă o dată pentru tot ceea ce faceţi împreună cu noi şi pentru noi. Am ajuns aici în urma unor activităţi şi a unor ani de muncă împreună şi cu siguranţă această colaborare între partea română şi partea italiană poate să fie un exemplu de bune practici pentru toată România şi, de ce nu, pentru toate celelalte ţări din Europa. Dacă vorbim de această colaborare prezentă nu putem să nu discutăm şi de faptul că aici, în Valea Jiului, acum peste 100 de ani au venit foarte mulţi etnici italieni din zona Belluno. Deci, legăturile noastre cu poporul italian sunt mult mai vechi, chiar dinainte de Primul Război Mondial, iar noi considerăm că această relaţie este una dintre bogăţiile inestimabile ale Petroşaniului şi ale Văii Jiului, pe care nu ne-o poate lua nimeni şi cu siguranţă suntem unici într-un fel şi ne mândrim, bineînţeles, cu acest lucru. Iată că astăzi ne întâlnim la Petroşani şi cu o altă ocazie, aceea de a marca trecerea a 100 de ani de la Primul Război Mondial şi faptul că există soldaţi şi de alte naţionalităţi care îşi duc somnul de veci aici în Petroşani în Cimitirul Eroilor. Nu putem să uităm, şi e bine să ne aducem aminte de fiecare dată, faptul că această legătură dintre români şi italieni a existat în Valea Jiului, oameni care au trăit împreună, care au muncit împreună şi care au avut împreună aceleaşi ţeluri şi idealuri încă de acum 100 de ani timp de mai multe decenii. România, chiar dacă este mai târziu intrată în marea familie europeană, acum zece ani de zile, a fost şi este ţară europeană de când se ştie. Noi, românii, întotdeauna ne-am simţit ca fiind din Europa. Atât noi, cât şi dumneavoastră, italienii, suntem două popoare latine, iar în istoria României nu a existat niciodată niciun moment în care să nu ne mândrim cu acest fapt, anume faptul că cele două popoare sunt înrudite. Acum fac o glumă... Probabil că am fost pe poziţii divergente doar atunci când a jucat România cu Italia fotbal (râsete şi aplauze - n.r.). Încă o dată vă spun: Bine aţi venit la Petroşani! Sper să reveniţi oricând cu mare drag aici şi sper să simţiţi această plăcere de a reveni la Petroşani ca şi cum aţi reveni acasă, ţinând cont de istoria noastră comună. În final, vă doresc succes la lucrările pe care vi le-aţi propus pentru această întâlnire şi vreme bună, mai ales mâine, când avem împreună activităţile stabilite”.
Din cuvântul domnului Francesco Forti, un prieten al Petroşaniului şi unul dintre cei care au pus bazele Casei Pollicino la Petroşani, om care permanent ţine legătura între Valea Jiului - Petroşani cu comunitatea italiană din Belluno, dând însufleţire acestui parteneriat româno-italian, am reţinut următoarele: „E o mare onoare să vă spun tuturor bine aţi venit în acest minunat oraş! (...). Cum v-am spus, este o mare onoare pentru mine şi să fiu prezent azi aici, împreună cu dumneavoastră, vânătorii de munte şi cu autorităţile petroşenene şi aş vrea să mulţumesc în mod special la trei persoane, trei personalităţi. În primul rând, domnului primar – ca primar al acestui oraş ne-a oferit foarte multe oportunităţi şi ne-a ajutat să ne dezvoltăm în ceea ce priveşte activitatea noastră de la Casa Pollicino; în al doilea rând, domnului preşedinte al asociaţiei noastre pentru faptul că ne-a dat încrederea de a organiza această festivitate aici; secţiunea noastră de „alpini” este una tânără, am trecut prin perioade destul de grele, destul de agitate dar am reuşit întotdeauna să trecem peste toate. Faptul că noi suntem aici şi are loc această festivitate este o dovadă că suntem împreună şi că facem împreună tot ce trebuie ca lucrurile să meargă bine şi cum le-am stabilit. În al treilea rând, vreau să le mulţumesc Asociaţiei Pollicino, Casei Pollicino, voluntarilor ce lucrează pentru Casa Pollicino şi doamnei director, tuturor celor implicaţi în acest mare proiect fără de care probabil că lucrurile n-ar fi mers aşa cum trebuie (...). Este foarte important şi foarte frumos pentru noi că suntem aici, iar Pollicino, pentru cine nu ştie, este un băiat care găseşte strada potrivită. Şi noi, italienii, am regăsit strada care trebuie, ca şi Pollicino, aici la Petroşani. Vă invit, de asemenea, să ascultaţi mai târziu, cu mare atenţie, prezentarea pe care o va face scriitoarea unei cărţi care se va lansa astăzi şi care face oarecum puntea de legătură între Ungaria şi România. Vă mulţumesc!”.
Preşedintele Asociaţiei Vânătorilor de Munte din Europa, Sebastiano Favero, a fost cel care a încheiat seria alocuţiunilor de vineri. Printre altele acesta a subliniat următoarele: „Bună dimineaţa! În ciuda timpului de afară, este, într-adevăr, o bună dimineaţă. Profit de ocazie pentru a saluta pe domnul primar, comunitatea pe care o reprezintă. Prin cuvintele exprimate de domnul primar, acesta ne-a făcut să înţelegem încă o dată că există o legătură strânsă între Italia şi România, iar mai presus de toate între cele două regiuni pe care le reprezentăm. Este o legătură din punct de vedere istoric destul de recentă pentru că grupul din Petroşani a luat fiinţă doar acum câţiva ani, dar se naşte, aşa cum a spus şi domnul primar, dintr-o istorie mai lungă şi a fost dacă vreţi adevărata pecete a legăturii dintre alpini şi Petroşani, prin această legătură specială care are un nume: Pollicino (...). Marea noastră forţă a celor din asociaţia noastră – şi suntem aproape 360.000 în toată Italia şi Europa – este foarte concentrată spre cei care au cu adevărat nevoie. Chiar şi azi, când noi ne aflăm la Petroşani, sunt alpini care lucrează în urma cutremurului care a avut loc în Italia nu acum foarte multă vreme. Cu acest spirit de solidaritate şi putere de muncă pentru comunitate noi am venit cu mare drag la Petroşani. Am ales acest loc ca fiind un punct puternic şi ca o punte de legătură pe care ne-o dorim să poată, într-adevăr, să unească întreaga Europă. Închei prin a spune: Trăiască România, Trăiască Italia, Trăiască alpinii!”.

Prezentarea unei cărţi 
După circa o oră de alocuţiuni, în cadrul lucrărilor din prima zi a celei de-a doua reuniuni ale Asociaţiei Vânătorilor de Munte din Europa a fost prezentată şi cartea scriitoarei italiene Camelia Perush, intitulată „Povestea regăsită a soldatului Joseff Kiss”. O poveste reală a unui soldat maghiar din timpul Primului Război Mondial, prezentând drumul acestuia din Italia până în România şi Valea Jiului şi toată aventura acestui drum istovitor raportată şi la contextul acelor ani dureroşi şi grei pentru întreaga omenire. Prezentarea a fost făcută chiar de către scriitoare, iar pe lângă expunere au fost folosite şi imagini vechi din arhiva personală a acesteia, redate de un videoproiector, imagini rarisime şi preţioase pentru noi, cei de azi, folosite inclusiv în cartea la care facem referire.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter