28.09.2017,  08:35:58 | 2 comentarii | 922 vizualizari
A venit toamna. S-au închis terasele. S-au reaprins ţigările în localurile din Valea Jiului
de Alina PIPAN

Da, se fumează în localurile publice din Valea Jiului

Legea antifumat, Legea 15/2016, a su­părat mulți patroni de localuri când a intrat în vigoare. Aceștia aveau impresia că interzicerea fumatului în spații publice închise le va afecta consumul și profitul. Însă aplicarea legii a avut consecințe negative pe o perioadă scurtă, apoi consumatorii s-au obișnuit cu noile reglementări, consumatorii restaurantelor și barurilor s-au diversificat. A fost ușoară trecerea și datorită perioadei de primăvară-vară, care a permis consumul de tutun la terase. 
Însă, încă de la intrarea legii în vigoare, legea nu se respectă în toate localurile din Valea Jiului, ceea ce este nu doar în detrimentul sănătății populației, dar și detrimentul patronilor corecți, care respectă legea. De exemplu, la Vulcan, anul trecut, s-au închis doar barurile unde nu se fuma. În Vulcan și agenții de poliție fumează în baruri, deci legea nu mai putem avea pretenția că este apărată de... lege, ci este sabotată tocmai de agenții care ar trebui să vegheze la respectarea ei. Florin Govor, consilier local, chiar a deschis problema în Consiliul Local Vulcan, dar a vorbit unei audiențe dezinteresate.
Permițând fumatul în localurile publice, autoritățile locale permit creșterea gradului de îmbolnăvire a tinerilor, pentru că ei sunt cei care frecventează cel mai adesea barurile și cluburile. Când vine vorba de a sancționa încălcarea legii, autoritățile nu recunosc că în localurile din Valea Jiului se fumează, și în niciun caz nu văd o mare problemă în încălcarea legii. Așadar, încet și sigur, obiceiul s-a reluat cam în toate localurile, iar în unele birturi, pur și simplu, nu s-a aplicat niciodată legea. 
Mai mult, unele localuri pun și poze pe net de la evenimente organizate, în care se vede clar că se fumează, la liber. 

Nu, nu se controlează și nici nu se sancționează, dar se simulează la greu
Conform Legii nr. 15/ 2016 pentru prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun în spații publice, Serviciul de Poliție Locală și agenții MAI, alături de personalul competent din cadrul Jandarmeriei și ISU, au competența de a constata contravențiile stabilite de această lege și de a aplica amenzi.
În ceea ce privește controlul și aplicarea sancțiunilor pe această linie acestea nu prea există. Cel puțin autoritățile locale care ar trebui să controleze acest fenomen au intervenții aproape zero. În primul rând, poliția locală ar trebui să ne ferească de fumatul în localuri, așa cum ar trebui să-i ferească pe minori de consumul de alcool în baruri. 
Întrebate despre acțiunile în baza Legii 15/2016, Serviciile de Poliție Locală din Valea Jiului spun că fac controale regulat. Unele au mai dat și amenzi, dar majoritatea nu au aplicat nicio amendă. Analizând situația din datele transmise către redacția noastră am putea concluziona că mai degrabă se protejează acest demers împotriva legii.
La Petrila, de exemplu, de la intrarea legii în vigoare au fost realizate controale pe această linie, și din oficiu, și la sesizarea terților. Într-un an și jumătate de când stă în picioare legea, au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.200 de lei. Este unul din orașele în care s-au dat și amenzi pe această linie. 
La Petroșani polițiștii locali s-au asigurat că legea este aplicată mai ales afară. Controalele și sancțiunile aplicate pe această linie au vizat în special fumatul în vecinătatea locurilor de joacă. Polițiștii locali nu intră îmbrăcați în uniforma de serviciu în baruri, decât în cazul în care sunt sesizați să intervină la vreun conflict. În rest, orice local monden, cu cont pe Facebook, are cel puțin o poză postată  în care se vede clar că de fumat se fumează fără probleme. 
De la Aninoasa nu avem nicio informație privind acțiunile pe această linie, dar nici localuri publice nu prea sunt în zonă. 
La Vulcan, Serviciul de Poliție Locală a acționat cu precădere în proximitatea Colegiului Tehnic „Mihai Viteazu” și în incinta lui. De când a intrat legea în vigoare au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale, doar atât. După cum spuneam, la Vulcan majoritatea barurilor nici măcar nu au pus vreodată legea în aplicare. Deci un elev de la colegiu poate sta cuminte la școală, și după ore poate duhăni liniștit la orice birt, ba poate bea liniștit și o bere. 
Polițiștii Locali din Lupeni vedem că pot să aplice amenzi când vine vorba de animale slobode, de nesimțiți care-și aruncă gunoiul pe geam. Nu au aplicat nicio amendă în cazul fumatului în spațiile publice, iar în unele evită pur și simplu să calce. Dar pe această linie spun că au făcut controale de la intrarea legii în vigoare, asigurându-se că adulții nu-și aprind pipa nici lângă locurile de joacă, dar că nu a fost nevoie să taie amenzi. 
La Uricani, de asemenea, Serviciul de Poliție Locală spune că a mai făcut controale, însă nu frecvent, pentru că numărul personalului este redus. Nu s-a aplicat nicio amendă în acest sens de când există legea. 

La nivel județean, parcă lucrurile se mai mișcă
Este clar, la Deva, Hunedoara, legea acționează un pic altfel. Agenții Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara și jandarmii au mai aplicat amenzi pe această linie. 
Numărul controalelor efectuate pe linia consumului produselor din tutun în spațiile publice de IPJ Hunedoara este destul de mare, 460 de controale, din care 11 la sesizare și alte 449 din oficiu. Este important de subliniat faptul că ar fi mai eficient ca patronii de localuri să sesizeze organele de ordine dacă de încalcă legea în altă parte, decât să închidă ochii și să ignore la rândul lor prevederile legale. Însă de obicei sesizările pentru a denunța un act infracțional sunt conside­rate comuniste, în niciun caz fair-play. 
Numărul sancțiunilor contravenționale aplicate la Legea nr. 15/2016 pentru prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun în spații publice este de 35.
„De la intrarea în vigoare a actului normativ, inspectorii ISU Hunedoara au reali­zat verificări pe această linie cu ocazia controalelor programate la localități, instituții publice sau private, nefiind aplicate sancțiuni în baza legii pentru prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun în spații publice”, răspunde Inspectoratul pentru Situații de Urgență unei cereri a publicației noastre.
Cei mai eficienți sunt, și pe această linie, tot jandarmii, și probabil, cu gândul că ei își fac treaba cel mai bine, polițiștii locali o și trag pe tânjală. În timpul controa­lelor executate de la intrarea în vigoare a Legii 15/2016, jandarmii din cadrul structurilor de ordine publică ale IJJ Hunedoara au aplicat un număr de 243 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor acestei legi. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (2 )

#1 Govor Florin28.09.2017,  19:49:25
Aveți perfectă dreptate!În plus,sa fi văzut ce împotrivire am starnit...
#2 functionar in primarie30.09.2017,  09:13:18
in primarie se fumeaza in anticamera de la secretariat, daca sub nasul primului edil se incalca legea ce pretentie sa avem de la politia locala sau de la cei care trebuie sa aplice legea?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter